Jun-12: Watertorens

Bij mijn vorige gokberichtje liet ik al doorschemeren dat ik op zoek was naar watertorens. Nou is dat hier in de buurt niet zo ontzettend zoeken. Binnen Noord-Holland weet ik er zo 7 te bedenken, naast de 2 waar ik eerder over bericht heb. Bij de laatste keer (over de watertoren in Alkmaar) heb ik er een tag (label) van gemaakt en heb die meteen onder 3 andere berichten geplaatst waarin watertorens in Schoonhoven, Duitsland en Frankrijk opdoemden.

Dus moesten er deze (afgelopen) maandag een paar worden gefotografeerd. Dat was meteen een goede aanleiding om mijn redelijk waardeloze conditie iets te verbeteren. Het was fris, zonnig, maar zeker niet te koud en dus heerlijk fietsweer. Ik ging naar het noorden richting Wieringerwaard en Den Helder en zou desnoods de trein retour nemen als het me allemaal te veel werd. (Een goede reden om sinds februari weer eens mijn dalurenkaart te benutten.)

Nog geen 3 km na het opstappen zag ik Den Helder al niet meer zitten. Er woei een stevige wind, kracht 5, die richting Den Helder zeker zou toenemen tot 6. De manier om het na een kilometer of 15 al op te geven. Prima voor krachtsporten en de aanmaak van beenspieren, maar funest waar het flink bewegen betreft. En om dat laatste ging het nu juist. Kortom ik keerde om en ging naar de watertoren van Assendelft bij Westzaan. Die van Den Helder en Wieringerwaard komen wel eens als de wind niet pal uit het noorden komt.

Via Oudorp en Driehuizen (in de Schermer) had ik nu pal voor de wind en fietste ik menige elektrische fietser voorbij. Je kan wind opvangen met een molen (turbine) en die in een accu van zo’n elektrische fiets laden, maar direct voor de wind fietsen is minstens zo effectief. Het ging dus lekker en was zo na zo’n 25 fietskilometers bij de eerste watertoren aangekomen:


Overzicht met links de brug naar Westzaan en 2 kilometer naar rechts het centrum van Assendelft.

Deze toren is in 1885 gebouwd en in 1922 verhoogd naar 43 meter. Sinds 1978 word ie niet meer als watertoren gebruikt. Na 2000 is ie gerenoveerd en zijn o.m. de grote bovenramen er in gezet. Hier en hier meer info.

Het fietsen ging zo lekker dat ik maar een stuk ben doorgefietst. (Wordt nog vervolgd.) Veel later zag ik op afstand nog een watertoren, maar daar ben ik niet op afgefietst. Eigenlijk had ik ‘m daarvoor iets te laat in de gaten. Om hier toch nog een 2de watertoren te plaatsen put ik uit het archief der bijna vergeten foto’s. Een jaar eerder fietste in een rondje naar Ijmuiden. Daar kwam ik een watertoren met kerkklok tegen en die krijgt hier nu eindelijk zijn plaatsje op dit blog.

Ook die heeft een eigen website. Deze stamt uit 1915, is ook bijna 43 meter hoog en heeft nu dus een woonfunctie. De klok zit er sinds 1927 in. Beide watertorens staan te boek als Rijksmonument.

Advertentie

Geplaatst op 2015-06-12, in NH-matig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Wat zijn ze mooi hè, een ritje waard.

 2. Mooie dingen die watertorens. Ik kom eerstdaags in een blog met een private watertoren op een landgoed. Maar in het Gooi, da’s een stukje doorfietsen voor je, weet ik er sowieso ook nog twee die bij elkaar in de buurt liggen……interesse?

 3. Dat is weer eens wat anders dan trafohuisjes.

 4. @Robert Sterk:: Ik weet van een watertoren in Bussum en de stad Utrecht. Maar ook in dat gebied zullen er meer zijn. Zoeken is niet zo moeilijk aangezien ze overal bovenuit steken. Het punt was meer dat ik er voorheen gewoon langs fietste en nu neem ik er een foto van. Ben ook benieuwd naar die private versie. Ik weet ook van 1 langs de Zaan met daarop een grote Adelaar. Die was volfgens mij van een bedrijf en ik vraag me af of die ooit gebruikt is voor de waterdruk in gewone woonhuizen in de omgeving.

 5. @Sjoerd: Zelf hou ik die huisjes nog wel bij als ze van de PEN zijn geweest met van die grappige tegeltjes er op. Heb daar nu ruim 80 van verzameld en er liggen nog aardig wat foto’s op de plank. Verder blijf ik ook wel de putdeksels die apart zijn fotograferen en dit kan er moeiteloos bij. Tijdens m’n vakantie in het buitenland kom je die 3 dingen ook regelmatig tegen. Toch wil ik het beperken tot 1 of hooguit 2 berichten per maand. Hoofdonderwerpen blijven hier fietsgebruik, fietstochtjes en de omgeving Alkmaar.

 6. Mooi hoe watertorens een tweede functie krijgen. Heb je Villa Augustus in Dordrecht wel eens gezien?

 7. @Margo: Alleen van de foto’s op het internet. Rond 1980 heb ik 2x in de jeugdherberg overnacht, die er niet zo ver vandaan was, maar het gebouw is me toen niet opgevallen.

 8. Villa Augustus in Dordrecht is echt leuk om een keer te bekijken.
  Mijn eerste herinnering aan watertorens brengen me terug naar Groningen, de watertoren op de hoek met de Herman Colleniusstraat. Mijn zusjes en ik zagen kans om het onderste deel ervan te beklimmen, en op een richel, ik weet niet hoe hoog die zat, deels om de toren heen te lopen. Hij staat langs een route die we vaak liepen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Watertoren_(Groningen_Hofstede_de_Grootkade)

 9. Ik denk overigens dat die richel op zo’n anderhalve meter hoogte zit. Als kind vonden we hem erg hoog, maar veel meer zal het niet geweest zijn.

 10. @Trijntje: Die rand zou zelfs nog iets je lager zijn naar het aantal traptreden gemeten:
  https://goo.gl/maps/W8p44

 11. Als je in de buurt bent is de toren tegenover treinstation Bussum-Zuid denk ik de mooiste om te fotograferen en het makkelijkst bereikbaar. Die heeft een kantoorfunctie gekregen. De private toren staat op het Veluwse landgoed Oud-Groevenbeek. Huisvest nu vleermuizen, maar daar kom ik nog mee.

 12. Kan heel goed hoor, dat die rand nog lager is: ik was tenslotte een kind van 8 jaar of zo; en dan vind je iets al gauw hoog ;)

 13. Kijk nu pas naar je google link: inderdaad, zo kwamen wij op die richel. Dank voor het delen van die link!

 14. Als je nog belangstelling hebt, ik heb de foto’s van de privé watertoren geplaatst.
  http://www.robertsterk.nl/rondom-de-rodondendrons-van-oud-groevenbeek/

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: