Sep-29: Uitstekend!?

De gemeente Alkmaar is op 21 september met een nieuwe campagne begonnen om nog meer mensen op de fiets te krijgen en om het voor de fietsers veiliger en aantrekkelijker te maken. Mensen/Fietsers mogen in suggesties aandragen en daarover van mening wisselen op een speciale facebookpagina iBikeAlkmaar. Idd een variantje op I Like Alkmaar. Inmiddels maken ze daar ‘reclame’ voor langs de weg, zoals hieronder op de Bergerweg bij de verkeerslichten-kruising met het Scharlo en de Stationsweg richting Binnenstad.

Daar is het verre van ruim en de fietsstrook is dan ook maar 165 cm (5 en een halve tegel) breed. Landelijk is het advies minimaal 170 cm en bij dit soort drukke hoofdroutes al snel 2 meter. Maar goed er valt mee te leven en dat doen veel fietsers dan ook dagelijks. Een groter probleempje is dat hier geen ruimte is voor een dergelijk uitstekend reclamebord. Hij steekt 15 cm over het fietspad en voor de zekerheid moet je zorgen dat je stuur daar nog weer zo’n 10 cm vanaf blijft. Ofwel de rechter 58 cm van die 165 zijn daar niet befietsbaar.

De linker 58 cm hebben soms hetzelfde probleem als een grotere auto teveel rechtshoudt, omdat de rijstrook voor hen ook aan de krappe kant is. Idd voor je het weet stoot je linker arm tegen een autospiegel die 15 cm over de fietsstrook steekt. Dus ook daar maar 10 cm bij uit de buurt blijven. Gevolg is dat er zo niet meer dan 49 cm van de fietsstrook overblijft om op te fietsen. (Dit is bij een gemiddelde stuurbreedte van 66 cm, bij een bredere bakfiets blijft er nog minder manoeuvreerruimte / doorwurmruimte over.)

Het is er krap en is er niet zoveel mogelijk. Maar dat reclamebord kan echt wel op een andere plek. Die hoeft daar niet en leidt op deze drukke kruising teveel af. En daarmee komt er ruim 50 cm bij voor de fietsers en dat is daar echt geen overbodige luxe. En ja, hij staat er al jaren in de weg en dus niet alleen bij deze actie om de fietsers meer ruimte te geven. De gemeente is wat dit puntje betreft ook lang een breed op de hoogte.

Advertentie

Geplaatst op 2015-09-29, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

  1. Ik heb in Frankfort de gemeente wel eens op dergelijke misstanden gewezen en dan werd er, o wonder, snel gereageerd. Maar hier in Marburg is het knudde.

  2. Een niet fietsvriendelijk reclamebord…

  3. Ik denk niet dat je daarvoor bij mij terecht kunt maar ik deel je verontwaardiging.

  4. @Dhyan: Verontwaardiging valt wel mee. Het bord laat meer zien hoe het juist niet moet.

  5. @Emigrant: Je bent erg afhankelijk van de ambtenaar die het oppakt en of en gemeente al eens is aangeklaagd voor een ongeval op dergelijk gebied.

  6. @Sjoerd: En ook niet voetgangersvriendelijk. Rechts is een malle (onlogische) looproute tussen het station en ht regionaal archief. die hebben daar en nutteloos muurtje waardoor er tussen dat bord en dat muurtje ook niet veel ruimte is.

  7. Goeie foto! Inderdaad gevaarlijk daar.

  8. Oh Ironie…

  9. Ik bracht vorige week mijn kleindochter in Den haag naar school. Toen ging er een wereld van de bakfiets voor mij open. Wat een ondingen. en wat heb je dan veel parkeerruimte nodig om die dingen te stallen. Speelt dat probleem ook in Alkmaar?

  10. Wat mij betreft is de gemeente Alkmaar al jaren bezig de fietser waar mogelijk dwars te zitten, ten gunste van de auto. Ik verwacht dan ook niet veel van deze campagne.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: