Jan-10: Alkmaarse Afvalwijzer

Begin dit jaar kreeg ik dit ding (12 grams A4’tje) door de deur:


Inderdaad nogal nietszeggend en je zou denken aan een misdruk. Niet mijn adres, dat heb ik deels uitgepoetst. Nee er staat maar 1 datum ingevoerd en die is voor 13 januari als hier de kerstbomen worden opgehaald. Op de andere data kan ik mijn grijze afval dag en nacht in een ondergronds container dumpen. Er komt hier dus geen vuilniswagen meer langs en wanneer ze die ondergrondse legen hoef ik niet te weten.

Je zou dan denken stuur dan ook die kalender niet, dat is alleen maar extra afval. Maar op de achterkant kan je lezen dat je dergelijk papier in de ondergrondse papiercontainer kan dumpen, die naast m’n dichstbijzijnde supermarkt staat. Daar staan ook bakken voor textiel, glas en bijvoorbeeld PMD. Op de achterkant lees je dus wat in wat moet. PMD staat voor Plastic flessen/flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Ofwel blik moet in de Plasticbak.

De reden is nogal simpel. Er vind al jaren nascheiding plaats. Als ik blik bij het grijs gooi, dan haalt een magneet dat er bij de vuilverbranding uit. Die doet dat graag en krijgt daar geld voor. Bij veel opbrengst hoeft de gemeente (en dus de burger) minder aan de vuilverbranding te betalen. Maar dat nacheiden kan de plastic-verwerker ook. Die geven gemeentes geld voor de opbrengst van het plastic, maar ook voor de opbrengst van het metaal. En schijnbaar is dat gunstiger dan via de vuilverbranding. Zelf denk ik dat het niet veel hoeft uit te maken. (Op plastic kom ik eerweeks nog eens terug.)

En ja er staat ook op wat er bij het GFT moet. Maar onze wijk heeft dus geen Groente-, Fruit- en Tuinafvalbakken en het wordt dus ook niet opgehaald. Toevallig net weer eens een enquête gehad van Stadswerk072, die afvalmatig verantwoordelijk is, en daarop meteen maar aangegeven dat er prima een ondergrondse GFT-container naast de huidig Grijze container past. Ben benieuwd.

(O ja, en op de afvalbakken in de Westerhout kom ik later ook nog  terug. Een groot deel is teruggeplaatst, maar voor een deel nog niet. Op mijn vraag daarover aan Stadswerk heb ik nog geen antwoord gehad.)

Advertentie

Geplaatst op 2016-01-10, in Alkmaar, Milieumatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Het is wat met al die verschillende wijzes waarop je je vuil kwijt kan. De grijze, groene en blauwe bakken… en dan nog de plastic zakken voor het PMD…

 2. Wij kregen voorheen een dergelijk vel waarop precies stond wanneer wat wordt opgehaald, groenafval, papier, plastic en rest. Wij hebben geen ondergrondse container en moeten de bak aan de straat zetten. Wij krijgen nu geen vel meer maar moeten online zoeken naar een overzicht. Dat jij dan een leeg vel krijgt thuisbezorgd lijkt me nogal overdreven.

 3. Nou, dan hebben wij het beter getroffen: een overzichtelijke afvalkalender met alle zelfbrenplaatsen en -tijden, en van de buurtvereniging een schema voor oudpapier.
  Voorlopig houden we alleen de kliko en PMDzak (waarin ook blikjes mogen).
  Dat het nog lang zo moge blijven.

 4. Ik heb geen info op papier gekregen; zat vroeger bij de huisaanhuisbladen (misschien nog wel), en ik heb een nee/neesticker. Ik kan wel digitaal bij mijn postcode zo’n schema ophalen. Bij mij staat er alleen plastic op. En daar mag sinds kort inderdaad ook metalen afval en drinkkartons bij. Die worden bij mij apart opgehaald. Verder scheiden kan bij mij in de buurt niet: een afvalcontainer voor ‘alles’ en er staat een glasbak. In een deel van Ede wordt ook oud papier opgehaald, niet bij de wijken met appartementen. En GFT scheiden kan ook niet. Een buurman heeft in de hal van onze portiekflat zo’n schema geplastificeerd opgehangen: eens in de veertien dagen wordt dat uitgebreide plastic opgehaald.
  Papier wordt door dezelfde buurman verzameld voor een goed doel, en daar leg ik mijn oud papier dus bij: in Ede mogen instellingen en verenigingen zelf oud papier verzamelen, en daarvoor krijgen ze van de gemeente dan een vergoeding.
  Als je in een eengezinshuis woont, dan is je kalender veel uitgebreider: GFT, oud papier, uitgebreid plastic, en grijs afval. Daar staan dan ook drie containers (het plastic gaat in speciale zakken die je gratis kunt meenemen bij supermarkten)

 5. @Trijntje: Papier staat bij mij op de zeljde plek naast de supermarkt. Door m’n Nee-Nee-sticker heb ik erg weinig papier en eens per maand breng ik neen halve tas weg als ik boodschapen haal. Het is ook de reden dat ik deze kalender geadresseerd heb gekregen. Misschien doen ze dat hier bij iedereen om van het gezuer af te zjjn. Er staat ook een webadres op voor nog veel meer info, maar of ik me kan uitschrijven voor dit ding weet ik dus niet.

 6. @Bertie: Zoals het hier gaat vind ik het prima. Vaak vergat ik vuilnis op tijd aan de weg te zetten omdat ik zo weinig heb. PMD aan de weg zetten zou ik dus net zo lastig vinden. En dat kleine beetje kan ik ook wel even meenemen naar de supermarkt. Weegt nix en dat doe ik immers ook met mijn lege statiegeldflessen. Eigenlijk zou ik ook best m’n grijze afval mee kunnen nemen naar zo’n centrale plek bij de winkel. Nu gooi ik per week een volle chipszak aan grijs (en GFT-) afval weg. Dat meenemen naar de winkel is geen enkele moeite. Dat is wel anders met tuinafval. Soms heb ik 2 volle vuilniszakken en dan vind ik de grijze bak op 50 meter vergenoeg.

 7. Ik heb ook een nee/nee sticker, maar wel abonnementen op een dagblad en enkele tijdschriften, dus oud papier heb ik wel.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: