Jan-07: Facebook op eigen domein
Geplaatst door ximaar
Daar hoor je nooit iets over. Geldt overigens ook voor Twitter op een eigen domein. Schijnbaar vinden ‘we’ het heel normaal dat we Facebooken bij Facebook, ook al weten velen dat een kwalijk verdienmodel heeft gebaseerd op de volledige verkoop van je ziel. Inderdaad, ik ben er 5 jaar geleden weggegaan en heb op dat moment alle domeinen van Facebook binnen mijn browsers geblokkeerd. Voor mij geen moeilijke beslissing aangezien ik de voorganger Hyves ook al onbenullig en niet veel soeps vond. Toch kan het er op uit draaien dat ik wel een keer moet terugkeren, omdat een of andere organisatie waar ik mee samenwerk dat vereist. Ik zie dit al gebeuren bij bijvoorbeeld Dorpsplatforms. Maar zover is het met mij dus nog niet.
Maar als we Facebook accepteren om daar onze (met uitzondering van mijn) spullen in hun cloud te parkeren, waarom moeten we dan zo nodig bloggen op een eigen domein? Onder ‘echte’ bloggers is het not done om te bloggen bij de gratis diensten van Blogspot (Google) of WordPress.com. Zelf heb ik de overstap naar een eigen domein ook lang overwogen. Bij toeval ben ik met bloggen begonnen en was ik meer gewend op een voormalige website die geen blogfunctie had. De provider van de website ging failliet en toen bleef ik maar door bloggen bij Webminlog. Toen die de nek om werd gedraaid door Sanoma stapte ik over naar WordPress.com. Ook niet alles, maar wel beter dan Webminlog en zo goed dat ik er nog altijd zit. Een behoefte voor een eigen domein is inmiddels volledig weggezakt.
Eerst maar even de voordelen van WordPress.com. Je moet dan denken aan teveel webruimte van 3GB. Ik heb daar met 1600 blogberichten, 180 webpagina’s en 3500 foto’s nog altijd 93% van over. Je krijgt het alleen vol als je daar dikke video’s plaatst, maar dat laten ze niet toe. Hoeft ook niet, want de meeste bloggers op een eigen domein zetten ook hun video’s op Youtube of Vimeo en sluizen dit op hun blog door. Bij WordPress.com en Blogspot kan dat net zo. Op een eigen domein betaal je jaarlijks minimaal 50 euro voor een vergelijkbare hoeveelheid webruimte.
Verder kan je kiezen uit veel thema’s en widgets. Maar vooral het reageren is er goed in te stellen en voorzien van Akismet, die spam buiten de deur houdt. De laatste troef is gratis HTTPS. Bij een eigen domein kost dat nog 90 euro per jaar extra. De vraag is of het nodig is, maar het is wel zo dat Google een voorkeur heeft aan HTTPS, waarbij de S staat voor Security gedekt middels encryptie en certificaten. Banken moeten het doen, maar bij een blog is het niet echt nodig. Je ziet vrijwel geen bloggers op een eigen domein die HTTPS hebben. Blogspot heeft nog geen HTTPS, maar eigenaar Google wil dat wel gaan invoeren.
Nadelen heeft WordPress.com natuurlijk ook. Je kan er geen Javascript gebruiken en een aantal HTML-opties laten ze ook niet toe. Je kan daar maandelijks een bedrag voor betalen, maar dan nog weet ik niet of alles op dat gebied mogelijk is. Voor een doorsneeblogger is het niet nodig. De functies die ontbreken zie ik nooit in gebruik op eigen domeinen. Bloggers zijn meer gericht op het delen van verhalen en foto’s dan op het prutsen met HTML of dergelijke. Zelf ben ik wel begonnen als prutser en ik mis het dan ook een beetje. Dat heb ik opgelost met Blogspot, waar het me wel lukt.
Een ander nadeel zijn de reclames. Alleen zie ik die nooit omdat ik reclames blokkeer. Ik zie dat niet anders dan de Nee-Nee-sticker op mijn brievenbus en het belmenietregister waar ik bij aangemeld ben. De hoofdoorzaak is dat internetreclames bijzonder irritant en infantiel zijn. Eigenlijk is het meer antireclame en mogen bedrijven blij zijn dat ik die blokkeer. Dwz op TV heb je mooiere reclames, maar ook zeer belabberde. En die laatsten zijn de reden dat ik nooit iets van Robijn of Duracell zal aanschaffen om te voorkomen dat ik daarmee hun reclames in stand hou. Maar goed de reclames beperken zich tot af en toe 1 stuks boven het reageervak. Je kan die moeiteloos uit beeld schuiven. En ook op dit punt is Blogspot beter, die heeft geen reclames.
Minder fraai zijn ook de ‘meekijkdomeinen’. Bij WordPress.com zijn dat er een stuk of 5. Voorheen liep dat bij Webminlog op tot 20. Zij bekijken je surfgedrag en verkopen die informatie aan reclamemakers en andere knoeiers. Reclames blokkeren zal ook hier helpen, maar zeker niet volledig. WordPress.com gebruikt Gravatar om nog wat meer richting Facebook op te schuiven in het lospeuteren van nog meer surfgedrag. Ik blokkeer Gravatar dus ook en vul bij reacties een nepmailadres in. En eigenlijk staat dit Gravatargegluur los van wel of niet een eigen domein. Ofwel gebruik je Gravatar (of bijvoorbeeld Disqus) op een eigen domein, dan worden je reageerders op die manier begluurd omwille van hun surfgedrag.
Terloops noemde ik hierboven wat voordelen op voor Blogspot. Die heeft geen reclame en je kan er leuk rommelen met HTNL. Er is nog een flink voordeel, je hebt minder thema’s maar die zijn wel veel beter aan te passen aan je eigen wensen. Denk daarbij aan kolombreedtes en het gebruik van oneindig veel webfonts. Helaas is er nog altijd een basisnadeel en dat is dat er waardeloos te reageren valt. Vaak lukt het me niet of is het dusdanig lastig dat ik het opgeef. Vooral hun Captcha is waardeloos vergeleken met de Akismet in WordPress.com die dat onnodig maakt. Bloggen bij Blogspot is prima, maar verwacht dan niet teveel reacties. Iets anders is dat je bij Blogspot geen webruimte krijgt en aangewezen bent op iets als Picasa. Zelf los ik dat op door plaatjes voor m’n Blogspot bij WordPress.com te parkeren.
Geld verdienen aan een blog schijnt ook een reden te zijn voor een eigen domein. Dan moeten er dus weer reclames op en dan moet dat geld in de zakken van de blogger verdwijnen. Wees niet bang, dat lukt hooguit met vervelende blogs over make-up, maar zeker niet met een persoonlijk blog dat in mijn geval regiogericht is.
Kortom ik heb mijn draai inmiddels gevonden. En zolang WordPress.com zoveel service als nu gratis en zonder hinderlijke nadelen blijft leveren, blijf ik er nog maar even rondhangen en hou ik Blogspot ernaast voor dingen die me bij WordPress.com niet lukken.
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Geplaatst op 2016-01-07, in Webmatig en getagd als Akismet, Bloggen, Blogspot, Captcha, Eigen Domein, Facebook, Gravatar, HTTPS, Reactie, Reclame, Wordpress. Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.
Zelf zit ik al jaren tot mijn volle tevredenheid bij Blogspot hoewel ik ook bij WordPress vele voordelen zie. Inderdaad blijft het reageren bij Blogger vaak lastig. Ik probeerde dat te omzeilen met de commentaar diensten van Haloscan maar op gegeven moment werd dat onmogelijk gemaakt helaas. Ik laat tegenwoordig mijn stukjes automatisch doorplaatsen naar Facebook en Twitter en krijg daar inmiddels meer commentaar dan onder het originele stuk. Helaas ontvang ik een groot gedeelte van mijn (entertainment)opdrachten via Facebook dus ben ik genoodzaakt dat account te houden. Maar ach, zo vreselijk erg is dat ook niet. Het is net als in de kroeg: wat je niet vertelt kan ook niet worden doorverteld. Foto’s die je niet laat zien, kunnen niet worden gedeeld..
WordPress is de enige weblogplaats die me bevalt, ik heb alle gratis aanbieders geprobeerd maar kwam weer bij WP terecht..
Webnode, Simplesites, Punt, Logze en nog een stuk of wat, intussen zullen er wel nieuwe bijgekomen zijn.
Ze waren lastig in te stellen of juist zo simpel dat ik het niet vertrouwde ☺, enkelen maakten een uitgesproken amateuristische indruk. Definitief stoppen was soms opvallend lastig (o.a. bij Punt)
En bijna nooit een bekende tegenkomen hoewel dat natuurlijk niets te maken hoeft te hebben met de aanbieder.
Misschien is het van betekenis dat ik WP het beste en langste ken.
Ik zit altijd met verbazing over jouw kennis te lezen.
@Terrebel: Begrijpelijk. Toch is Facebook ook vooral een kroegbaas die achter je aan fietst en via hun duimpjes op andere sites nagaat waar je allemaal buiten Facebook bent geweest.
@Bertie: Er zijn idd nog veel meer gratis aanbieders, maar die zijn allemaal veel minder populair dan WordPress of Blogspot. Tumblr komt mogelijk op de 3de plek, maar die vind ik ook zeer matig vergeleken met Blogspot en WordPress.
@Mack: Neem aan dat we erg ver uit elkaar liggen met opgedane kennis. Zo weet ik vrijwel niets van o.m. boekhouden, blaffende viervoeters, kinderen, voetbal en auto’s. Hebben we mooi een reden om regelmatig bij elkaar te lezen. ;-)
Ik heb al jaren een eigen domein, meerdere zelfs, ik heb ook diverse programma’s uitgeprobeerd, maar zweer bij WordPress. Alleen heb ik uiteraard op mijn domijn geen hinder van welke blokkades dan ook. Niet op HTML, Java of PHP, en zelfs videos zijn geen probleem vanaf mijn sites. Faceboek gebruik ik voor een ander doel, het roven van pictures op een bepaald gebied (Mijnen en Gebrook)
Ben ook keiblij met WordPress.com. Inderdaad bij Blogspot kan ik vrijwel nooit reageren, of het gaat niet of ik moet het driekeer proberen, dus haak ik dan maar af, jammer voor die bloggers (of niet).
@Sjoerd: Heb je er ooit over nagedacht om over te stappen op HTTPS? En klopt het dat ik nog nooit een video op bVison heb gezien, laat staan 1 die vanaf de eigen server of webhost wordt gestreamd? Ik kan het mis hebben, maar bVison geeft juist goed weer dat alles wat daar staat ook prima op een WordPress.com had kunnen staan en dat de laadsnelheid dan iets hoger is.
@Apie: Bij alle blogdiensten kan men de reageerdrempel aanpassen. Bij Blogspot is er maar een enkeling waar reageren redelijk probleemloos gaat. Bij velen staat ie op teveel gedoe en teveel paranoia. Dat laatste komt bij sommige WordPressers ook voor. Zeer irritant vind ik het dat de eerste reactie door de moderatie moet en dat dat niet altijd aan de reageerder wordt gemeld. Zelf heb ik het reageren volledig open staan. Geen Captcha en een mailadres is niet nodig. Pas boven 3 weblinken komt iets in de moderatie. En eigenlijk heb ik nooit problemen aangezien Akismet rotzooi prima buiten de deur houdt.
Ik vond webminlog een chaos en gebruikersonvriendelijk en ben al eerder overgestapt naar WP.com. Ik zit nu onder eigen domein waar ik meerdere blogs onder dak heb. Dat bevalt goed bij Antagonist. Nederlands bedrijf en erg duidelijk en informatief. Op mijn blogs maak ik gebruik van WordPress.
Ik zit alleen met een vraag, probleem; bij de gratis blogs is de kans groot dat ze tot in lengte van jaren blijven bestaan, zelf lang na het overlijden van de eigenaar/beheerder. Ik ga ervan uit dat als je je abonnementsgeld voor je eigen domein niet meer betaalt, je webruimte wordt geruimd. Mijn tuintjeweblog en mijn persoonlijke weblog mogen van mij in rook opgaan als ik er niet meer ben. Maar mijn familiesite, dat een verlengde en uitgebreide vorm van de stamboom is, en waar ik veel werk in steek, zou ik niet graag verloren zien gaan. Het is tenslotte niet alleen voor mij en mijn familie interessant, maar juist ook voor het nageslacht. Ik heb overwogen om een copy onder WP.com te zetten, hoewel dat omslachtig is en steeds bijgehouden moet worden, of het te printen. Heeft iemand hier een idee of tip over?
@Margo: Een goed punt. Zelf heb ik de indruk dat het dan nog niet uitmaakt of het een eigen domein is of niet, maar dat het vooral te maken heeft met de host en bijvoorbeeld hoe jezelf de zaken hebt geregeld op je PC. Op een vreemde manier heb ik er wat ervaring mee (Moet wel oppasssen dat Mack me niet gaat aanduiden met De van Rossum van het Interweb ;-) ) en het lijkt me verstandiger om daar een vervolgbericht over te maken.
Ik blijf ook gewoon de gratis versie van wordpress gebruiken.
Vriendelijke groet,
Ik heb al jaren een eigen domein en ik betaal daar idd een paar tientjes voor, maar het geeft mij zo het gevoel mijn eigen winkeltje in blogland te hebben. Ik ben daar helemaal gelukkig mee. Faceboek gebruik ik wel, maar ik krijg maar heel weinig berichtjes van anderen binnen, want als iemand overactief is en mij te veel laat weten en als daar dan door anderen ook nog te veel op gereageerd wordt wat dan weer bij mij binnenkomt, dan vink ik iets aan waardoor hij of zij wel vriend blijft, maar zonder berichtjes. zo kan ik dat heel goed beheersen.
Ook ik hou het liever in eigen beheer. Al denk ik er wel ‘ns aan om er weer een tracker op te zetten, omdat ik nu 0,0 statistieken heb (ja, de apache-accesslog, maar dat is praktisch onleesbaar met het blote oog.)
Wordpress lijkt me ook de moeite waard om me in te verdiepen, maar dan om een ander er evt. mee te kunnen helpen. (Maargoed, daar heb ik ook helemaal geen tijd voor ;-})
Ik snap, kortom, je eigen-beheer-en-slooperuit-keuzes heel erg goed!
Het gemak dient de mens. Vooral deze mens. Ik ben tevreden met gratis WordPress. Ik denk wel eens aan een eigen domein maar ben te ‘lui’ om daar iets voor te regelen. Dus voorlopig ga ik gewoon verder met WP