Okt-15: KO-II

Het mag duidelijk zijn dat de 2e Koude Oorlog is begonnen. Rusland en de USA staan weer lijnrecht tegenover elkaar en de EU zit een beetje via de NAVO in het kamp van de USA te knoeien. Daarbij kraamt de NAVO de meeste retoriek uit om vijand Rusland optimaal op de kast te jagen. De NAVO doet alsof het het ministerie van offensie van de EU is, maar dat is natuurlijk onjuist. Veel EU-landen, maar ook Canada en Noorwegen, zijn lid van die club en niet te vergeten de USA, die binnen de NAVO de grootste (militaire) vinger in de pap heeft.

Putin komt dat prima uit. In zijn ogen is ie Rusland aan het wederopbouwen, om te beginnen met het idee dat de Russen weer meer in hun land geloven. Een gezamelijke vijand (USA/NAVO/EU) is dan een uitkomst. Als Nederland van buiten wordt bedreigd (denk aan de Zwarte Piet), dan zijn ook wij opeens erg samenhorend en schijnbaar geldt dat voor elke natie.
Voor de jongeren die de eerste koude oorlog tussen 1950 en 1990 niet hebben meegemaakt; het gaat om propaganda waarbij de eigen bevolking bang wordt gemaakt voor de virtuele vijand en waarbij je geen contact maakt met die vijand om tot een oplossing te komen. Incidenten worden daarbij buiten proportie opgeblazen en de media speelt een zeer belangrijke rol.

Schijnbaar kunnen ‘we’ niet zonder een koude oorlog en zijn ‘we’ begonnen aan een 2e. Nederland speelt daarin een belangrijke rol door Rusland economisch te boycotten. Na het neerstorten van de MH17 was het voor onze regering meteen duidelijk dat Rusland dat had gedaan. Er moest wel een onderzoek komen, maar laten we eerst maar eens Rusland boycotten. Dat zal ze leren. Natuurlijk mocht Rusland niet meewerken aan die onderzoeken, wel de Ukraine die we al een tijdje in het EU- en NAVO-kamp willen lokken.

De Ukraine is sinds de aanvang in 1990 een corrupte puinhoop, die er economisch belabberd voor staat en die opgedeeld is in 2 kampen. In het westen en midden de Ukrainers en in het oosten en op de Krim vooral Russen die daar al zo’n 100 jaar wonen. Zij zien de Ukrainers als knoeiers en vonden het oude systeem (toen de officiele taal nog het Russisch was) beter. Politiek draait dan ook sinds 1990 om het samenwerken met de EU of met Rusland. Veel inwoners maakt het niets uit, als er maar samen wordt gewerkt en op die manier buitenlandse steun komt om het land er weer boven op te helpen.

In de Ukraine was dan ook een locale koude oorlog gaande, die al een tijdje uitgemond is in een echte burgeroorlog. Het leger van de Ukraine stelt (door geld- en motivatie-gebrek) niets voor. De Russische Ukrainers krijgen steun uit Rusland. Veel Russische Ukrainers zijn de Ukraine ontvlucht naar Rusland, maar vooral naar Zuid-Europa zoals Cyprus en Griekenland en de rest van de EU. Wat overgebleven is is te arm om weg te komen of maakt geen kans om in het buitenland een nieuw leven op te bouwen en/of zijn te nationalistisch.

En net in dat conflictgebied wordt de MH17, een Malaysies vliegtuig met vooral Nederlanders, uit de lucht geschoten. Vervolgens een dramatische toespraak van Timmermans om het de Russen nog eens in te wrijven hoe erg het is en de Nederlanders nog meer het gevoel te geven dat Rusland de grote boeman is. Dat de Ukraine verantwoordelijk was/is voor dat gedeelte van het luchtruim en dat zij al een paar jaar eerder dat deel voor doorgaand luchtverkeer hadden moeten sluiten wordt onder het vloerkleed geschoven. Rusland is onze vijand en daardoor is de Ukraine onze vriend. Die moet natuurlijk wel meedoen aan het onderzoek, waar ze niet al te beroerd uit mogen komen.

En de 2e Koude Oorlog werkt. Je hoort hier niemand meer over de opwarming van de aarde. De kachels in Nederland verbruiken deze koude maand maximaal gas. Liever niet ons gas, want dan zakt Groningen in elkaar. We zijn daarmee steeds meer op Russich gas aangewezen, zeker zolang we achteraan lopen als het gaat duurzame alternatieve energie-opwekking.

Advertentie

Geplaatst op 2015-10-15, in Kiesmatig, Klimatig en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Door die MH17 is dat in Nederland een tandje scherper dan hier. Ik heb nog niet de indruk van een koude oorlog.
  Mijn vader blijft er maar op hameren dat de Nederlandse regering zeer goed op de hoogte was van de gevaren van het vliegen in dat gebied maar de economische belangen liet prevaleren. Ik weet het niet.

 2. Poetin probeert ook de EU te destabiliseren door er in Syrië nog meer vluchtelingen bij te maken.

 3. @Bob: Die kans is zeer groot. Maar ik heb ook al eens begrepen dat deze Verre-Oostenroute eigenlijk over of langs de Krim loopt en dat men daar na de annexatie niet meer wilde of mocht vliegen. Net nog een oude opname van Flightradar24 bekeken en die laat alleen Russische vliegtuigen rond de Krim zien en Westerse zoals LuftHansa en KLM die over de rampplek vlogen.

 4. @Emigrant: Net als KO-I wordt ook hier de complete wereldpolitiek bij betrokken zoals het Midden-Oosten. Naar de media hebben Rusland en de USA een andere uitleg, maar ik heb begrepen dat de USA inmiddels ook snapt dat Syrië niet opgelost wordt als het regiem van Assad verdwijnt. Volgens mij maakt Israel zich daar de meeste zorgen over. Voor Rusland is Assad een bondgenoot die hen heeft gevraagd. Voor de USA is Assad een vijand, maar ze weten ook dat de oppositie te verdeeld en te zwak is om na Assad met ISIS af te rekenen.

 5. Duidelijk uitgelegd. Word je de nieuwe GBJ?

 6. @Bertie: GBJ Ximaar ;-)

  Als ik bij Rob Schimmert lees dan voel ik af en toe de behoefte. Maar ik kan die behoefte ook moeiteloos een maand onderdrukken met het idee dat ik er vrijwel niets mee bereik.

 7. Ik was vergeten te vermelden dat Nederland al bonje met Rusland had voor het neerhalen van de MH17. Een dik jaar eerder was een Russische diplomaat in NL aangehouden omdat hij zijn kinderen sloeg. Officieel mocht NL dat niet doen vanwege diplomatieke onschendbaarheid. Maar dat geval is zo frequent en uitgebreid in het nieuws geweest dat onze kijk op de Russen er zeker niet beter op is geworden. Daaromheen is er veel nieuws geweest over hoe Rusland met homo’s omgaat en ook dat zette kwaad bloed bij de Russen en gaf ons het gevoel dat het daar allemaal barbaren zijn. Mogelijk zijn dat allemaal losse incidenten, maar misschien zat er ook een vorm van regie achter.

 8. Misschien moeten WA en M een bezoekje brengen aan Poetin.

 9. Ik ben benieuwd waarheen wij kunnen vluchten als het straks zo ver is.

 10. Als ik Poetin zou zijn draaide ik de gaskraan voor de EU dicht. Dan zouden ze in de EU pas echt in de kou staan.

 11. @Sjoerd: Ja, hoewel Europa alweer enige tijd weet wat voor type die Poetin is heeft het geen maatregelen voor een andere energie voorziening (bijv.vloeibaar aradgas) getroffen. Als je de markt alles laat regelen kan dat ook niet.

 12. @Bertie: Dat is toch al gebeurd in het Holland Heerlijk Helder Heineken Huis.

 13. Weet ik, een tweede keer kan geen kwaad.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: