Nov-15: Chammal

Wie heeft daar nu niet van gehoord? Ik dus (tot een paar dagen terug). Als ik Google dan is het woord Chammal of Shammal in geen enkel Nederlands nieuws- of ander bericht van de afgelopen maand te vinden. Er is geen Nederlandse wikipedia van, maar wel een Engelse, Arabische, Chinese, Catalaanse en natuurlijk Franse. Daar valt te lezen dat het een noordwestelijke wind is die over de Persische Golf waait en dat het de naam is van het Franse offensief boven Iraq. En dan wel de delen waar ‘Daesch’ (Arabische afkorting voor ISIL, ISIS, IS. EIIL en EI) het voor het zeggen heeft. EI is Frans (États Islamique) voor IS. Maar beide zijn mij te varwarrend met andere woorden, dus gebruik ik voorlopig maar ISIL, Islamitische Staat in Irak en de Levant. Levant staat voor ‘Groot-Syrië’.

Al snel vond ik de wikipagina over Chammal en een artikel in Le Monde, nadat een zichtbehinderte kennis mij vroeg of Frankrijk eigenlijk wel meedoet aan de ‘oorlog’ tegen IS (ISIL). Ik was daar ook niet zo zeker van, je hoort ook daar weinig over. Deze kennis is goed geïnformeerd, maar dan vooral via NPO Radio 1. Hij luistert ook het TV-Journaal, maar als die iets ondertitelen, dan is het voor hem veel lastiger te volgen. Aan de beelden heeft ie dus geen zier. Hij wordt daar dan ook niet door beïnvloed en eigenlijk is dat gunstig om ergens objectiever tegen aan te ‘kijken’.

Hij internet ook, maar dit soort vragen opzoeken gaat mij (met een muis) een stuk eenvoudiger af. Ik ben nog wat verder gaan zoeken naar andere actieve landen in dat gebied, maar het valt me op dat de Fransen -met op dit moment nog maar 6 vliegtuigen- erg succesvol zijn. Ze vliegen vanaf een Amerikaans vliegdekschip, maar Hollande (‘Chef de Guerre’; oorlogs-CEO) bepaalt de doelen. Deze ‘Operatie Chammal’ is een dik jaar gaande en t/m september zijn er 200 luchtaanvallen (‘frappes’) uitgevoerd, waarbij ruim 1000 ISIL-militanten zijn gedood en 1 Fransman aan eigen zijde. Ze gebruiken daarbij lasergestuurde bommen die zo’n 20.000 euro per stuk kosten. Met afschrijving van het vliegtuig kost zo’n vlucht ongeveer een kwart miljoen per keer.

Afgelopen september (of eerder) heeft Hollande ISIL de oorlog verklaart. Andere landen doen daar moeilijker over omdat ISIL geen erkend land is. Zijn redenatie was dat dit uit zelfverdediging was om te voorkomen dat ISIL naar Frankrijk zou komen. En juist dat is een paar dagen terug gebeurd. Op de Engelse wikipedia over Chammal staat inmiddels dat ISIL de aanslagen in Parijs als vergelding ziet voor l’Opération Chammal. ISIL doet het waarschijnlijk een stuk goedkoper. Voor het bedrag van 1 zo’n lasergestuurde bom kopen zij moeileloos een set kalasnikovs en wat bomgordels. ‘Manschappen’ naar Parijs sturen is met de open grenzen der EU niet moeilijk. En anders wonen er voldoende gehersenspoelden in de buitenwijken van Parijs. In een aantal van die wijken durft de politie al jaren niet meer te komen.

Hollande en de Westerse wereld (inclussief ikzelf) vinden die aanslagen een laffe daad. Onschuldige burgers kunnen zich niet verdedigen tegen zo’n aanval die buiten Frankrijk bedacht is. Maar denken de ISIL-aanhangers er niet net zo over als het om de luchtaanvallen gaat, die in Parijs worden bedacht en waarbij hun onschuldige bevolking kansloos is?

Ik heb geen idee hoe dit verder gaat (de-?)escaleren. Wel heb ik steeds meer de indruk dat het verjagen dan Saddam Hussein, Gadaffi en Mubarrak vooral de weg heeft vrijgemaakt voor groeperingen als ISIL. Dat is dan ook de reden dat Assad er nog zit. Rusland geeft dit toe, maar het zou me niets verwonderen als de USA en medestanders er in het geheim ook zo over denken. Het is en waren geen frisse jongens die met harde hand regeerden. Maar de zaak werd wel in de hand gehouden en waarschijnlijk met veel minder ellende voor de inwoners dan nu al jaren het geval is.

Advertentie

Geplaatst op 2015-11-15, in Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. De staatsgrenzen zijn indertijd door West Europese landen getrokken.
  De dictators worden door diezelfde landen ondersteund.

  Misschien moeten wij ons wel helemaal terugtrekken.

  Geen wapens meer produceren en verhandelen is een start.

  Bezorgde groet,

 2. @Rob: Inderdaad, waarbij achter die grenzen ook een soort verdeel-en-heers-tactiek zat.

  Dat terugtrekken gebeurt al en dan laten ‘we’ net zo’n rotzooi achter als in Somalya en Afghanistan. Het zou goed zijn als het nadenken meer vooraf gebeurde.

  ‘Natuurlijk blijven we wapens leveren, anders leveren anderen het wel.’ :-/

 3. Over dat vrijmaken van de weg voor ISIL in Irak en Syrië heb je volkomen gelijk. Maar vergeet niet de vijfde colonne in Frankrijk en vreemd genoeg ook België. Dat zijn jonge mensen die het niet vergund is, zich in onze landen thuis te voelen en die dan giftig worden. Het probleem is sinds vele jaren bekend, maar er wordt niets aan gedaan. Waarschijnlijk omdat dat vele malen duurder zou zijn dan wat laserbommetjes, en ook omdat grote delen van de Europese bevolking werkelijk niet in staat zijn vreemdelingen als volwaardig te zien. Na een jaar of twintig in de goot zijn ze dat vaak ook niet meer; dat is het sneuë. Zie over de banlieue bijv. dit artkel in de New Yorker: http://tinyurl.com/p9q26ev en bij ons Marijn Kruk in De Groene.

 4. @Emigrant: Ik schreef al dat er in bepaalde buitenwijken van Parijs voldoende gehersenspoelde wonen en dat de politie een aantal van die wijken mijdt. Parijs, Lyon en Marseille hebben wat dat betreft genoeg interne problemen. Ik ga de link zeker lezen, het is een flink stuk.

  Toch denk ik dat deze aanslagen van buiten komen. Dwz er waren 4 Fransen, 2 Belgen en een Syrier bij betrokken, maar ze gebruikten allemaal hetzelfde materiaal. Volgens mij is het ook goed te koppelen aan het Russische Vliegtuig, dat recent uit de lucht viel door een bom van ISIL.

  Frankrijk moet zeker z’n interne problemen oplossen, maar er zal ook iets aan ISIL moeten worden gedaan. De vraag is of alleen bombarderen ergens toe gaat leiden behalve dat het nog meer mensen doet vluchten en de overblijvers meer gaan sympathiseren met ISIL.

  Het punt dat ik min of meer wilde maken is dat we te simpel nieuws krijgen. Is via de Duitse media ook vrijwel niet gemeld dat Frankrijk een dik jaar een eigen offensief tegen ISIL voert?

 5. Je verwoord precies mijn idee dat we met onze bemoeienis in het midden oosten het (toen geldende) evenwicht hebben verstoord waardoor dit soort groeperingen de kans krijgen. Het herstel van dit machtsevenwicht kon wel eens heel erg lang gaan duren en ondertussen krijgen wij de koekjes van eigen deeg (terug) in de vorm van een ontembare vluchtelingenstroom en aanslagen. We hebben geen idee wat wij ons op de hals gehaald hebben door ons zo te bemoeien met zaken die ons niets aangaan.

 6. Overigens kun je dat Belgen en Fransen wel met een korreltjes zou nemen nu alle vluchtelingen worden genaturaliseerd. Als er straks aanslagen in Amerika moet je niet meer vreemd opkijken als ze door Nederlanders worden gepleegd.

 7. In de gewone Duitse media weet ik niet; ik lees over het Midden-Oosten meestal gespecialiseerde media.

  Zegt de naam Zouheir jou iets? Zo heette de man, een moslim, die verhinderd heeft dat een andere terrorist in dat stadium doordrong en het allemaal nog erger werd. Een test voor de media: hebben ze vermeld dat dat een moslim was of niet?

 8. @Dhyan: Van die Belgen weet ik niet zo goed hoe het in elkaar steekt. De ‘Fransen’ in de buitenwijken van Parijs bestaan vooral uit laagopgeleiden, die van de dunbevolkte gebieden naar de stad trekken in combinatie met veel mensen, waarvan de Algerijnse (groot-)ouders als gastarbeider in de 60’er jaren kwamen. Beide groepen maken weinig kans op de arbeidsmarkt en stemmen hoofdzakelijk op Le Pen. Beide zijn niet onder vluchtelingen te scharen. Veel vluchtelingen integreren beter dan deze 2 hoofdgroepen.

 9. @Emigrant: Dat kom ik idd tegen bij o.m. nu.nl en zelfs powned. Bij andere kranten staat dat hij alleen bekend wil zijn met zijn voornaam. Ik vraag me dus af of hij zelf wel wilde dat zijn geloof er bij werd gehaald.

 10. Gisteravond werd er vol trots gemeld dat Frankrijk de stad Raqqa heeft gebombardeerd. Je kunt mij niet wijs maken dat er alleen maar terroristen zijn geraakt. Ik treur om de onschuldige slachtoffers die daar gemaakt zijn. Ik plaats deze mensen, die er niets aan konden doen en toch gedood zijn, in mijn hart naast de Parijse slachtoffers. Wat een waanzinnige wereld.

 11. @hanscke: Er schijnt helemaal niets of niemand te zijn geraakt. Een dwaze actie, alleen om stoom af te blazen.

 12. @Hanscke: Er hingen gisteren vlaggen halfstok voor Parijs, maar nmm hadden die net zo goed ook op de aanslag van het Russische vliegtuig kunnen slaan waarbij nog meer mensen door een aanslag van ISIL omkwamen.

  Probleem is dat dat vergelden nu dus over en weer gaat en je in net zo’n hopeloze situatie kan belanden als al jaren in Israel gaande is.

 13. @Rob Alberts: De aandelen van de Duitse staal- en wapenfabrieken zijn sinds het weekend met 4% gestegen.

 14. Schandalig ……

  Bezorgde groet,

 15. Het nieuws wordt bepaald door enkele grote internationale persbureaus, vnl Amerikaans. Alles wat zij niet melden, is ‘niet gebeurd’. Dat is ons wereldbeeld.

 16. @Arnoud: Je begrijpt werkelijk niet uit wat de Nederlandse correspondenten daar de gehele dag uitvreten. Laatste deed heer Overbeek in Nieuwsuur ‘precies’ uit de doeken wat Frankrijk in Syrie en Iraq deed. Natuurlijk vergat ie het bovenstaande, maar hij beweerde ook dat de Fransen daar onder Amerikaanse vlag opereren. Dat is dus duidelijk niet zo, de Franse regering wil dat helemaal niet.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: