Aug-19: Moestuintje?

Dit is nu typisch een woord waar ik slecht tegen kan. En de ellende is dat het tegenwoordig (te) vaak wordt gebruikt. Moes is voor mij gemalen fruit of groente. En net zoals je niet op rolmopsen kan vissen, lijkt het mij ook onmogelijk om appelmoes of andere moes in een tuintje te verbouwen. Ik xi dat gehark in die drap al voor me. Nog even en boeren beginnen met een vlahouderij of een broodakker.

Advertentie

Geplaatst op 2015-08-19, in Overmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

  1. Oorspronkelijk komt “moes” van muos, wat zoveel als eten betekent. Dan klopt moestuin natuurlijk weer wel. Een tuin die eten brengt ;)

  2. Nou ja, beeldspraak voor een snoeptuintje. Wat fruit en groenten tussen de bloeiende tuinplanten voor de bijen, hommels en wespen in de border met een grill op het terras voor een tot slaapplek verheven tuinschuurtje In het Duits heet dit een ‘Naschgarten’ of wordt vaak betiteld als ‘Bad Meingarten’.

  3. Is volgens jou een warmoezenier dan een moesmaler die in de war is?

  4. Ik vond het ook alfijd een raar woord. Ik noemde het altijd groentetuin, maar hoor zo vaak het woord moestuin dat ik het ook ben gaan gebruiken.

  5. Er zal vast een reden voor het ontstaan zijn van dit woord. Ik gebruik het gewoon. Anders is groentetuin een prima alternatief

  6. Grappig dat een woord zoveel ergernissen kan oproepen

  7. @Emigrant: Dat moet haast wel, want hier vind je dergelijke figuren niet. Waarschijnlijk doen die iets met kroten en peen die we hier net zo min hebben. ;-)

  8. @Niels: Dank voor de tip: http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/moes
    Daarin staat ook de link naar Gemüse, wat we hier vooral als groente gebruiken.

  9. @Staartje: ‘zoveel’ valt wel mee, het is meer een komkommerergenis.

  10. Je hebt gelijk. Het is namelijk gewoon een groentetuin, of zoals ze het ook noemen een volkstuintje.

  11. Het is zo ’n handig en ingeburgerd woord maar ik weet nu dus waar het vandaan komt.
    We hebben allemaal wel een kleinigheidje waar we ons aan ergeren, jij heb er nu eentje minder.
    ‘Vlahouderij’ en ‘broodakker’ zijn geestige vergelijkingen, laat het iemand zeggen in Jiskefet en ze gaan leven ☺☺

  12. Ik gebruik moestuin, volkstuin en groentetuin.
    Al staat er in het volkstuintje naast mijn aardperen vooral veel fruit ….

    Vriendelijke groet,

  13. Bedenk maar dat het moe haar tuintje is oftewel moestuintje.

  14. @Dhyan: Die liggen naast de Paastuintjes? ;-)

  15. @Bertie: Dat waren vergelijkbare voorbeelden die me het eerste te binnen schoten. Net gegoogled en Broodakker bestond al als woord op het internet, maar de Vlahouderij vind je voor als nog alleen hier.

  16. Maar ja, wat met een moestuintje als alles onder water staat of grondwater te hoog staat met toenemende neerslag? Zoals regelmatig in Delft e.o. Voorbeeld: als hier geen drainagebuizen en een vijf meter diepe schacht waren door een vier meter dikke leemlaag, zou het hier een zwembad zijn.

  17. moes is de oude naam voor groenten, nooit gehoord van de Warmoesstraat? en een bepaalde groetensoort, waar je van kan blijven plukken heet eeuwigdurend moes.

  18. Fransen zeggen soeptuin, jardin potager.. what’s in a name…..

  19. @Ponckie/Fialas; Maar moeten we die in onbruik geraakte woorden blijven gebruiken? Halverwege de reacties staat een link naar de etymologie, waarbij voor mij ook duidelijk is dat het Duitse geMüse aan moes is gekoppeld. Moes is echter hier doorgeëvolueert naar pulp als appelmoes. We hebben geen moeswinkels of een supermarkt met een moeshoek. Zelf heb ik het wel meegmaakt dat de groenteboer aan de deur kwam, maar van een moesboer heb ik nooit gehoord. Derhalve vind ik een groentetuintje beter dan een moestuintje.

    Fransen zijn natuurlijk helemaal maf, die zeggen geen octante maar 4 x 20. Met de huidige muntjes weer leuk, soms leg ik er 4 neer en roep dan quatre vingt, maar ik gebruik ook deux vingt en trois vingt en natuurlijk deux rente neuf.

  20. groentetuin is, zeker voor Maastrichtenaren,een stotterwoord. Moestuin komt er mooi vloeiend uit. En hoog boven de Markkramen t troont het Mooswief, ga maar kijken, bij de fontein naast de haringkar. En met Carnaval regeert ze de stad, dat zou een groentevrouw nooit lukken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: