Dec-05: Budgetpolis

“Een gemiddelde budgetpolis kost ongeveer 70 euro per maand, een gemiddelde basisverzekering ruim 100”, aldus het NOS Journaal van afgelopen woensdag. Het is prima dat de NPCF (Nederlandse Patiënten en Cliënten Federatie) aan de bel trekt over de problemen die door budgetpolissen kunnen ontstaan. Het gaat dan om uitgeklede zorgverzekeringen met een lagere premie, maar ook met meer beperkingen in bijvoorbeeld de keuze van ziekenhuizen.

Alleen klopt het ‘rekenvoorbeeld’ van NOS’er Gerrie E niet. Hij heeft het niet alleen over de lagere premie, maar past daar meteen bij de budgetpolissen maar even het maximale eigen risico op toe. Bij de gewone verzekeringen doet hij dat niet. Kortom appels met peren vergelijken. Veel mensen nemen een budgetpolis met hoog eigen risico, maar dat eigen risico mag je ook nemen op een gewone basisverzekering en de NPCF waarschuwt daar niet tegen. Dwz een hoog eigen risico blijft een financiëel risico, dat beperkt blijft tot 500 euro extra per jaar. Dat terwijl bij een budgetpolis de strop tot enkele duizenden euro’s per jaar kan oplopen als je in een ziekenhuis belandt waar geen afspraak mee is gemaakt.

Hier de werkelijke maandpremies van budgetpolissen en gewone polissen:

Risico  Univé  Zekur  Verschil  Menzis  Menzis  Verschil  AnderZorg Verschil  DSW
               (van Univé)               Voordeel          (van Menzis)
385,00  100,80  86,00    14,80   107,00  90,75     16,25   93,00     14,00   98,75
885,00   85,80  71,00    14,80    87,00  70,75     16,25   69,00     18,00   75,75

Zekur is dus de budgetpolis van Univé en Anderzorg en Menzis Voordeel zijn budgetpolissen van Menzis.

Het verschil is dus niet ruim 30 euro, maar 14,80 tot 16,25 euro. Eigenlijk nog meer reden om de budgetpolissen links te laten liggen. Een hoger eigen risico heeft geen invloed op de (vrije) keuze van ziekenhuizen en zorgverleners.

Zelf heb ik DSW, aangezien die het goedkoopste is met een hoog eigen risico, maar die wel volledige vrije keuze biedt en ook niet-gecontracteerd voor 100% vergoedt. Eerder zat ik bij De Friesland en die is qua prijs vergelijkbaar met DSW, maar dan moet je wel alles online regelen met DigiD en extra verificatie via een mobiele telefoon. Daarbij is hun vergoedingenniveau voor ongecontracteerd lager. Nog eerder zat ik bij Univé, maar die hebben nog altijd een fout in de premiekorting bij een hoger eigen risico. Die fout zie je overigens ook terug bij Zekur en beide kan ik zeker niet aanraden als je een hoger eigen risco wilt nemen.

Drie jaar geleden pleitte ik al eens voor een verzekeringsadviseur, die goed advies kan geven over de zorgverzekeringen en hun valkuilen. Vreemd dat de NPCF daar niets over zegt. Aan de andere kant zijn het vooral jonge mensen die de budgetpolissen aanschaffen en die zullen niet zo snel zo’n verzekeringsagent in de arm nemen.

Advertentie

Geplaatst op 2015-12-05, in Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

  1. scherp van je, ik let er niet op, dom weg omdat mijn vrouw haar werkgever een groot deel van onze premies betaalt. En onze zorgverzekeraar bevalt prima.

  2. Ik wil iets met lasten, dragen en elkaar. Wat baal ik van deze troep. Zal helaas toch mee moeten roeien. DSW is voor mij om jouw reden een goede keuze, maar nog niet overgestapt door al het gedoe.

  3. Ik ben via het bedrijf verzekerd en maak me daar verder ook niet druk om…

  4. Jij zag het weer, wie anders? ;)
    Ik ben niet kapot van budgetpolissen en zal er nooit een nemen. Ook vergeleken wij elk jaar de diverse zorgverzekeraars met elkaar en kwamen ook hiermee op weinig prijsverschil; de goedkopere boden minder pakketten (die trouwens ellendige bedenksels zijn) of je moest ergens lid van worden, zoals de Anbo bijvoorbeeld.

  5. Ha Ximaar! Dank voor je bericht en leuk weer even bij je op bezoek te zijn. Een rss feed; uitstekend plan.

  6. jelle vd wal

    In de goede oude tijd werd van mensen met een inkomen tot ongeveer modaal de ziekenfondspremie gewoon ingehouden. Niks kleine lettertjes, niks betalingsachterstanden, niks voor velen onbetaalbare eigen risico’s. Niks eindeloze kostbare tv spotjes, om verwarring te zaaien.

  7. @Jelle: In die ‘goede’ oude tijd was er inderdaad een 2-deling tussen ziekenfonds en particulier. Zelf had ik geen baan en geen uitkering en moest ik me dus erg duur particulier verzekeren (duurder dan nu). Particulieren werden beter behandeld aangezien ziekenhuizen en zorgverleners daar meer aan verdienden. Nu is iedereen particulier geworden en dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Onze WA-, brand- of autoverzekeringen laten we ook niet direct op ons loon (en deels loonafhankelijk) inhouden en die hebben nooit een loongrens gekend.

    Wat in elk geval wel fout is, is dat de NOS met de zin hierboven de budgetpolissen onbedoeld gunstiger voorstelt dan ze in werkelijkheid zijn. In mijn ogen een domme fout die om een rectificatie vraagt.

  8. @Bertie: Het zegt meer iets van de slapende redactie bij het NOS Journaal.

  9. @Staartje: DSW heeft maar 1 type verzekering en die is daardoor voor mij zeer gunstig. Ze doen volgens mij ook niet aan collectieve verzekeringen. Die dingen zorgen er voor dat de mensen die zich niet bij zo’n collectieve verzekering aan kunnen sluiten duurder uit zijn. Gezien de beginselen van de nieuwe zorgkostenwet (geen 2-deling meer tussen arm en rijk) hadden ze dergelijke collectieve verzekeringen nooit toe moeten laten. Scheelt ook erg veel rompslomp en uitzoekwerk, waardoor de kosten in het algemeen naar beneden kunnen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: