Jun-17: Heen en Heen en Heen

Inmiddels is het een dikke week geleden dat ik naar Leiden fietste via Assendelft en Hoofddorp. En inmiddels is dit ook het 3de blogje dat ik er aan weid en volgt er nog zeker een 4de. Van zwerffietsen moet ik dus altijd enorm bloggen. Van tevoren was ik niet van plan naar Leiden te fietsen, maar naar Den Helder. Het idee was om watertorens te fotograferen en daar wat over te schrijven, meer niet.

Maar ja, van het een komt het ander en zo stond ik zomaar aan het einde van de Haarlemmermeer en had ik in Hoofddorp verzonnen om naar Leiden te fietsen. bij Buitenkaag wees de Leidse fietswegwijzer naar rechts en zag ik links een pontje liggen. Het pontje naar Kaag-eiland. Naar mijn weten heb je daar niets aan en moet je (net als in mijn omgeving naar De Woude) weer simpelweg met dezelfde pont retour.

Maar uit nieuwsgierigheid keek ik er toch maar even en vroeg ik aan de pontbaas of er een pontje van de andere kant van het eiland ging. Ik verwachtte een negatief antwoord, maar toen ik de vraag stelde viel mijn oog op een geel klapbord aan de weg met daarop ‘Pontje naar Oude Ade vaart’. Kortom er was een aansluitende pont naar een plaats die voor mij totaal onbekend was. Ik vroeg me ook niet af of Oude Ade ook een eiland was en ik alsnog beide pontjes retour moest nemen. Onbedoeld had ik die valkuil voorkomen door de juiste vraag te stellen en die luidde: ‘Kan ik via het eiland naar Leiden fietsen?’

Daarop kwam dus een bevestigend antwoord en 5 minuten later stond ik te wachten op dat pontje naar Oude Ade. Die vaart elk halfuur en hij was net aan de andere kant, dus werd het een kwartiertje wachten. Waar de andere kant was was me onduidelijk. Ik zag een grote plas water en niet echt iets dat op een pontje leek. Na een minuut of 10 doemde er iets aan de horizon op en dat kwam mijn kant op. Op de kade had ik een praatje gemaakt met een man die daar aan een bootje zat te prutsen. Achteraf werd dat mijn pontbaas. Hij nam de pont van zijn inval-collega over en ik was de enige op deze prachtige overtocht.

Duidelijk iets anders dan de 20 seconde tussen Buitenkaag en Kaag of de paar minuten over het Noordzeekanaal bij Buitenhuizen. Dit duurde zeker een minuut of 10 en er werd dus een strak schema gevaren die voor mij meer weg had van een cruise. Vond ik de euro voor het petendje naar Kaag-eiland dik betaald, de euro voor dit 2de stuk was als akelig goedkoop te beschouwen.

De oversteken naar en van het Kaag eiland waren voor mij nieuw, die had ik niet eerder gedaan. Het zijn nummer 115 en 116 of mijn veerpontenlijst. Met statistische tic hou ik ook dergelijke futilia bij. Veerpontverbindingen hebben als voordeel dat je daardoor op rustige wegen kan fietsen. Als een weg te druk wordt, dan komt er vanzelf een brug of een tunnel.

Drs. P bracht naar mijn mening een terechte ode aan de Veerpont. (Over hem -en een paar weken- later meer.) Zelf ging ik dit fietstochtje echter alleen 3x heen en niet weer. Dat moest 10 kilometer later gebeuren in de trein van Leiden CS. Inmiddels was ik in de gemeente Kaag en Braassem beland, waar Kaag eiland dus ook in valt. Zevenhuizen is een fraai gehucht, met aan het einde (of begin) een setje basic ophaalbruggen.

Bij de ‘grote weg’ stond een typische Zuid-Hollandse Wipmolen uit 1632. In Noord-Holland en zeker rond Alkmaar zie je dit type vrijwel niet.

En nog kilometer verder zag ik een oude bekende te Stingsloot. Niet dat ik hier ooit was geweest, maar hij verscheen op het blog van bVision en ik heb toen destijds via streetview dit huisje beter bekeken vanweg de tegeltjes. Nu dus maar zelf op de foto gezet en dan pas mag ie bij deze op dit blog.

Ik vermoed dat er links nog een 3de tegeltje was, maar dat die gesneuveld is door een renovatie. SLF staat voor Stedelijke fabrieken van Gas en Electriciteit (‘Stedelijke LichtFabrieken’) Leiden.

(Vervolg)

Advertentie

Geplaatst op 2015-06-17, in Brugmatig, NH-matig, PEN-matig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Moet een mooie tocht zijn geweest, ik zou er jaloers van worden.
    Wat lijken de Hollandse landschappen veel op elkaar, gras en water, in de verte wat bewoning, hier en daar een torentje.
    Omdat ik, buiten de Zaanstreek, hoogstens een paar keer tot Purmerend, Graft en De Rijp kwam, kan ik geen onderscheid maken tussen de plaatsen hier en daar. Ik zou er verdwalen, serieus.

  2. Dat had ik nooit geraden… Ik ben niet bekend in de streek daar.

  3. Natuurlijk had ik kunnen weten dat je verder van huis was…

  4. Prachtige wolkenpartijen bij die brugfoto. Door jouw foto’s word ik weer helemaal enthousiast om straks na onze vakantie ook nog weer eens een langweekend die kant op te gaan. Die wereld is voor mij helemaal onbekend. Ach ja. Drs. P is niet meer, maar bij elk pontje neurie ik dat liedje en dat zal wel zo blijven ook.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: