Jan-23: XP-schoonmaak

Een week terug heb ik de levensduur van mijn XP-laptop nog weer eens verlengd. Dit jaar wordt ie 10 en net na de jaarwisseling installeerde ik er een paar virussen op. Driewerf dom en eigen schuld dikke bult. Kwam door een kennis die nooit iets vertrouwd en mij een download-link stuurde om te kijken of die wel veilig was. Ik doe dat vaker voor hem en doorgaans is er niets aan de hand.

Deze keer dus wel en ik opende te overmoedig de directe downloadlink en zag de rotzooi via een gemankeerd PDF-bestand op m’n PC komen. Fluitje van een cent aangezien ik het laatste jaar geen virusscanner meer gebruik en mijn ADSL-snelheid opgekrikt is naar 37 Mbps. Die virusscanner ving al een jaar niets meer, maar was inmiddels te zwaar geworden voor m’n XP-laptop met maar 1GB aan werkgeheugen. Ik vroeg me dus af of er nog wel virussen voor XP werden gemaakt. Dat was dus nog zo. Via die besmette download kreeg ik er een paar vergezeld van wat malware.

Via taakbeheer eerst maar wat kwalijk spul uitgeschakeld. Dat lukt maar deels en een deel kwam weer net zo snel terug. Vervolgens bij de locale tijdelijke bestanden een en ander verwijderd. Daar zetten ze doorgaans wat rommel neer en dat was nu niet anders. Daarna de gratis probeerversie van Kaspersky opgehaald en die haalde er 2 virussen uit. Dat ding was overigens echt te zwaar voor m’n CPU, die een uur op 100% werd beslast. Daarmee was wel de grootste ellende teniet gedaan. Malwarebytes vond daarna niets, maar ik wist dat dat niet klopte. M’n browsers (die ik handmatig al had schoongemaakt via opties en via het windows-register) waren nog besmet met iets dat af en toe een vreemde website op m’n scherm zette. Zelfs het compleet verwijderen van Firefox en daarna herinstalleren hielp niet.

Toch had ik ook dat euvel al snel en eenvoudig opgelost. Mijn indruk is dat die rommel bedoeld is om extra hits op websites te genereren om zo meer reclamegeld op te strijken. Het zal ook bedoeld zijn tegen m’n advertenntieblokker, maar juist daarin vond ik de oplossing. Het domein dat dit regelde had ik al snel gevonden en daarna geblokkeerd in uBlock Otigin, een prima adwareblocker. Kortom in Firefox was er voor mij niets meer aan de hand. Chrome was nog wel irritant. Die gebruik ik erg weinig en nu heb ik daarin dus ook maar ublock Origin opgenomen en ook daar geen problemen meer.

Toch is dit niet echt het probleem verhelpen en verhielp ik alleen de gevolgen. Daarom maar eens wat beter gezocht en kwam zo eerst op Spyhunter die wel wat vond, maar niets gratis wilde weghalen. Niet erg, ik kan die plekken zelf ook wel in het register vinden en verwijderen. Uiteindelijk vond ik AdwCleaner, die vond nog meer en haalde het ook netjes weg. Voor die laatste wil ik bij deze reclame maken.

Kortom mijn laptop is weer schoon, en doet het weer prima. Net zo snel als voor deze aanval en dat houdt in dat ik er via ADSL goed HD-TV mee kan bekijken, dat ie nog altijd snel opstart en ik eigenlijk nog steeds niets mis om over te moeten stappen naar iets anders. Wat mij overkwam zou ook kunnen met nieuwere Windowsversies em ook al zitten daar virusscanners in. Ik kijk regelmatig bij anderen veel nieuwere PC’s na en vind daar ook malware, die de eigen virusscanner niet vangt.

Advertentie

Geplaatst op 2016-01-23, in Overmatig, Webmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 26 reacties.

 1. Petje af. Een bejaard besturingssysteem zo lang aan de praat te houden is vakwerk.
  Vraag: hoe installeer je AdwCleaner in het Nederlands?

 2. Wat een heerlijk stuk, ik voel me helemaal thuis (of in een van de werkkringen waar ik me zeer thuis voelde ;-)) als ik zoiets lees.
  Daar kunnen andere mensen met oudere laptoppen en OS-en ook weer een hoop van opsteken, als ze het niet meteen snappen kunnen ze met een beetje na-googlen en links aanklikken een heel eind komen, chapeau, eh, hoed af!

 3. (Grappig, de reactie van Bertie begint met Petje af, en die reactie stond er bij mij nog niet eens toen ik mijn ‘Hoed af’ tikte ;-))

 4. Elkaar kruisende reacties. ☺
  Jullie zijn goed af met deze kennis, ik moet letterlijk alles opzoeken en dan maar afwachten of ik het begrijp.

 5. @Bertie: Voor het installeren gebruik ik de bron en die is alleen in het Engels of Duits. Tijdens het installeren vraagt ie om een taal en dan kan je voor Dutch/Nederlands kiezen. Kan ook zijn dat ie automatisch de Nederlandse taal op je PC herkent en dan vraagt ie niets. Maar laat het anders ook dien door iemand met wat PC-ervaring. Dwz je krijgt een stuk of 10 lijsten met gevonden voorwerpen en je moet zelf kiezen wat ie weg moet gooien. Bij mij zag ie de spullen van HP (waar mijn PC van is) ook als kwalijk. Dat kan wel zo zijn, maar zoiets haal ik echt niet weg en vink ik dus uit.

 6. @Jolie: Het was min of meer gewoon een verhaal met een ervaring. Mogelijk help ik er iemand anders een keer mee, maar het is maar de vraag of die dit verhaal dan gaat vinden en dat dan de links nog werken. Ze zullen ook zelf op moeten letten. Er is veel rommel in omloop en voor je het weet gooit die teveel weg of maakt ie dingen onklaar. Je mag bedenken dat ik dat zware lel van Kasprersky na gebruik weer heb weggehaald. Ik moet dus weer wat beter opletten met zo’n toegestuurde link.

  Los daarvan zie ik het als een soort computerspelletje, maar dan meer voor het echie. ;-)

 7. Zolang als hij doet wat je wil en je tevreden bent is het prima toch…

 8. @Ximaar, dat zijn vaak de beste verhalen, geschreven aan de hand van de praktijk; zelf steek ik daar veel meer op dan van “how-to-video’s” of van theoretische ‘hoe het ZOU moeten werken’ handleidingen :-) En volgens mij pikt Google dit soort artikelen aardig op, er zitten ook zoveel trefwoorden in die er toe doen.

  Zolang je het als een spelletje kan zien lukt het om het op te lossen ;-) Ergernisstress werkt (bij mij) vaak zo verblindend ;-)

 9. Ik gebruik adwcleaner al jaren met veel succes.

 10. Overigens loopt het programma ook Chrome na (welliswaar Windows 8.1).

 11. @Dhyan: Klopt, hij kijkt ook naar Firefox- en Chrome-besmettingen, maar zover ik me kan herinneren vond ie in beide niets. Dwz de ellende binnen die browsers werd door de malware vanaf een andere plek geregeld, waarschijnlijk toch via het windowsregister.

 12. Bedankt voor je advies Ximaar, een dezer dagen komt de thuishulp.
  Kinderen zijn nuttig ☺,

 13. De reactiveringen van de browsers worden in het register verstopt ook al heb je het ter plekke allemaal netjes kunnen verwijderen. Ik ben wel eens dagen bezig geweest het register op te schonen, adwcleaner is vooral daarmee een grote hulp.

 14. Iemand zonder al die kennis krijgt het dus niet voor elkaar al die rommel er weer af te krijgen. Ben blij met mn MacBook waar ik die ellende vooralsnog niet heb.

 15. Jawel Margo, door gebruik te maken van het door Ximaar aangeprezen Adwcleaner kun je zien waar de troep is weggestopt. Je kunt het programma ook gebruiken om de troep te verwijderen, maar enige voorzichtigheid is wel geboden met dat verwijderen want het kan programma’s die lijken op troep ook onklaar maken. Al zal Windows 8 of 10 eventuele ongeoorloofde verwijderingen wel weer zelfstandig kunnen herstellen en anders moet je die programma’s weer opnieuw installeren. Alles is beter dan de controle over wat je computer doet te verliezen, althans dat vind ik.

 16. Een keer in de drie vier jaar heb ik een virus die ik er niet meer af krijg. Opnieuw formatteren en installeren. Dan is alles weer lekker fris en snel.
  Laatst heb ik een hybride harddisk gekocht. Een goede manier om sneller te worden zonder veel kosten.

 17. @Bob en Margo: Nog eens nagezocht en het blijkt dat mijn laatstopgelopen virus in 2010 was, ruim 5 jaar geleden (die maakte gebruik van facebook). De laatste keer dat een virus/malware is afgevangen was zo’n 2 jaar geleden. Ik voorkom het dus redelijk en krijg het ook wel weg. Als het me deze keer niet was gelukt, dan had ik waarschijnlijk eerst nog de PC een maand terug gezet. En als dat niet zou helpen dan is opnieuw formatteren en installeren een optie. Probleem is dat je dan alle instellingen opnieuw moet doen. Daar had ik nu eigenlijk al last van met het opnieuw installeren van Firefox. Die gebruik ik op een eigen manier (geen tabbladen, een zijkolom en windows98-look) en daar heb ik 3 plugins voor nodig. Chrome laat mijn manier niet toe en gebruik ik daarom niet zo graag.

 18. Zou ik virusvrij zijn?

  Tot nu toe werkt mijn laptop naar behoren!

  Vriendelijke groet,

 19. Opvallend dat niemand die taalfout op de poster opvalt. ;-)

 20. De letter s ik had het niet gezien. Bloos…

 21. Ja zulke taalfouten zie je gemakkelijk over het hoofd. Zelfs ik. :-)

 22. @Bertie en Margo: En dan te bedenken dat mijn spelling belaberd is. Toen ik deze foto bijna een jaar terug maakte was het ook niet de reden. Maar nu hij al een tijdje hier staat viel het me op dat ‘levensduur’ wel een tussen-‘s’ had en voorjaarschoonmaak ook niet. ;-)

 23. Pepijn heeft meteen het aangerade programma geprobeerd, en is zeer blij met het resultaat. Wij hebben overigens ook slechte ervaringen met Kaspersky. Veel te zwaar en effectief blokkeert het systeem normaal werken met de computer, omdat het alles als een bedreiging aanmerkt.

 24. Is Kaspersky eigendom van Poetin, en leest hij dan ook mee, zoals anders de Amerikanen?

 25. @Emigrant: Waarschijnlijk wel, de oprichtichter is opgeleid bij de FSB. En boeven moet je natuurlijk met boeven vangen.

 26. @Natascha: Toevallig las ik op Tweakers een goede recentie over dat programma. Als je Windows 7 hebt kan je MSE, de gratis antivirusscanner van Windows gebruiken. Die is veel lichter en laat net als alle andere antivirusscaners ook wel eens iets door.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: