Dec-17: Rutte krijgt Oranje

In de afgelopen avond ging het bijna mis met de regering Rutte II. Er kwam een motie van afkeuring, die het net niet haalde. Een rode kaart werd het dus niet, maar Rutte kreeg door de oppositie wel een een donker oranje kaart. Sterker nog als de zetelverdeling overeen zou komen met de huidige stand in de opiniepeilingen, dan was Rutte moeiteloos van het veld gestuurd.En eigenlijk is dat ook meteen het schrikbeeld. Want stel je voor dat de stekker er uit was getrokken en de nieuwe verkiezingen uitdraaien op de stand die we de laatste maanden in de diverse peilingen zien. Dan zou Wilders als eerste een regering mogen vormen. Maar met 30 zetels heeft ook hij coalitiepartijen nodig en zelfs het CDA heeft recent gemeld nooit meer met Wilders in een kabinet te gaan.

En dan moet er iets anders bedacht worden met de overige 120 zetels. Van die rest zijn er inmiddels 4 of meer partijen nodig voor een meerderheidskabinet. Was wel benieuwd wat dat had opgeleverd en of dat een regeerperiode had uitgezeten. En dat allemaal omdat bij Rutte I de senioren Rosenthal en Opstelten de jonge heer Rutte in het gareel moesten houden. In Rutte 2 bleef alleen Opstelten over en die had van zijn ministerie een soort VVD-partijbureau gemaakt. Ik vraag me nog altijd af hoeveel Rutte in kon brengen tegen de zwaargewichten Opstelten en crimefighter Teeven.

In plaats van Rutte te behoeden voor frivole fouten, maakten deze 2 heren moeiteloos zelf de fouten waar dit kabinet dus bijna over viel. Teeven had meteen kunnen zeggen hoe het zat met de mededeling dat het voor die tijd de best haalbare oplossing was. Maar nee, hij schaamde zich voor het resultaat van destijds en Opstelten zou dat wel even regelen door te zeggen dat de informatie niet meer boven water te halen was. Dat kostte Rutte bijna zijn kop nadat het al eerder Opstelten, Teeven en Miltenburg hun positie had gekost.

Kortom maximale ellende voor de VVD door 1 klein inschattingsfoutje van hoogstwaarschijnlijk Opstelten. Het scheelde ook niet veel of de huidige minister en staatssecretaris (van eveneens de VVD) gingen er aan ten onder. Zij hadden op de kamer van Opstelten een beetje meegedacht over het ‘oplossen’ van deze lastige situatie. En dat deugde niet met het scheiden der machten tussen de besturende ministers en de controlerende kamerleden.


Nu vergeleek ik Rutte bij aanvang al een beetje met de jonge heer Tom Poes. Misschien doorziet Rutte alles minder goed dan deze hoofdpersoon uit de gelijknamige boeken van Marten Toonder, maar aan de andere kant heeft Rutte wel negen politieke levens. De bombastische Opstelten zou je ook zeker met Olie B Bommel kunnen vergelijken. En dan weet je al dat het mis moet gaan. Bommel maakt immers altijd de problemen die Tom Poes moet oplossen, en zeker niet anders om.

Advertentie

Geplaatst op 2015-12-17, in Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. De Teevendeal begrijp ik niet en ik heb besloten die ook maar niet te willen begrijpen. Tenslotte woon ik nu ergens anders. Maar 30% Wilders is wel erg. Ik vraag me af welk land als eerste een nationaal-socialistische regering krijgt: Nederland of Frankrijk. Duitsland is fijn, maar ligt nu ingeklemd tussen Hongarije en Polen aan de ene kant en de nieuwe foute landen aan de andere kant. Langzamerhand wordt het tijd om aan overlijden te gaan denken.

 2. De fouten zijn op deze manier niet goed te praten, maar nieuwe verkiezingen daar zit niet iedereen op te wachten en was dit dus de minst slechte oplossing. komt niet alleen de VVD er goed mee weg maar wij ook als niet Wilders aanhanger.

 3. Ook als Wilders aanhanger kom ook ik er goed mee weg, Wilders moet namelijk niet in de regering maar oppositie blijven voeren.

 4. @Emigrant: Vergeet ook niet Vlaamse Belang, waardoor ik me tegenwoordig in Antwerpen een stuk minder prettig voel. Er loopt daar veel meer politie op straat. en toch geeft me dat dus geen lekker gevoel.

  Probleem is wel dat Wilders als enige een partij heeft zonder leden en als zodanig door mij als ondemocratisch wordt beschouwd. Aan de andere kant is het maar de vraag of het Vlaams Blok en Front National en bijvoorbeeld de partij van Berlusconi een democratischere organisatie hebben.

  Punt is dat het voor een groot deel proteststemmen zijn. Voorheen bleven deze mensen thuis of stemden ze tradioneel zoals hun ouders en waren ze verstopt in de grotere partijen. Maar nu ze op een aparte lijst stemmen, die niet mee gaat regeren, is er een probleem met het formeren van een nieuwe regering.

  As Nederlander merk ik er weinig van. Weinig mensen geven ruiterlijk toe dat zij achter Wilders staan. Degene die dat doen wonen in de wijken die zo’n 40 jaar geleden gevuld zijn met Amsterdammers en mensen uit de Ijmond. Je moet dan denken aan Alkmaar-Noord, Hoorn-Kersenbogaard en grote delen van Purmerend en Heerhugowaard. Voor de locale verkiezingen stemmen die hier op de stadspartij OPA aangezien de PVV hier geen afdeling heeft. En ook dat stemmen is erg vanwege onvrede met van alles en nog wat.

  Zef woon ik in een ander deel en daar kijken de mensen een stuk opgewekter uit hun ogen en hoor je veel minder geklaag. De Nederlanders gaven zichzelf onlangs nog een behoorlijk hoog rapportcijfer (7,8) en vanuit mijn situatie vind ik dat begrijpelijk. Mensen die op de PVV (of op de SP) stemmen vinden de huidige situatie maar nix en vinden zo’n hoog rapportcijfer onbegrijpelijk.

 5. @Bytheway: Het stukje was niet zo zeer om Rutte vrij te pleiten, maar meer om aan te geven dat ze hem binnen de VVD aanvankelijk niet zo vertrouwden en dat ie een mentor nodig had. En ik denk dat die mentor uiteindelijk veel van deze ellende heeft veroorzaakt met: “Dat lossen wij wel eventje op.”

 6. Waarom zou ik lid willen worden van een partij? Deze partij zonder leden staat voor een aantal ideeën die mij aanspreken en de zittende regering brouwt er in mijn optiek helemaal niks van, daarbij ben ik altijd een groot voorstander geweest van een sterke oppositie die zorgt dat al dat persoonlijke belang en prestatiedrang wat worden afgeremd. Ik kom niet uit een wijk zoals waaruit volgens jou de PVV stemmers voortkomen. Ik ben niet xenofoob of extreem rechts getuige daarvan dat vier van mijn vrienden ooit vluchteling zijn geweest en velen onder hen hetzelfde daarover denken als ik.

 7. @Dhyan: Wat ik op de reactie van Emigrant schreef was de globale situatie in mijn omgeving. Daarin staan ook geen woorden als xenofoob. Wel kan ik me voorstellen dat je het door kunt trekken naar Almere en Lelystad, die ook als overloop voor Amsterdam dienden. Hoe het in de rest van Nederland zit weet ik niet. Per gemeente is het wel weer duidelijk en vind je de meeste PVV-stemmers in Volendam, Rucphen en Kerkrade.

  Gelukkig hoeft niet iedereen lid van een partij te zijn en erg veel mensen zijn het dan ook niet. Alleen is het bij de PVV zo dat ook de kamerleden voor de PVV geen lid mogen zijn van Geert. En dat is vreemd. Als Geert iets overkomt, dan is er volgens mij niets geregeld voor de opvolging.

 8. jelle vd wal

  Rutte gaat nooit vallen, Brussel houdt niet van vallende regeringen.
  Dit stel blijft zitten tot de 2e kamer verkiezingen van 2017, dus tot na TTIP.

 9. Voor mij mogen ze de VVD opruimen… Liefst vandaag nog. Gewoon dat kabinet naar huis sturen. Met de PvdA erbij want die lopen er schijnheilig achteraan.

 10. Ik heb nooit begrepen waarom Rutte naar voren werd geschoven, (niet dat Rita Verdonk beter zou zijn). Het is een snelle jongen maar er kwam niets origineels uit zijn mond, het was een en al cliché wat hij te berde bracht. Er was zeker niemand anders beschikbaar?
  Wel vind ik hem een vlotte indruk maken tegenover het buitenland; meer een veredelde woordvoerder.

 11. @Bertie: Er zal wellicht niemand anders ter beschikking zijn geweest die bereid was door de gedwongen omgang met Wilders een paar bruine handen te halen? Dat zal Nederland nog jaren ellende bezorgen: eersteklas mensen blijven verre van de poltiek, de derde rang blijft over.

 12. Politiek vraagt niet om deugdzaamheid of zoals je noemt eersteklas mensen, Politici ZIJN derde rangs.

 13. @ Emigrant. Als dat de reden was om Rutte te benoemen zou dat geen compliment zijn voor Rutte, integendeel.
  Misschien heeft Ximaar gelijk en was hij een makkelijk te manipuleren mannetje.
  Ik weet het domweg niet.
  Maar alle politici op één hoop gooien is niet terecht; ik weet haast zeker dat, bijvoorbeeld, Balkenende en Slob redelijk eerlijk en integer zijn.
  Toegegeven, ze waren dan ook niets groots.

 14. @Bertie: Het is erg lastig om goede politici en om goede bestuurders te vinden. Eigenlijk krijgen ze daarvoor tekort geld en kan je maar beter zoals bijvoorbeeld Balkenende, Zalm en Bos overstappen naar grote bedrijven waar je een veelvoud verdient en behoorlijk minder gezeur aan je hoofd hebt. Het komt er op neer dat je mensen hebt die wel een tijdje in de kamer willen zitten om vervolgens minister te worden en dan de overstap te maken naar een betere baan buiten de politiek. Ze zitten dan eigenlijk in de etalage als kamerlid/minister. Om die reden willen ze vooral zo min mogelijk fout doen. Fouten scoren niet. Aan de andere kant heb je de idealisten die niet echt in de etalage zitten, maar vaak zijn die ook naïever en worden afgemaakt door gehaaidere collega’s uit binnen- en buitenland. En vaak is het een mix van idealisme en dat ‘carrieremaken’. En de meesten beginnen waarschijnlijk idealistisch en verzuren na een jaar of 5 tot etalageziitter.

  Los daarvan moet je als bestuurder (minister/burgemeester/wethouder) andere capaciteiten hebben vergeleken met een kamerlid of raadslid die de bestuurders moeten controleren. Goede politici als 2e kamerlid kunnen daardoor enorm door de mand vallen als ze minsiter worden. Omgekeerd kunnen goede bestuurders totaal door de mand vallen als kamerlid. Voor dat laatste was Cohen een goed voorbeeld.

  Er wordt wel eens gezegd dat een parlementaire democratie zeker niet het beste systeem is maar het minst beroerde.

 15. @Emigrant: Volgens mij is de VVD als partij erg blij met Rutte. Hij spreekt ook veel kiezers buiten de standaard-VVD’ers aan. Met eerdere voorgangers als Nijpels en Bolkestein was dat wel anders. Destijds ‘won’ hij van Verdonk. Het zou mij niets verwonderen als die VVD-verkiezing van destijds niet deugde en Rutte een beetje geholpen is en Verdonk wat is tegengewerkt. Helaas begrijpelijk want Verdonk kon met iedereen moeiteloos ruzie maken en dan schiet het met coalitievormen niet erg op. Voor en na die tijd heb ik geen VVD’er gezien waarvan ik dacht dat die het beter zou kunnen doen dan Rutte. En als je de VVD vergelijkt met hun zusterpartei FDP, dan staat de VVD er stukken beter voor. Het is dus maar met welke bril je er naar kijkt.

 16. @Jelle: (Welkom, voor het eerst hier?) Dat van Brussel kan zo zijn, maar ook de VVD en vooral de PvdA zelf zien ontzettend tegen nieuwe verkiezingen op. Daar hebben ze Brussel niet voor nodig.

 17. Ook ik heb mijn hart vastgehouden vrijdag. Ik zit echt niet op verkiezingen te wachten, ondanks dat ik het nu ook niet goed vind gaan. Misschien dat het zich in de komende tijd verder uitkristalliseert, want ik moet er niet aan denken dat de PVV lees Geert Wilders hier aan het roer komt. Het is heus wel eens goed dat hij de knuppel in het hoenderhok gooit, iedereen gaat ondanks alles toch meer nadenken, maar ik vind de taal die hij spreekt opruiend en beslist niet tactisch of respectvol. Een ander punt is, hij heeft alleen maar kritiek, maar komt zelf niet met constructieve oplossingen aandragen. De kreet Minder en grenzen dicht snijdt geen hout. Er zal toch iets moeten gebeuren om deze wereldproblematiek te lijf te gaan. Hoe wil hij dat doen in zijn eentje? We leven niet in een geisoleerd land, we zullen het toch met elkaar moeten gaan doen om deze wereld leefbaar te houden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: