Okt-30: Of je worst lust

Deze snijplank kwam ik een paar weken geleden bij de Hema tegen. Idd de winkelketen waar nog altijd mensen een halve rookworst uit het knuisje scoren. Uit het nieuws begreep ik dat de WHO een onderzoek heeft gedaan over worst en aanverwante verwerkte vleeswaren als ham, Hamburgers, Frankfurters, gehakt, bacon, frikandellen, rookvlees en corned beef op basis van rundvlees, varkensvlees, paardenvlees en geitenvlees al dan niet gerookt. Hier een setje vragen en antwoorden in het Engels. Daar uit ook het onderstaande lijstje om zaken in perspectief te zetten.

Geschatte Aantal doden per jaar in Nederland *)
en (percentage van het totale aantal jaarlijkse doden **)

Tabak/roken           2400 ( 1,73%)
Alcohol/Drank          1450 ( 1,04%)
Luchtverontreiniging       500 ( 0,36%)
Eten Rood Vlees          120 ( 0,09%)
Eten Verwerkt Vlees        83 ( 0,06%)

*) Er van uitgaand dat Nederland niet afwijkt van de rest van de wereld.
**) Het totale aantal doden ligt in NL rond 140.000 mensen per jaar.

Aanvulling uit het CBS:

Nieuwvormingen (kanker)     44500 (31,79%)
Hart- en vaatziektes (zout/vet) 38000 (27,14%)
Luchtwegen en longen      11500 ( 8,21%)
Vallen              3000 ( 2,14%)
Zelfdoding            1850 ( 1,32%)
Verkeer              700 ( 0,50%)
Moord               125 ( 0,09%)

Joep Betrams maakte deze toepasselijke spotprent:
Je moet dus niet teveel worst eten, maar dan ook vooral om een andere redenen. Die dingen staan stijf van het zout. Zo’n halve Hemaworst bevat circa 3 gram zout en dat is het dubbele van gewone chips. Doe je daar zuurkool bij, dan komt er nog eens 3 gram zout per maaltijd bij en zit je aan je maximale zoutiname voor een dag. Veel mensen gaan daar ruim overheen en dat kost jaarlijks meer mensenlevens, maar dan vooral aan vaatziektes. Andere worst en verwerkte vleeswaren als hamburgers bevatten eveneens meer zout dan koek of chips. En had ik al geschreven dat er in vleeswaren als worst ook veel dierlijk vet zit? Ook niet echt gezond lijkt mij. Mogelijk zijn de kankerverwekkende stoffen nog het minste probleem van deze vette en zoute (gebogen) vleesstaven.

Al veel eerder stelde ik deze strip van Broodje Beurs (Gerrit de Jager / Familie Doorzon) veilig:
Helaas is deze strip een dik jaar terug gestopt.

Advertentie

Geplaatst op 2015-10-30, in Overmatig, Shopmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Worst maakt meer kapot dan je lief is. Maar het is soms wel lekker: zo’n droge salami bij voorbeeld.

 2. Leuke kaas- eh worstplank!
  Interessant, ook de link naar de WHO; in de Volkskrant schreef al iemand dat dit vlees/worst-nieuws (inderdaad onjuist maar) in elk geval goed voor het milieu was ;)

 3. @Emigrant: Er zijn veel dingen ongezond. Hoewel de WHO worst e.d. in de gevaarlijkste categorie plaats zoals roken en asbest, laten ze in hun lijstje ook goed zien dat er veel meer mensen aan roken overlijden dan aan het eten van worst of rood vlees.

  Maar met dat lijstje kan ik niet zoveel voor de Nederlandse en bijvoorbeeld Duitse situatie. Duitsers eten veel worst, maar Nederlanders ook. Denk aan een plakje worst bij verjaardagen of het gebarbecue in de zomer. Er hoort ook dat bacon-gebruik van de Britten bij, dat we hier bij het ontbijt vrijwel niet eten. Geen idee hoeveel dat afwijkt van de wereldsituatie die de WHO onderzocht heeft of dat er ook verschillen zijn tussen de USA, NL en D.

 4. @Jolie: Het probleem zit er in dat het een onderzoek in 14 landen was, en dat omgezet naar de wereldsituatie. Dat de USA er bij zat zie je aan Beef jerkey. wat hier in NL bijna niet verkocht wordt. In sommige landen wordt erg weinig vlees geconsumeerd omdat de mensen dat niet horen te doen volgens Buddha. In NL wordt behoorlijk vlees geconsumeerd. De kans is groot dat we ver boven het gemiddelde zitten. Maar het kan ook zijn dat ons vlees bij de productie beter van bacterien wordt ontdaan. Daar zijn methodes voor, die je bij grootschalige productie kan toepassen, maar niet een klein slagertje in Siera Leone.

  De medis in NL waren zo dom om alleen het persberichtje over te nemen en niet goed het rapport te lezen. Zelf vond ik dat rapport niet, maar wel de vragen en antwoorden over dat rapport.

  Minder vleeseten is altijd goed voor het milieu en de gezondheid.

 5. Ondanks al die verhalen gaan we gewoon door met eten…

 6. @Sjoerd: Maar stoppen met eten is ook niet echt aan te raden. Een groot deel van de wereldbevolking doet dit omdat ze niet aan eten kunnen komen. Daar sterven veel meer mensen aan en die mensen zouden graag een dag extra leven via een plakje worst.

 7. Van leven ga je dood. En overdaad schaadt. Ik lees zulke beruchten altijd met deze gedachten ‘in mind’.

 8. Ik denk dat het ongeveer zo is: het lijkt vrij zeker dat het eten van (veel) worst de kans op darmkanker verhoogt. Maar dan moet je je vervolgens afvragen hoe groot die verhoging is.
  De WHO heeft zelf inmiddels ook in een reactie nuances aangebracht: http://nos.nl/artikel/2066026-who-nuanceert-waarschuwing-voor-bewerkt-vlees.html

  In dat stukje van de NOS staat onder andere: Bewerkt vlees is in dezelfde risicogroep geplaatst als tabak, maar in The Irish Times zegt de woordvoerder dat dat een tekortkoming van het systeem is. “We willen tabak en vlees niet vergelijken, want we weten dat geen enkele hoeveelheid tabak veilig is.”

  Ik denk inderdaad dat het zoutgehalte van bewerkt vlees, en van heel veel andere producten, een heel veel groter probleem is dan het eten van een bescheiden hoeveelheid vlees op zich, voor de persoonlijke gezondheid.

  Ik las ook nog ergens dat er politiek achter zou zitten: door het op deze manier neer te zetten zou de vleesconsumptie lager worden; en dat is dan goed, niet in de eerst plaats vanwege die verhoogde kans op darmkanker, maar met het oog op het milieu, en de effecten van het ‘produceren’ van veel vlees op het klimaat.

 9. @Ximaar: Volgens mij eten Duitsers veel meer worst dan Nederlanders, maar aantonen kan ik dat niet. De Britse ontbijtworst lijkt me sterk kartonhoudend.

 10. Het zal wel waar zijn; voor teveel zout waarschuwde mijn moeder ons al, ook varkensvlees en de meeste worstsoorten wantrouwde ze. Mijn man ook, hij werkte een poosje bij Homburg en zag wat er in rookworst en andere soorten ging.
  Maar af en toe een stuk warme worst met mosterd is zoooo lekker…..

 11. De productie van vlees is uit milieu oogpunt een groter probleem dan de kans dat je er ziek van wordt en kan dan inderdaad de achterliggende stimulans zijn om minder vlees te consumeren. Er kan meer op brood dan alleen vlees.

 12. die snijplank lijkt mij geen handig ding, meestal snij je in het midden van een plank en daar zit hier een gat. Slaan ze hier nu de plank mis?

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: