Jul-12: Bloecca Update

Tien jaar geleden plaatste ik een blogberichtje op m’n gesneuvelde website over m’n yucca, die voor het eerst in bloei stond. De foto hiernaast is uit die tijd en dat oude blogberichtje heb ik vandaag op dit wordpress-blog geplaatst, maar dan wel op de juiste datum van 18 juli 2005.

Vrijwel elk jaar bloeit ie behoorlijk en doorgaans met 2 stelen tegelijk. Afgelopen jaar waren het er opeens 4 en de afgelopen week zag ik weer zo’n bloemensteel naar boven schieten. Dat deed me herinneren aan het oude blogbericht dat nog op m’n harde schijf stond. Ik doe nog steeds niets aan m’n tuin. Net als deze yucca doet ook m’n rozenstruik en wat andere bladstruiken het prima op alleen regenwater. Sterker nog; het mag wat mij betreft wel wat minder zodat ik minder vaak hoef te snoeien.

Juli blijkt dus de yucca-bloeimaand te zijn. Je ziet ze dan opeens overal in bloei staan. Destijds dacht ik dat het kwam omdat Nederland aan het vertropen was. Maar dat is onjuist. Deze planten komen oorspronkelijk uit het zuid-oosten van de USA en kunnen tot -20 graden celsius.

Nadat ze gebloeid hebben sterven ze af en krijg je een berg vergrijsde bladeren onderin. Vlak daarnaast begint dan weer een nieuwe en zo heb je de indruk dat dezelfde plant jaar na jaar bloeit.

Advertentie

Geplaatst op 2015-07-12, in Klimatig, Woonmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Hij bloeit èrg mooi, met die grote bloemen.. ik heb nooit geweten dat Yucca’s buiten kunnen..

 2. Bij mij staat deze plant in een grote pot op mijn terras.

  Telkens geniet ik weer van de vorming van de bloem.

  Zonnige groet,

 3. @Jolie en Rob; Maar die bloemen stinken wel een beetje. ;-)

 4. Ik heb daar geen last van.
  Maar ik heb geloof ik een steriele plant staan.

  Ik weet zo snel ook niet door welk dier deze plant bestoven wordt.

  Zomerse groet,

 5. Een heel mooie plant. Die moet wel precies op de goede plek staan om het zo goed te doen…

 6. De bloei is erg mooi en heeft nauwelijks verzorging nodig. Een paar jaar geleden spitte ik een loeier uit om weg te gooien, komt er dit voorjaar toch nog een stek uit de grond. Ze zijn dus dubbelop sterk ;)

 7. Het klinkt misschien gek, maar ik schep er enorm veel plezier in om mijn planten te zien groeien en bloeien. Wat ik daar zo fantastisch aan vind, is dat je er zelf niks (of niet veel meer dan af en toe water geven) voor hoeft te doen.
  Ik zie hier graag een metafoor voor het leven in. Zo herinner ik mezelf eraan dat ik bepaalde dingen wat meer kan loslaten, gewoon hun gang kan laten gaan en dat het dan vaak ook goedkomt, sterker nog, vanzelf groeit en bloeit.

 8. Dat wist ik allemaal niet. Mooi dat hij weer bloeit zonder extra begieten ( doe ik ook niet)

 9. Ik heb de plant in de afgelopen weken veel in Oostenrijk gezien, maar ik wist niet dat het om een yucca ging. Mooie sterke plant dus.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: