Jul-02: Xiësteert tussen 10 en 22

Gisteren werd het hier in Alkmaar behoorlijk warm met een schaduwtemperatuur van 33,3 graden tussen 16 en 18 uur. Vanochtend begon de dagelijkse opwarming (6 uur ’s ochtends) 3,8 graden hoger dan gisteren. En net rond 10 uur was het 5,4 graden warmer vergeleken met 24 uur eerder. Het is dan ook niet vreemd te veronderstellen dat het hier rond de 38 graden gaat worden tussen 16 en 18 uur.

Daarbij hield ik het gisteren nog koel in huis met een toptemperatuur van 24,1 graad. Vanacht kreeg ik het niet onder de 23,7 graden. Dwz ik zet alle deuren open tussen 7 en 8 uur ’s ochtends als het buiten op z’n ‘koudst’ is. Daarna gaat alles potdicht en vertrouw ik op m’n dubbel glas. Toch gaat het me vandaag niet lukken om het binnen onder de 26 graden te houden. Uit voorzorg heb ik vanochtend wat ijs en waterig bier ingeslagen. Ruim voor 10 uur was ik weer in huis en ging mijn siësta in, die zeker tot vanavond 10 uur gaat duren.

Toen ik terug liep zag ik een grote poster voor het raam van een uitzendbureau met daarop: ‘Werken in zonnig Portugal?’ Gisteren was het daar maximaal 23 graden en vandaag zal het er niet veel warmer worden. Menige arbeider wil dus wel graag naar zo’n verfrissende locatie. Daarbij zijn hun nachten een paar uur langer en hoef je niet zolang siësta te houden als in Nederland.

Geplaatst op 2015-07-02, in Klimatig, Overmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Het mag duidelijk zijn dat dit bericht meteen effect heeft. Rond 12 draaide de wind naar het westen en blijf de temperatuur hier na 30 graden nu steken op 28 graden. In Wijk aan zee is het nog erger, daar is het nog maar 22 graden en moet de jas aan.

 2. Hier in Ede is het wel warm; en ik heb ongeveer net zo gehandeld als jij.
  Omdat er werd gezegd dat het een warme nacht zou zijn ook vannacht alles dicht gelaten, en vanochtend om half zeven een half uurtje alles open. Toen begon het buiten al weer warmer te voelen dan binnen. Vanochtend 25 graden in mijn woonkamer. net als gisteravond. Nu 30; mijn woonkamer is op het zuiden, mijn dubbelglas isoleert onvoldoende; en ik heb een buitenmuur (zonder ramen) die ook niet geweldig is geïsoleerd, En kan daar zelf niet veel aan doen (sociale huur). Door heel rustig aan te doen, en met een ventilator aan, kan ik het nog volhouden.
  Volgens het KNMI is het in Deelen nu (13:10 uur) 33.6 graden; dat is voor zover ik weet het dichtstbij gelegen van de meetstations die op de KNM-site staan.
  Komende nacht zal ik denk ik wel iets kunnen laten afkoelen door de hele nacht alles open te zetten.

 3. Het is hier bloedje heet… 38.4 was de hoogste temperatuur die ik hier ooit gemeten heb…

 4. Vanwege heftig onweer gisteravond toch niet de hele nacht alles open durven zetten; pas vanaf vanochtend vroeg een poosje. Maar het is wel weer een beetje afgekoeld binnen. Het heftige onweer heeft een brand veroorzaakt in het buitengebied van Bennekom: woonboerderij geheel verloren gegaan; en waarschijnlijk ook erbij gestalde caravans. Waarschijnlijk ook het er gevestigde kaasbedrijf.

 5. :-) Ik ben dol op Portugal :-)

 6. Ik op Noord Holland..

 7. De mensen aan of dicht bij zee wonen benijd ik. Ik kan redelijk goed tegen de hitte en probeer mijn verstand te gebruiken om niet ten onder te gaan in het zweet. Bovendien hebben we koele bossen, de Maas en grintplassen in de buurt.
  Maar niets haalt bij een bezoek/verblijf aan zee en strand, vooral ’s avonds.

  Mijn hoop was gevestigd op een zeer snelle stijging van het water zodat ons dorp aan de kust kwam te liggen. Maar nee…,.,. ;)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: