Aug-10: Voor elk wat Wils?

Een maandje terug blogde Sjoerd over een begroeide elektriciteitshuisje dichtbij hem over de Limburgse grens in Duisland. Een saai ding dat bij de dito winkelschuur past. Het enige fraaie was de begroeiing. En dat deed me denken aan een foto van vergelijkbaar geval hier in Alkmaar:


Die is iets groter en heeft de afmeting van een garagebox. Met die foto heb ik nooit iets gedaan, tot nu dan. Want er zit wel een leuk verhaal aan vast. Ik heb vanaf vrijwel dezelfde plek, maar dan een jaar of 3 eerder een foto genomen toen daar het appartementencomplex werd gebouwd:

En ook toen al rondom klimop. Die klimop zat er nog niet omheen toen dit huisje (op dezelfde plek) bij het oude AZ-stadion ‘De Hout’ stond. Gelukkig is daar nog een oude Bing-vogelvluchtopname van. Het AZ-stadion verdiende destijds ook niet de schoonheidsprijs en daardoor viel dit huisje toen niet op.

Nu dus wel en hij staat prachtig begroeid tussen de nieuwe appartementen aan het Jan Wilshof. Eigenlijk is het nu een verfrissing, aangezien die woonblokken zonder begroeiing en zonder wandelaars erg saai zijn. Dat komt omdat de helft leeg staat, er vrijwel geen bomen of struiken te bekennen zijn en mensen weggejaagd worden door deze onsympathieke borden:

Een eenkennigheid die Alkmaar onwaardig is. Ik trek me er dan ook niets van aan en zie het gewoon als openbare wandelweg. Overigens een vreemd bord aangezien er ‘Oranjehof’ op staat, terwijl de straat Jan Wilshof heet en de appartementen voorzien zijn van bomennamen als Beuk en Eik. Schijnbaar heet het geheel dus Oranjehof.

Over Jan Wils valt overigens meer te vertellen. Het was een architect die in Alkmaar is geboren en opgegroeid. Opvallend is dat er geen info over deze man op de straatnaambordjes staat, terwijl Alkmaar daar juist zo informatief in kan zijn. Maar ja als mensen er toch niet langs mogen lopen, waar doe je het als gemeente dan voor?

In Alkmaar ken ik 3 gebouwen van hem. Een aan het Nassauplein en een andere (voormailige garage) aan de Kennemerstraatweg. De derde aan de Wilhelminalaan (Villa de Lange) is bekender en daar heb ik zelf ooit wat (detail-) foto’s van gemaakt:


Toch is hij nog meer bekend vanwege z’n ontwerp voor het Olympisch stadion in Amsterdam:

Aanvulling 2016-04-20:
Onlangs viel me deze plaquette op:

Hij hangt vrij onopvallend aan het V&D-gebouw tegenover de Chinees aan de Laat. Ik had ‘m wel eens gezien, maar nu las ik pas echt wat er op staat en mag ie dus niet bij dit bericht ontbreken.

Advertentie

Geplaatst op 2015-08-10, in Alkmaar, AZ-matig, PEN-matig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

  1. Mooi informatief blog

    Vriendelijke groet,

  2. Mooie ontwerpen heeft die man gemaakt. En zo zie te maar weer, er zijn heel veel onbekende en unieke huisjes te vinden.

  3. Leuke aanleiding heb je in die begroeide schuur gevonden om iets te vertellen over architect Jan Wils.
    Wat mij nou weer opvalt – als inwoner van Amsterdam, waar de woningnood groot is – is dat die woonblokken voor de helft leeg staan. Komt dat misschien doordat de helft van de appartementen niet verkocht raakt?

  4. @Sunny: Van de woonsituatie in Amsterdam weet ik vrijwel niets, ik volg het niet. Hier in Alkmaar staat dit complex van 148 appartementen voor de helft leeg. Ze zijn te duur gebouwd en mensen die zoveel geld hebben kiezen liever voor een andere locatie en hebben door de recessie erg veel keuze. Daarbij zijn er in Alkmaar in de afgelopen jaren teveel appartementen gebouwd. De gemeente heeft geprobeerd om een aantal projecten te vertragen, maar daar is weinig van terecht gekomen.

    Heel vaak wordt er eenzijdig en te laat gebouwd. Zo begon het bouwen van eensgezinswoningen rond Alkmaar pas goed op gang te komen toen de migratie vanuit de IJmond en Amsterdam alweer afnam. Het duurde ook heel lang voordat het bouwen van aanleunwoningen voor ouderen begon en dan wordt dat opeens overal tegelijk gedaan. Goede afstemming is er niet en volgens mij wordt er totaal niet gekeken naar de demografische ontwikkelingen om het woningaanbod daarop af te stemmen. Mogelijk gaat het in Amsterdam niet anders, met het verschil dat de gemiddelde woningprijs daar nog altijd flink hoger is.

    Tot een jaar of 8 terug werd er ook met woningen en vooral kantoren gespeculeert. De waardestijging was een veelvoud van de spaarrente en projectontwikkelaars hadden die bewoners en kantoorgebruikers niet zo nodig om toch geld aan lege panden te verdienen. Dat ging door de recessie op de woningmarkt goed mis, maar misschien staan er weer van die ‘slimmerikken’ op nu de woningmarkt weer aantrekt.

  5. Dankjewel voor je toelichting.

    Tegen beter weten in blijf ik almaar hopen dat het woningbeleid ooit nog eens een keertje terug wat socialer mag worden…

  6. Een goede architect kan mooie panden ontwerpen, dat zie je hier.
    Aan dat eigen terrein-gedoe erger ik me zeer. Ons dorp is er gelukkig te kleine voor maar we kennen ze van grotere plaatsen. De mensen die daar wonen kunnen beter een privé-resort aanleggen in een groter gebied. In Afrka bijvoorbeeld.

  7. Prachtige gebouwen van Jan Wils. Amsterdamse school?

  8. @Staartje: Zie de wikilink onder zijn naam hierboven. Heel in het begin was het de Amsterdamse School, maar snel ging dat over in de Nieuwe Haagse School afgeleid van de US-burger Frank Lloyd Wright.

  9. Wright is een pracht-architect

  10. Vandaag heb ik onderaan een plaquette toegevoegd. Zie aldaar.

  11. De tribune op de drafbaan in De Hout is ook van Jan Wils.

  12. @Ferrara: Ik had dat destijds ook gevonden, net als de Fermento garage aan de Kennemerstraatweg. Van die laatste heb ik wat foto’s, maar op de drafbaan kom ik eigenlijk nooit. Van wat ik op afstand heb gezien vind ik het niet veel voorstellen. Mogelijk denk ik daar anders over als ik eens een kijkje van dichterbij neem.

  13. Van dichtbij ken ik de tribune ook niet, ben het met je eens hoor, geen mooi bouwwerk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: