Okt-22: Het Geheim van Lubbers

Een paar dagen terug bekeek ik Andere Tijden met daarin de aflevering; ‘Het Geheim van Lubbers.‘ Ik heb in 2009 al eens een blogberichtje gemaakt, waarin ik de ‘staatsgreep’ van Lubbers beschrijf. Die gedachte had ik al aan het eind van de 80’er jaren toen zich dit voltrok.

Lubbers is de eerste keer als premier niet gekozen, de mensen stemden op Van Agt. En die stapte na het binnenhalen van de stemmen ‘zomaar’ opzij en Lubbers mocht ongekozen aan zijn klus beginnen. Voor Nederland een vreemde gang van zaken. Daarbij lag Lubbers als minister niet zo goed bij de kiezer, hij kwam te afstandelijk over. Dus als hij netjes bovenaan de kieslijst was gezet, dan had hij en het CDA veel minder stemmen gekregen. Mogelijk tekort om te regeren.

Nog opvallender vond ik het oorlogsverleden van Aantjes, dat enige tijd eerder groot in de media kwam en waardoor Aantjes van het politieke toneel moest verdwijnen. Het oorlogsverleden van Aantjes was echter al bij het CDA bekend en uit later onderzoek bleek dat de nieuwe aantijgingen niet klopten en/of al bekend waren. Aantjes was echter de opvolger van Van Agt, aangezien hij van de ARP kwam en Van een voormalige KVP’er was. Maar toen Aantjes uit de weg was geruimd kwam opeens Lubbers (ook ex KVP) uit de hoge hoed.

Ik vond dat vreemd en vind dat nog altijd. En nu zag ik dus ‘Het Geheim van Lubbers’ waarbij ik verwachte dat het vreemde aantreden van Lubbers als premier zou worden behandeld. Maar niets was minder waar, de documenataire stapte daar moeiteloos overheen. Lubbers vond het vreemd dat Van Agt zomaar stopte en meer werd er niet over gezegd. Vervolgens ging het vooral om de manier waarop Lubbers zijn medepolitici bespioneerde. En later over hoe hij in het geheim achter de rug van de VVD om een PvdA-kabinet had klaar staan.

Ook zaken die politiek niet zo fris zijn. Van den Broek vond het maar niets dat Lubbers de functie van premier oprekte naar een semi-staatshoofd. Bram Peper noemde Lubbers akelig intelligent en zeer creatief. Voor mij zijn dit soort dingen ondersteuningen van de gedachte dat niet Van Agt had bedacht om ‘zomaar’ opzij te stappen, maar eerder Lubbers of de ‘bovenbazen’ die Lubbers aan de macht wilden hebben.

Vandaag overleed Wim Aantjes. Zal hij die recente uitzending van Andere Tijden gezien hebben? Het zou mij niet verwonderen als er memoires van hem komen, die meer loslaten over die periode waarin Lubbbers ‘zomaar’ aan de macht kwam.

Advertentie

Geplaatst op 2015-10-22, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. De memoires afwachten…..en deze blog onthouden ;-)

 2. Achtergrondinformatie, altijd spannend om je eigen inzichten aan te toetsen. Dan moet de informatie wel volledig zijn maar die blijkt dus net zo wollig als Lubbers zelf was.
  Misschien dat Aantjes nog een en ander na laat.

 3. Ik mocht hem niet, maar Lubbers was een bekwaam politicus.

 4. Zo gaat dat gekonkel in politieke kringen.
  Ik geloof niet in conspiracy behalve in de politiek.

 5. @Sjoerd: Misschien was ie wel te bekwaam. ;-)

  Ik had en heb geen hekel aan hem. Vergeleken met Van Agt of Balkenende had ik hem liever. Maar ik hou godsdienst en politiek strikt gescheiden en zal dus niet op een reli-partij stemmen.

 6. Wat betreft Aantjes: ik weet nog goed hoe diep geschokt mijn moeder was toen bekend werd gemaakt wat voor oorlogsverleden Aantjes zou hebben. Zij was duidelijk door de oorlog getraumatiseerd. Ook was zij van de ARP.
  Dat later bleek dat het niet zo in elkaar zat als in eerste instantie naar buiten werd gebracht heeft dat bij haar de schok denk ik niet goed kunnen maken.

  Ik heb er zelf een akelig gevoel aan overgehouden, de manier waarop Aantjes politiek in feite werd uitgeschakeld.

  Over Lubbers kan ik verder niet veel zeggen. Ik kom dan wel uit een ARP-nest, al vrij snel na het ontstaan van het CDA had ik het met die partij wel gehad. Wat er, in mijn ogen, goed was in de ARP verdween helemaal uit beeld. Dus sindsdien heb ik andere keuzes gemaakt, niet altijd dezelfde overigens. En ik laat mijn keuze niet afhangen van of een partij wel of niet christelijk heet; ik kijk welke partij in standpunten en hoe ze die in de praktijk brengen het dichtst bij mijn eigen christelijke overtuiging past.

 7. @Trijntje, zo wordt je in de politiek dus afgeserveerd, een grote corrupte zooi.

 8. @Trijntje, indertijd ging het langs me heen, toen ik later begreep hoe het ongeveer zat besefte ik hoe triest dit was. Héél erg.

 9. @Trijntje t/m Bertie; Mijn ouders waren ook van de ARP. Ik weet niet of ze later CDA hebben gestemd. Wel weet ik dat ze Lou de Jong (van het NIOD, die met de beschuldigingen tegen Aantjes kwam) ‘onsympathiek’ vonden. En dat zorgde er voor dat ze Aantjes het voordeel van de twijfel gaven. Aantjes gaf zelf al meteen aan dat hij alles al veel eerder aan de leiding van de ARP en het CDA had verteld en dat het verhaal van Lou de Jong op belangrijke punten onjuist was. De Jong kwam bij mij als fanatiek over. Mogelijk wist hij ook niet goed met de media om te gaan. Dat staat los van wat het CDA met zijn verhaal deed. Zij gaven Aantjes (op dat moment hun fractievoorzitter) niet het voordeel van de twijfel. En dat is de reden waarom ik denk dat er een politiek spelletje met Aantjes werd gespeeld. Bij het CDA zou in het begin om beurten een voormalig KVP’er worden afgewisseld met een ARP’er of CHU’er. Aantjes stond als fractievoorzitter als eerste in de rij om Van Agt af te lossen. Dat werd dus Lubbers die net als Van Agt van de KVP kwam. De KVP was overigens de grootste partij in het CDA, groter dan ARP en CHU bij elkaar. In mijn ogen werd het CDA gevormd omdat de KVP langzaam kleiner werd dan de PvdA en dat moest opgelost worden door de ARP en de CHU te annexeren. Bij veel mensen van de voormalige ARP en CHU viel dat slecht. Zelf stemde ik toen ook al niet op een religieuse partij. Eerder op de PPR (kwam uit de KVP, maar was niet Katholiek) of de PSP.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: