Apr-18: Böhmermann en Lubach

Door de ophef rond Erdogan en Jan Böhmermann ben ik toch eens wat verder gaan kijken dan ons nieuws lang is. Böhmermann is geen echte satiricus of maximale kwetser. Hij komt niet in de buurt van Teeuwen of Maassen. Jan Böhmermann doet iets op ZDFneo, wat Arjen Lubach doet bij de VPRO. Heeft ook keurig een stropdas om en zegt mij  te vaak ‘meine Damen und Herren’. In mijn woorden zijn het kritisch humoristische provocerende en actuele talkshows. Beide heren zijn waarschijnlijk grote fans van Jon Stewart.

ZDFneo is een ZDF-zender die een beetje in de buurt komt van de VPRO. Ze doen ook veel aan documentaires en Anne Will heeft er een talkshow waar Merkel ooit begon met de uitspraak ‘wir schaffen das’. Maar er zitten ook wat soaps op die zender.

Net als Lubach tast ook Böhmermann de mogelijkeden af. Lubach heeft afgelopen jaar voldoende steunbetuigingen opgehaald om zijn Farao der Nederlanden in de 2e kamer op de agenda te krijgen. Onlangs gaf de kamer aan dat ze niet over dit soort ‘feesttitels’ ging. En omdat Arjen Lubach de belachelijkheid van ons Koningshuis er mee wilde aantonen door zelf de eerste Farao der Nederlanden te worden, ziet hij nu ook dat ‘Koning’ dus een feesttitel is.

Dat laatste kan je als een kleine overwinning zien. Toch is de winst voor Jan Böhmerann nu al vele malen groter. Duitsland heeft een belachelijke ‘majesteitswet’ tegen het beledingen van bevriende staatshoofden. Die §103 stamt uit 1871 toen Duitsland nog een Keizer had en er sprake was van het Duitse Rijk. Wij hebben ook zo’n belachelijke en oude wet en in beide landen wordt er nu flink over nagedacht om die onzin te schrappen. Kortom ‘eat your hart out Lubach’.

Erdogan diende alleen als aas en hij hapte meteen toe. Niet gek er wonen veel Turken en mensen met Turkse ouders in Duitsland, die (deels) solidair zijn aan Turkije en Erdogan. Jan Böhmerman wist wat hem te wachten stond en volgens mij weet ie ook dat de Duitse rechters hem niet zullen veroordelen voor een achterhaalde wet die Merkel wil afschaffen.

Böhmermann had ook een ander staatshoofd kunnen kwetsen, maar dat gaat niet werken. Merkel of Rutte voldoen niet, dat zijn geen staatshoofden en Willem Alexander of Gauck (de president van Duitsland) zullen absoluut niet toehappen. Nee, met Erdogan is die kans het grootst, alleen weet die nog niet dat ie als aas heeft gediend. Vooral omdat het via die manier bij ons in de media kwam, heeft een groot deel van onze journalisten dat ook nog niet in de gaten.

Aanvankelijk begon ik met zoeken om na te gaan of Kaya Yanar, een Frankfurter met Turkse ouders er iets over heeft gezegd. Hij was (en is al?) een tijdje de populairste komiek van Duitsland, die ook vaak optreed in Oostenrijk en Zwitserland. Een tegenhanger van onze Krommeniër Najib Amhali, die Marokkaanse ouders heeft.

Maar wat blijkt; Kaya Yanar zijn ouders zijn Arabische Turken uit het zuidelijkste puntje van Turkije, dat bijna tegen Libanon ligt. Het gebied waar die Russische straaljager door Turkije is neergehaald. De kans is groot dat deze Arabische Turken weinig hebben met de Turkse Turken. In elk geval kon ik van hem nog geen uitspraak vinden over Böhmermann.

Advertentie

Geplaatst op 2016-04-18, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. De meetlat langs Nederlandse caberetiers leggen om ‘Böhmermann te plaatsen en vervolgens vanuit dit te enge perspectief de kwestie te verklaren en doorborduren, is als de schoenmaker die zich niet bij de leest houdt. In dit verband is de rechtszaak tegen de cabaretier Dieter Nuhr relevanter.
  Overigen is het niet ‘Gauch’, maar Gauck. En of Kaya Yanar de ‘populairste komiek’ was of is, doet niet ter zake. Afgezien van het feit of dit werkelijk zo is. Yanar is één onder vele, vele collega’s. Honderden, die optreden in verschillende programma’s en theaters. Als het dan per se toch moet, bijvoorbeeld Hape Kerkeling, die als ‘Beatrix’ een bezoek aan het presidentiele paleis Schloß Bellevue bracht om het lijntje naar Nederland door te trekken.
  In Duitsland gaat geen dag voorbij waarop de Duitse MsM geen satire door onderscheidelijke komieken, cabaretiers, etc., uitzenden.

 2. En dan is er nog het tijdschrift Titanic, waarvan ongeveer een derde erg grappig is en de rest ook kwetsend is bedoeld.

 3. @King Billy: Die tikfout heb ik aangepast. Kaya Yanar zocht ik specifiek op omdat die man Turkse (voor-)ouders heeft. Hij trekt flink volle zalen en heeft veel prijzen gewonnen. Er staat ook een vraagteken bij om aan te geven dat ik me afvraag of ie nog altijd een van de populairsten is. Maar ik had dus niets aan iemand die geen Turkse ouders heeft, die zal zich immers niet verplicht voelen om het vanwege zijn banden met Turkije voor Erdogan op te nemen.

  Voordat ik dit schreef heb ik behoorlijk wat bekeken van Jan Böhmermann en ik vond het allemaal erg matig en flauw. Alleen dit stukje waar nu deining over is gaat een stuk verder, maar dat kondigt ie ook aan voordat ie begint.

 4. @Emigrant: ‘ook kwetsend’ Ik schreef al bij King B dat ik veel van Böhmernann’s uitlating erg mild vind. Iets zeggen als “met Schäuble loopt de economie weer goed” komt bij mij niet in de buurt van kwetsend.

 5. Hoever satire kan gaan in Duitsland. Martin Sonneborn met zijn politieke ‘Die Partei’, zetel in het Europees Parlement -“pretparlement”- dankzij lage kiesdrempel voor het EP in DE (140.000). Zetel naast Nigel Farage. Bericht daarover in de Titanic waar hij hoofdredacteur was.
  Dan is er bijvoorbeeld nog ‘Der Postillon’ met vier miljoen bezoekers en op politiek vlak ook de nodige ophef veroorzaakte. Beiden winnaars van de Grimme-Preis, die dit jaar aan Böhnermann toekwam.

  Begeleiding door juristen is onoverkoombaar. Een totaal andere dimensie in vergelijk met wat zich in Nederland afspeelt.

  Overigens ben ik van mening dat de kwestie ‘Böhnermann’ in de handen van de onafhankelijke rechter is gelegd een goede zaak. Ook omdat er op grond van twee verschillende wetsartikelen een aanklacht is ingediend, Als de politiek op grond van het op te heffen Art. 103 daarover moet oordelen worden tal van andere belangen meegewogen, terwijl de rechter zowiezo moet oordelen over de andere aanklacht.

 6. Kun je je afvragen of al die commotie wel nodig was

 7. @King Billy: Ik heb de indruk dat je wel m’n verhaal gelezen hebt, maar niet hebt begrepen. Het is wat mij betreft geen wedstrijdje welk land de meeste kubieke meters satire heeft. Of waar het meest wordt gekwetst. Het gaat er om dat humor uit een ander land erg lastig is te plaatsen. Dus schreef ik dat wat Böhmermann doet in de buurt komt van wat Lubach hier doet. Ik heb er inmiddels ook maar bijgezet dat beide afgekeken hebben bij Jon Stewart. Het is allemaal spraakmakend. Zelf vind ik de humor en satire van Böhmermann nogal matig en niet erg gevat. Lubach is ook niet alles, maar daar kijk ik liever naar en met Jon Stewart ben ik ook snel klaar. Punt is wel dat Böhmermann Erdogan (die van alle bovengenoemde namen nog het minste verkies) enorm effectief op de kast heeft gejaagd. Erdogan laat nu mooi zien dat zulke wetten tegen het schenden van bevriende majesteiten nergens op slaan. Erdogan is ook niet echt bevriend met Gauck lijkt mij, maar Merkel en de EU hebben Erdogan als ongewenst vriendje nodig om de Turks-Griekse vluchtelingenroute te verplaatsen naar Libië-Italië.

 8. @Sjoerd: In Nederland gaat de rechter direct over een dergelijke aanklacht. In Duitsland moet de bondskanselier er iets over zeggen eer de rechters er mee aan de gang gaan. En Merkel kan tegen de rechter zeggen: ‘kijken jullie er maar naar’. Dat heeft ze gedaan en dan valt 2/3de van de Duitsers er over. Of ze kan zeggen: ‘Onzin, Erdogan moet niet zeuren’ en dan heeft ze problemen met Erdogan die zijn grenzen weer openzet.

 9. Met nog wat verder zoeken zag ik dat Hans Beerekamp (ken ik niet) in het NRC ook de vergelijking maakte met Arjen Lubach, maar dat Jan Böhmermann volgens hem ook wat van Theo Maassen heeft. Zou goed kunnen, maar Theo Maassen maakt niet een vergelijkbaar TV-programma, draagt nimmer een stropdas en die hoor ik niet zo snel iets zeggen over TTIP. Lubach wel en naar ik verwacht Böhmermann ook. Alhoewel ik daar nog niets van kon vinden. Het woord provoceren vind ik dan weer een goede aanvullende typering en die heb ik hierboven toegevoegd.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2016/04/12/geslaagde-provocatie-van-duitse-satiricus-1608062

 10. Begrepen wèl, @Ximaar. Duitse humor is anders dan de Nederlandse. Andere ‘Kultur’ en geschiedenis plaatst dicteert vaak humor en plaatst dit in een ander perspectief. Dit neemt niet weg dat er grenzen zijn.
  “Dumm gelaufen”, alle betrokken partijen hebben daar hun deel aan bijgedragen.
  Ger Groot in Trouw herhaalt in een uitstekend opnie artikel nog eens, hetgeen in de toonaangevende Duitse media wordt geschreven.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/33880/Ger-Groot/article/detail/4284048/2016/04/17/Woorden-zijn-niet-zonder-betekenis.dhtml

 11. Overigens, Der Postillon bestempelt Erdogan to beledigde leverworst
  en Böhmermann gaat na alle heise tot zichzelf komen in Turkije. LOL !

  http://www.der-postillon.com/2016/04/auszeit-boehmermann-tuerkei.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+der-postillon%2FnjPS+%28Der+Postillon%29

 12. De rechter zal B. niet veroordelen op grond van een wetsartikel dat binnenkort wordt geschrapt, dus dan kan deze storm in een glas water ook weer gaan liggen.

 13. @Emigrant: Ook mijn idee. Zoiets tikte ik ook ergens halverwege m’n stukje, maar ik begreep dat er via andere wetten ook nog iets aan te klagen was. Die paragraaf stamt overigens uit 1871, toen het Duitse Rijk een andere staatsvorm had. Ik heb bovenin een link onder die datum gezet. Aanvankelijk las ik 1861, maar toen bestond was die wet er nog niet.

 14. Hier nog een aardig stukje met Ebru Umar en Arjen Lubach over Erdogan en Böhmermann. (Tussendoor gezeur over het Eurovisie LiedjesFestival en Voetbal. Dat is door te spoelen met de schuifbalk.) http://www.npo.nl/pauw/12-05-2016/VARA_101377254

 15. Die mevrouw Umar verklaart dat zij zo’n fijn leven heeft. Zou het niet heerlijk zijn als zij dat een beetje voor zich zelf hield?

 16. @Emigrant: Ik vind juist dat er te weinig positief ‘nieuws’ is, dus vind ik het wel prima als ze zoiets zegt. Dat het eigenlijk geen nieuwswaarde heeft of dat ze misschien wel ellende over zichzelf afroept zoekt ze zelf maar uit. Er is immers zoveel spul dat geen nieuwswaarde heeft in de media en als mensen dit soort dingen niet meer durven te zeggen, dan zit het ook niet goed met de maatschappij.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: