Feb-06: ‘botsing met auto op zeswielen’

Gisteravond las ik een berichtje op de website van de Alkmaarse Courant (NHD) en even later op die van Alkmaar-Centraal (een lokaal radiostation dat plaatjes draait en een website heeft met lokaal nieuws). Zij kopten: ‘Maaltijdbezorger gewond door botsing met auto op Zeswielen’. En dat allemaal in hoofdleters, zodat je denkt dat het om een auto gaat op 6 wielen. Die zijn er voldoende, maar hier wordt een straat bedoeld die net over de Zeswielenbrug ligt langs de Hoornse Vaart en onlangs voorzien is van een duur en vrijliggend fietspad.

De kop van de Alkmaarse Courant is minder verwarrend, maar ook zij hebben het over de Zeswielen als straat waar de botsing plaats heeft gevonden. En beide zijn onjuist. De botsing was op de Frieseweg, ruim 700 meter ten noorden van de Zeswielen. Je kan dat goed op de foto’s zien en op die van Streetview. Bij 112 stond het goed, de ambulance is naar de Frieseweg gestuurd en niet naar de Zeswielen.
Waarschijnlijk is deze fout gemaakt door een fotojournalist uit Broek op Langedijk. Die karren alles af wat zij op 112 lezen, maken een foto en kwakken daar een onderschriftje bij zonder even te kijken of er de juiste straatnaam staat. De krant en de loacle omroep nemen het klakkeloos over en inmiddels 16 uur later heeft nog geen van beide deze domme fout op hun website aangepast, ook al staan er bij de krant reacties onder dat het onjuist is. Je mag je dus ook afvragen of de rest van het bericht deugt.

Helaas gebeurt dit geknoei maar al te vaak. Gehaast, onoplettend of totaal geen idee hoe straatnaambordjes, landkaarten, navigatie-apparaten of google-maps werkt. En waarschijnlijk een som van dit soort zaken. Probleem is dat er ook veel vluchtige lezers zijn die door dit soort berichtjes denken dat de Zeswielen een gevaarlijke straat is voor snorscooters. Zelf vind ik dat niet erg, maar voor je het weet gaat de gemeente weer een bak geld uitgeven om deze weg veiliger te maken voor dit soort figuren met pizza’s.

Hier de plek waar het ongeluk was. Daar staat duidelijk een straatnaambordje voor het witte huis die op de foto bij het NHD staat. En hier een streetview op het pand waar dnp.nu is gevestigd. Mogelijk verklaart dat waarom dit soort slordige fouten in het nieuws sluipen.

Advertentie

Geplaatst op 2016-02-06, in Alkmaar, Webmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Heel veel koppen worden gemaakt om aandacht te trekken en dan worden er opzettelijk fouten in gezet

  2. Alkmaar Centraal heeft het na een ruim etmaal aangepast.

  3. Je kent vast wel dat oude gezegde:
    de krant brengt leugens in het land. ☺

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: