Aug-07: Mikado

Dit behendigheidsspelletje schoot anderhalve week geleden in m’n gedachten. Ik was naar Enkhuizen gefietst en bedacht om daar een voorschotje te nemen op m’n avondeten of beter namiddageten. Meestal eet ik rond een uur of 4 warm en in Enkhuizen was het hooguit een uur eerder en had ik na 50 km trek. Voor de afwisseling werd dat patat. Ik eet dat nog maar een paar keer per jaar sinds ik 15 jaar geleden m’n friteuse (vrouwelijke frituurpan met stekker) heb weggegven.

De keuze was een bakje patat of een groot bakje patat. Kortom de kleinste voor mij, daar heb ik zat aan. Puntzakken zie je steeds minder en bij de Amerikaanse McDo-achtigen krijg je een soort kartonnen enveloppe. Maar bij vrijwel alle snackbars gaat de patat thans in een platsic bakje, met een klein vakje voor de mayonaise of andere saus.

En ondanks dat ik de kleinste nam was het wederom akelig hoog opgestappeld. Daarbij waren de patatten dik en lang en moest er weloverwogen gewerkt worden. Eerst die het mayonaisebakje blokkeerden, later de losse bovenop en vervolgens telkens 1 die de minste kans gaf op ellende. Zo’n meegeleverd vorkje valt niet te gebruiken. Als je die in een patat steekt, dan is er een grotere kans op instortingesgevaar en rollen er geheid 5 anderen op de grond. Ik doe het dus met duim en vinger en zo lijkt het op mikado voor het echie. Doe je het niet goed, dan heb je meteen troep op de grond en een berg meeuwen of duiven die dat wel even willen afvoeren.

Sinds een paar dagen begrijp ik dat m’n ‘weloverwogen aanpak’ eigenlijk een soort hijsplan is. En ook dat het opruimen van het brugdek en de omgevallen kranen in Alphen a/d Rijn een soort mikado-klus is. Zal mikado (of zo’n overvol bakkie friet) worden gebruikt als test voor aankomende kraandrijvers?

Advertentie

Geplaatst op 2015-08-07, in Milieumatig, Overmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Met mikado spelen is dus nooit weg, daar heb je je hele leven wat aan.

 2. Ik zal jouw omschrijving onthouden.
  Al eet ik zelden patat en dan nog meestal thuis.

  Smakelijke groet,

 3. Het leven is als een bakje patat, als je de verkeerde eruit pakt valt het leven om.

 4. Hahaha, een humorfrietje, zoals jij het beschrijft maar het is hier en daar inderdaad een heikele kwestie om de patatjes netjes weg te werken.
  Wie weet hebben de hijskraandeskndigen ook iets aan je opmerkingen hier over.

 5. Omdat ik geen mayo hoef heb ik net iets meer ruimte, denk ik, want ik zou niet weten wanneer ik een zakje (schaaltje klinkt niet) patat gekocht heb.

 6. Ik ben opgegroeid in België en daarom zeer veeleisend wat patat betreft…
  Bestel in België trouwens nooit ‘patat’, want dan krijg je een gekookte aardappel!
  Maar onlangs heb ik de lekkerste patat van Nederland ontdekt. Daarvoor moet je eens een keertje naar het Waterlooplein toe fietsen in Amsterdam. Er staan daar drie patatkramen. Je moet het kraam hebben met de blonde, ietwat volle, dame van een jaar of 50.
  Geweldig!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: