Jun-28: SpekTakel

Rond deze dagen gebeurt er hier in het Alkmaarsche teveel om tijd vrij te maken voor wat blogberichten. Afgelopen vrijdag werd de replica van Drebbel’s duikboot te water gelaten als een soort startschot voor de Kaeskoppenstad. Een rollenspel in het oudere deel van de binnenstad. Ik heb daar al eens over geblogd, dus kan ik dat nu laten. Naast de duikboot van Cornelis Drebbel lagen nog wat andere replica’s uit Egmond en Langedijk en een Langedijker die wel redelijk origineel was. (Hier een setje foto’s.)

Op de hijsbalk voor de duikboot stond: ‘Van Enigh Specacle wankelt Gy Weinigh’, een kreet van Lucebert die ruim 300 jaar na Drebbel op het Landbouwhuis werd gezet als: ‘Van te veel spektakel wankel je allicht’. Dat gebouw is al jaren onderdeel van het Stadskantoor, waarin werd verzonnen dat Lucebert hier een museum moest krijgen. Dat Yxie-project bracht de gemeente flink aan het wankelen tot openbare verhoren aan toe.

Allemaal net zo vermakelijk als deze dagen, waar naast de Kaeskoppendagen ook de 49e International Children’s Games worden gehouden. 88 steden houden hier de jeugdversie van de Olympische spelen. Ook dat kwam niet zonder slag of stoot tot stand, maar is wel doorgegaan. Ook zij hebben prachtig weer en zijn veel in de binnenstad te vinden, al was het maar vanwege een 400 meter lange kaasmaaltijd door de Langestraat.

De zustersteden Bath en Darmstadt zijn van de partij, maar de Franse en Turkse zustersteden ontbreken. Die landen laten in het geheel verstek gaan, geen idee waarom. Alkmaar mag als organiserende stad deelnemen en ik heb begrepen dat de eerste medailles al binnen zijn.

Later op de avond heb ik nog even naar Erik van Muiswinkel gekeken die een voorstelling gaf op het Canadaplein. Vooral Van Gaal als voormalige trainer van AZ deed het goed. Gelukkig treedt vanmiddag Roel van Velzen op, waar ik bitter weinig mee heb. Misschien fiets ik nog wel even naar Alkmaar-Noord waar Hilaria bij De Mare optreedt.

Advertentie

Geplaatst op 2015-06-28, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Dat duikboorje mag er wel wezen. De kraan waarmee hij te water werd gelaten ook…

 2. Ik ben vandaag naar de Kaeskoppenstad geweest, heel leuk, er is aardig wat gesminkt en de met de drukte viel het wel mee. Leuke foto’s gemaakt en voor Sjoerd, met die kraan is de duikboot niet te water gelaten, die kraan wordt d.m.v. een tredmolen aangedreven en daarmee werden personen mee op gehesen boven het water. Ximaar heeft hier vorig jaar over geblogd. foto.

 3. @Sjoerd en Bytheway:

  Het verhaal rond het inhijsen was nog iets anders. De replica-bedenker van de houten kraan en deze duikboot wilde wel dat de houten kraan werd gebruikt, maar hij is er ingehesen met een grote telescoopkraan. Die heb ik niet op de foto gezet, maar ik heb wel een foto dat ie aan de ‘luchthaak‘ van deze kraan hangt.

  Toen ie eenmaal in het water lang hebben ze nog geprobeerd om, hem met de houten kraan met menskracht op te hijsen. Als dat al mogeljk was, dan was die houten kraan onder de krachten kapot gegaan of gekanteld. Met de overbrenging zou het kunnen dat ie tot een ruime ton kan hijsen, maar het geheel is er niet op uitgelegd. Maar het kwam niet zo ver. Die duikboot ligt door de roeispanen te ver van de kant en zo ver die kraan niet reiken en na wat pogingen werd het koppelen opgegeven.

  Die houten kraan stond er nu voor het 3de jaar en is voor het publiek een voltreffer. Ik blogde er destijds over, waar je door kunt klikken naar een filmpje van de krant. Kinderen van een kilo of 30 kunnen er hun ouders van 100 kg mee ophijsen en vervolgns draait/duwt de stuurman de kraan boven het water, wat veel hilariteit geeft. Deze keer had ik nog een foto gemaakt van een Canadese ploeg die er erg veel lol mee had.

  Die duikboot is duidelijk minder interactief. Er zitten vrijwel geen raampjes in en bij een onderwatercruise loopt ie al snel vast op de bodem, want zo diep is het daar niet. Hij heeft er dus alleen stilgelegen. Ik heb ‘m niet zien varen, maar was er ook niet toen de Kaeskoppenstad geopend was voor publiek. Naar het schijnt is het ding van binnen ook akelig warm en benauwd.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: