Apr-20: Wildlife Zandersloot

De Zanderslootroute is al jaren de mooiste fietsverbinding tussen Alkmaar-Centrum en Heiloo-Centrum en terecht opgenomen in de Oeverlandroute (LF7) tussen Alkmaar (eigenlijk de Berenkuil in de Schoorlse duinen) en Maastricht. Door het Heilooerbos is het een beetje smal, maar dat mag de pret niet drukken.

In het Alkmaarse deel ligt een spontaan natuurgebiedje, waar u hier een katachtige ziet lebberen:


Uitgezoomed ziet dat er zo uit:

Inderdaad de Grey Cliffs of Alkmaar-Zuid. (voorheen speelde hierachter AZ)

Hier nog een totaal plaatje:

Twee en een half jaar eerder zijn hier in een uitloper van De Hout 3 flinke bomen omgewaaid, die een grondpakket van zo’n 9 bij 3,5 meter uit de sloot getrokken hebben. De bomen (die bijna tegen het appartementengebouw op de achtergrond lagen) zijn afgevoerd en de gemeente laat de rest z’n gang gaan. Ik vind dat mooi.

Aanvulling 2016-04-23:
Dat afvoeren van de bomen heb ik overigens alleen vanaf dat fietspad een beetje kunnen bekijken. Gisteren trok ik de stoute schoenen aan een waagde me op het Oranjehof, die bekijken het maar met hun aso-bordjes. Hieronder de afgezaagde stammen die naar het appartementengebouw wijzen:

En hier nog een zijzicht voor een completere indruk:

Daarbij viel het me op dat dit appartementengebouw ‘De Den’ heet. Ik ben geen bomenkenner, maar het zou wel eens om dennenbomen kunnen gaan. De andere 7 gebouwen hebben ook bomennamen.

Advertentie

Geplaatst op 2016-04-20, in Alkmaar, Klimatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Ach, de natuur maakt er wel weer wat moois van…

  2. Hulde voor de gemeente. Nu maar hopen dat het niet na vijf jaar overwoekerd en onzichtbaar is geworden door een overdaad aan wildgroei/. Want dat krijg je als je de natuur zijn gang laat gaan. Dat is alleen maar goed voor onbewoonde gebieden.

  3. Het is dat je erbij hebt geschreven dat dit in Alkmaar is, anders zou ik hebben gedacht dat het ergens in het buitenland was. Wat goed dat ze dit zo laten en niet keurig aanharken.

  4. Ik fiets hier regelmatig voorbij en zag die kat daar drinken. Later bedacht ik dat het mooi afsteekt tegen de onderkant van de omgewaaide bomen. Onze gemeente is niet super-ecologisch, maar vaak wel praktisch. Ze hebben dus alleen de bomen weggehaald die tegen het gebouw er achter lagen en laten de rest gaan zolang niemand er last van heeft en het geen rommeltje wordt. Dat doen ze in het aansluitende park Westerhout ook. Daar liggen nog wat omgewaaide bomen. Een heeft een half voetpad er uit getrokken. Alleen dat gat is netjes gedicht zodat er weer te wandelen is. Die ‘kluit’ is overigens maar anderhalve meter hoog en vind ik ook wel grappig.

  5. Waar een pragmatische benadering al niet toe kan leiden. Ik vind het mooi.

  6. Wat een leuk spontaan natuurgebiedje.. Daar zullen behalve katachtige ook kinderen blij mee zijn (Als die daar mogen spelen dan, gezien die potsierlijke bordjes.)

  7. @Jolie: Kinderen kunnen erg moeilijk bij dat waterdeel komen tenzij ze met een rubberbootje gaan. In die sloot, die aan 2 kanten vastloopt op duikers, heb ik dat laatste nog nooit gezien. Vanaf de appartementenkant is het lastiger. Er staan niet alleen van die verbodsbordjes, maar het is er tussen de gebouwen ook erg kaal (veel gras en vrijwel geen struiken of dergelijke) en de bewoners zitten hoofdzakelijk in de categorie zonder kinderen.

    Daarbij is het ook niet meer als wat je op de foto’s ziet. Kinderen spelen wel in de Westerhout die een paar honderd meter noordelijker begint. 100x zo groot met speelweide, speeltoestellen en je kan er via allerlei kleine padjes doorheen. Dan taal je niet naar deze postzegel.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: