Nov-08: Belasting

Net nu ik aan m’n tijdvretende vakantieverslag ben begonnen gebeurt er in Alkmaar van alles, dat zelfs de landelijke media haalt. Zoals een verwarde? vrouw die 3 dode babies verstopt heeft en een echtpaar dat overlijdt aan een kunstwerk met teveel lood er in. De berichtgeving daarover lijkt redelijk te gaan en dus kan het bij mij wel even wachten. Waar ik het nog wel tussen de fietsverslagen door over wil hebben is het Alkmaarse asielzoekersstalling-debat. Ook dat is alweer een dikke week terug. Voor de actualiteit hoef je hier dus niet te lezen (maar mogelijk wel voor een ander of aanvulling inzicht).

Het verhaal is inmddels bekend. Het Westen maakt oorlog in het Midden-Oosten en die mensen slaan op de vlucht. Nadat ze een jaar of 3 uitzichtloos zijn opgevangen in overvolle kampen in Jordanië en Turkije besluiten ze hun heil in West-Europa te zoeken. Met mooi weer laten grote groepen zich over de Middelandse zee ‘vervoeren’ tegen woekertarieven. Vervolgens overspoelen ze vooral de Griekse eilanden. Die zijn niet berekend op een dergelijk exodus. Deze vluchtelingen zien Griekenland ook niet als hun beloofde land, en willen door naar hoofdzakelijk Duitsland en Zweden en ook een beetje Nederland.
Duitsland komt het wel goed uit. Zij hebben een demografisch probleem en dat zou deels opgelost kunnen worden door de (vaak goed opgeleide) vluchtelingen. In Nederland is dat demografische probleem (een tekort eigen aanwas) een stuk minder. Van Zweden weet ik te weinig op dit gebied. De EU voelt zich ook verantwoordelijk voor de vluchtelingen en misschien geldt dat ook voor de USA (de grootste munitiedroppers in Syrië, Iraq en Afghanistan). Alleen is de USA een stuk verder varen dan Griekenland.

De vluchtelingen zijn zeker niet opweg naar Albanië, Bulgarije of Roemenië. Als je al de moeite neemt om te vluchten, dan wil je er wel op vooruitgaan. Dit zou je als economisch vluchten ofwel gelukzoeken kunnen bestempelen. Maar je kan ook bedenken dat de vluchtelingen zelf een sociale keus maken door de landen met de breedste economische schouders het zwaarst door hun toestroom te belasten. VVD’ers kunnen dit anders goed verklaren met hun gewenste marktwerking (de bestbiedende krijgt de meeste klanten) en open grenzen.

Maar goed de COA (Centrale Opvang Asielzoekers) had in Nederland niet op zo’n plotseling hoge toestroom gerekend. Eigenlijk waren ze de laatste jaren lekker aan het afbouwen. Personneel werd de laan uitgestuurd en opvanglocaties werden gesloten. Eigenlijk kwam het niet bij ze op dat er toch wel weer eens een toename zou kunnen komen. En zoeken ze nu dus -met de handen in het haar- grote tijdelijke opvanglocaties. Ze leuren met deze mensen van hot naar her en dat mag best worden opgelost, of ze nu asiel krijgen of niet.

En eigenlijk is iedereen het over het laatste wel eens, maar lopen gemeentes (die voor de opvanglocaties moeten zorgen) stuk op de hoeveelheid van circa 700 personen. Kan het niet wat minder en dan over meer gemeentes en meer locaties verdeeld? De COA wil dat niet. Daar hebben ze teveel werk aan en die tijd hebben ze nu niet. In Alkmaar kwam al snel het oude belastingkantoor in beeld. Een redelijk nieuw gebouw dat alweer een paar jaar leeg staat naast wat andere kantoren, sportvelden en een school voor voortgezet onderwijs. Het is duidelijk geen woonwijk. Om bij de eerste woningen te komen moet je een halve kilometer lopen via een fietstunneltje. En zeker als mensen ergens kortdurend zitten, dan zwerven ze niet zo snel uit. Omdat ze in afwachting zijn van asiel maken deze mensen er zeker geen potje van en zullen ze zich voorbeeldiger gedragen dan de meeste Nederlanders.

Eigenlijk was iedereen het er in de gemeenteraad wel over eens. Argumenten om er tegen te zijn liepen al snel dood. We hebben hier in het zuiden van Alkmaar al 20 jaar een asielzoekerscentrum met zo’n 450 bewoners. Daar zijn nooit problemen mee geweest. Dus waarom met deze nieuwe asielzoekers wel? Zelf woon ik tussen dat bestaande asielzoekerscentrum en de binnenstad en ik zie dan ook regelmatige een setje van deze mensen naar de stad fietsen. Niet gek, het is maar 2km en de route langs het ziekenhuis is goed te doen. Een paar dagen terug zag ik een paar jonge Afrikaanse mannen naast hun geparkeerde fiets. De ene gooide grote hoeveelheden herfstbladeren omhoog en de ander moest daar een foto van maken. De kans is groot dat zij uit landen komen waar je geen echte herfst met van die mooie gekleurde bladeren hebt. Ik vond het een mooi gezicht, vooral ook omdat ze er zichtbaar plezier in hadden en na veel vluchtellende mag dat ook wel eens.

Naast die bestaande AZC zit ook een ‘woonwagenkamp’. Dwz een plek voor woonwagens die daar al jaren nagelvast aan de grond staan. Met deze mensen zijn ook geen problemen. We hebben nog 2 van die woonwagenlocaties en ook daar hoor je nooit iets over. Geen idee waarom, maar misschien is het wel zo dat Alkmaar de zaken op dit gebied goed regelt en er snel bij is als er wel eens moet worden opgetreden. Dat kunnen en zullen ze ook doen als het om de tijdelijke opvang in het Belastingkantoor gaat. Kleinere gemeentes zullen hier meer moeite mee kunnen hebben.

De ‘oppositie’ tegen de 600 vluchtelingen kwam hoofdzakelijk door de 2 grootste coalitiepartijen VVD en OPA. Beide wilden het aantal naar 300 krijgen en de VVD wilde dat de vluchtelingen een soort contract tekenden. OPA (Onafhankelijke Partij Alkmaar) is in Alkmaar de grootste partij, de VVD is hier wat kleiner. OPA vond dat het gebouw niet geschikt was voor meer dan 300 mensen. De GroenLinks fractieleider weerlegde dat door aan te geven dat er zelfs 800 mensen in kunnen volgens het COA. Bij 800 zouden deze mensen per persoon evenveel vierkante meters krijgen als in de huidige AZC. Nu waren de wethouders van VVD, OPA, D66 en CDA al akkoord gegaan en was deze extra raadsvergadering vooral bedoeld om na te gaan wat er aan extra maatregelen nodig was. De OPA-fractie liep met deze ‘maximaal 300 mensen’-wens dus vast, ook al omdat de VVD op het laatste moment afhaakte en alle andere partijen het hoe dan ook onzin vonden.

De aanvullende eis van de VVD, een contract met 8 punten – te tekenen door elke vluchteling, strandde eveens. Vijf van die punten zijn al geregeld in de grondwet en 1 punt met een samenscholingsverbod voor meer dan 3 personen viel bij alle andere partijen volkomen verkeerd. Er werd dan ook geen motie ingediend. Een paar dagen later stond er een heel persbericht van de JOVD-NHN in de krant. Zij schaamden zich voor hun oudere broertje, die de vluchtelingen hier geen Vrijheid gunde.

Mijn indruk is dat vooral de VVD, maar ook OPA en het CDA voor de bühne moeilijk deden, om zo de aandacht van de potentiele kiezers via de media te trekken. De media was goed vertegenwoordigd en onze regiokrant gaf de VVD dan ook een behoorlijk exposie. Natuurlijk zijn er mensen in Alkmaar die meer dan bedenkingen hebben bij deze opvang en die kan je maar beter de volgende keer als kiezer op je partij krijgen. De PvdA was op dat gebied behoorlijk onhandig. Hun (Frans Timmermansachtige) inbreng zal laatdunkend bij deze zwevende groep kiezers overkomen en de volgende keer zullen ze weer wat zetels verliezen.

Die extra raadsvergadering heb ik in z’n geheel bekeken en het niveau viel me meer dan mee. Vooral de inbreng van de nieuwe senioren partij (SPA) vond ik goed en duidelijk. Het is goed om te zien dat het zo ook kan. Aan het begin 4 insprekers. (Andere insprekers wilden geen adres opgeven en dan kom je niet aan het woord.) Twee mensen die bezorgd waren, waarbij de een het netter verwoorde dan de ander. Daarnaast nog een inspreker die vooral actieviteiten voor en met de vluchtelingen wilde organiseren. En ook onze 90-jarige Nestorix had een mooie inbreng, die het aanhoren waard is. Naast de hoofdpunten die ik hierboven al noemde, zag Leefbaar Alkmaar deze nieuwe situatie als strohalm om het volledige gerechtshof hier te behouden. Een van de raadsleden vond dat er voor iedereen een ‘kribbe’ moest zijn. Neem aan dat ie dacht dat Jozef en Maria destijds ook in een kribbe hebben geslapen.

Hier de volledige uitzending.

Advertentie

Geplaatst op 2015-11-08, in Alkmaar, Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Hier vlakbij worden 3000 vluchtelingen opgevangen in een kamp in schamele kleine behuizing maar er zijn ontzettend vele enthousiaste helpers werkzaam.

 2. Ja, dat is wel ‘ns fijn om te horen: een raadsvergadering over dit onderwerp zonder geschreeuw (tenmiste niet in het deel dat ik bekeek :)), en inderdaad, die bijdrage van de oude meneer Jansen was mooi, met de referenties aan het verleden (en de toekomst).

 3. Jij woont vast in de buurt van mijn moeder Dhyan ;) (Die maakt zich wel n beetje zorgen dat er straks daar geen mensen omkomen in de kou e.d.)

 4. We moeten gewoon zo humaan zijn en deze mensen hoe dan ook op te vangen. Wat er verder mee gebeurd is aan de politiek…

 5. De volledige uitzending is lang, ik heb voorlopig de burgersprekers beluisterd. En kijk, zo kan het ook. De man met vileine ideeën over de vluchtelingen (tweede spreker) verwoordde dit zonder te schreeuwen/schelden en spuide ze op redelijke wijze al kun je bedenkingen hebben bij zijn gedachtegang. Ik ga straks verder luisteren maar ga niets meer zeggen over dit onderwerp.
  Ik ben tegen téveel nonsens aangelopen.

 6. @Bertie: Het is idd 3 uur en dat is erg lang. Ik had die avond niets te doen heb dus het meeste bekeken en beluisterd en stond er versteld van dat het allemaal zo netjes ging. Temeer omdat deze zelfde politici er ook vaak een zootje van maken. Het meest opvallende was dat de kritiek uit de partijen kwam die hier juist aan de macht zijn.

  Het voordeel is dat de insprekers aan het begin zijn en eigenlijk is dat het enige dat in aanraad. Ook in deze vergadering zijn er mensen die onwaarheden uitkramen omdat ze denken dat alles wat in de media word geschreven en verteld waar is. Zo heeft deze tijdelijke opvang niets te maken met de plek waar de normale opvang plaatsvind en is het ook niet zo dat ze hier na een asielprocedure allemaal een baan en een huis krijgen. Al die dingen zijn los van elkaar en kunnen over het hele land plaatsvinden.

 7. @Jolie: Zo ver ik weet is er in de hele vergadering geen geschreeuw te horen. Alleen bij de eerste spreker was applaus van de tribune en dat is niet gebruikelijk. Die meneer Jansen zit bij vrijwel alle commissie en raadsvergaderingen op de tribune en is bijzonder goed op de hoogte. Ze noemen hem het 40ste raadslid. ;-) Ik heb zelf 1 keer ingesproken en een paar jaar later wist ie nog precies wie ik was. Normaal gesprokken interview ik nooit iemand maar aan hem zou ik wel wat vragen willen stellen.

 8. Bij Alkmaar begint de victorie?

 9. @Emigrant: Dat werd ook een keer in die vergadering gezegd. Zelf denk ik dat het op veel meer plaatsen goed gaat, maar dat dat niet interressant is voor de landelijke media. Die zenden liever iets uit waar het mis gaat.

 10. Ik had dit blogbericht nogal snel afgeraffeld en heb er daarom net een paar domme tikfouten uitgehaald en heb een voorlaatste alinea toegevoegd.

 11. @Xi, je stuk vestigt in elk geval de aandacht op het gegeven (met bewijs zelfs :)) dat niet èlke vergadering in hysterie eindigt. ik word steeds vaker ronduit moedeloos van nieuwsbulletins, maar dit is een prettig lichtpuntje, net als je beschrijving van de scène met de herfstbladeren naast de geparkeerde fiets.

 12. @Jolie: Dat was ook de reden dat ik er alsnog iets over schreef. Eigenlijk zit de sameleving tegenwoordig gevangen in een rare vierkantsverhouding politiek-media-commercie-volk, die eenvoudig een hoekige spiraal naar beneden kan vormen en waarbij angst voor elkaar steeds erger lijkt te worden.

 13. In Ede is tijdelijke opvang, sinds enkele weken, in een leegstaande kazerne, voor 370 mensen.
  De gemeenteraad was voor op één tweemansfractie na.
  Ik heb op Facebook wel enkele negatieve reacties gezien, op een pagina die daarvoor was bedoeld.
  Ik zie vooral veel hulp die via een andere Facebookpagina wordt gevraagd en gegeven.
  En kerken die samenwerken om hulp te bieden, en een moskee waar aan vluchtelingen een maaltijd is aangeboden.
  Het is in Ede niet vreemd dat er veel kerkmensen hulp bieden; er wonen hier veel christenen; ook veel moslims trouwens.
  Voor zover ik weet is de gemeenteraadsvergadering in Ede zonder enig probleem verlopen.
  De fracties van CDA, CU en SGP hebben daar samen net geen meerderheid. Ook de VVD heeft ingestemd met de opvang.

  Mijn idee is: mensen zonder onderdak hebben hulp nodig. Waar ze uiteindelijk weer een veilige plek vinden, dat is niet iets waar ik een antwoord op heb; en ik wens de mensen die daarover moeten beslissen heel veel wijsheid toe.

 14. Misschien ben ik wat kort door de bocht en ik heb al helemaal geen overzicht en inzicht in dit probleem – ik volg namelijk al een jaar of twee het niets niet meer – maar naar mijn idee is het eigenlijk heel simpel. Mensen die hulp nodig hebben, moet je helpen. Klaar.

 15. @Trijntje: Die hulp wordt hier ook geboden als ik hetallemaal goed begrijp. De bijdrage van de laatste inspreekster ging daar volledig over en ik begreep ook dat de sportclubs die daar zitten al van alles hebben aangeboden, waaronder de mixed hockeyclub waarvan ik juist dacht dat die er wel moeilijk over zou doen. Ik heb de indruk dat het veel meer plekken goed gaat, maar dat het nieuws daar niet in geïnterresseerd. Die geven daarmee een vertekend beeld en dat komt eigenlijk neer op een steunbetuiging voor de tegenstanders.

 16. @Sunny M: Daarbij was dit een locaal verhaal en heb ik om die reden wat extra info aan het begin gegeven. Vooral het nieuws van Duitsland, Nederland en vrijwel zeker ook Zweden, Oostenrijk t/m Griekenland en Italië staat bol van met dit migratienieuws. Dat je mensen moet opvangen is bij de meeste mensen overduidelijk. Maar daar wordt ook op gespeculeerd door schepen met vluchtelingen net voor de kusten van Griekenland en Italië te laten vergaan, zodat deze landen deze mensen wel moet redden.

 17. Ja, de sportverenigingen was ik nog vergeten: ook die leveren hun bijdrage in Ede.
  Inderdaad levert het nieuws in de media een scheef beeld op, is ook mijn indruk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: