Mrt-21: PEN-Gebouw Alkmaar

Oude PEN-huisjes ga je in Alkmaar niet vinden. De gemeente Alkmaar had in die tijd een eigen GEB (Gemeentelijk Gas- en ElectriciteitsBedrijf), die zelf schattige huisjes had met een puntdak van grijze dakpannen. In dit blogbericht de bovenste die bij de Grote Kerk staat. Dat huisje is later overgenomen door de PEN en tegenwoordig door Liander.

Toch staat er in Alkmaar wel een gebouw van JB van Loghem, de huisarchitect van de PEN (Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-holland). Het gebouw lijkt op een garage en was aanvankelijk een werkplaats van de KEM, Kennemer Electriciteits Maatschappij, die al een paar jaar later overging in de PEN. Het houdt in dat dit gebouw van 1916 is, en na veel zoeken vond ik hem in het gemeentelijke monumentenregister. Kortom die viert z’n 100ste verjaardag.

Kenmerkend zijn de vierkante tegeltjes. Een haan en hond-tegeltje is er niet op te vinden. Logisch omdat het geen elektrische ruimtes zijn met aanrakingsgevcaar.

Op oude foto’s zie je dat de middelste deur voorheen een raam was.

Onlangs maakte ik een foto van de achterzijde, die tegen het spoor ligt. Je ziet dan ook dat de van der Kaaijstraat dichtbij (stukje ten zuiden van) de watertoren is. Ik heb ‘m er op m’n PEN-kaart bijgezet, maar dat is nog even zoeken.

Nu had ik al eens foto’s gemaakt met m’n oude camera en later met m’n nieuwe. Ik dacht dat er een kleurverschil was, maar als je de foto’s goed bekijkt, dan kan ik dat eigenlijk niet zien. Van de bovenste 2 zijaanzichten staat er 1 van m’n nieuwe en 1 van m’n oude camera, met als quizvraag: ‘Welke is van mijn oude toestel en waar is dat aan te zien?’

Advertentie

Geplaatst op 2016-03-21, in Alkmaar, Gokmatig, PEN-matig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. De tweede foto is van je oude camera… daar zitten bladeren aan de boom.

  2. @Sjoerd: Klopt en er is zelfs nog een boompje bij de rechterschutting en een klimop langs de regenpijp. ;-) Aan kleur is echter weinig verschil te bekennen, waarschijnlijk was het qua bewolking een zelfde soort dag.

  3. De bovenste foto is in de zomer genomen en dus nieuw.

  4. Oud! Ik bedoel met he oude camera!

  5. de onderste foto is met de nieuwe camera en is wat overbelicht.
    toch wel weer een leuke wetenswaardigheid.

  6. De bovenste foto heeft veel meer detail, dus dat zal wel de nieuwe zijn.

  7. @Blewbird: Ik heb beide foto’s verkleind tot 600 x 400 pixels (0,24 Mp). Dat m’n nieuwe camera 20Mp) een veel hogere resolutie heeft dan de oude (2Mp) is me duidelijk. Het ging me meer om de kleuren, waarvan ik de indruk had/heb dat die van m’n nieuwe camera harder zijn. Toevallig had ik dit gebouw met beide camera’s genomen, onder vrijwel dezelfde weersomstandigheid en viel dat kleurverschil me erg mee.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: