Apr-29: Aso du Jour*

* Aangevuld met iets dat de volgende dag minstens zo dom was.

Gistermiddag 28 april trof ik dit tafereel:


Vrijwel de gehele Koorstraat werd geblokkeerd bij het Gulden Vlies. Deze lange vuilniswagen haalde rotzooi op na de Koningsdag. Dat dat pas ’s middags om half 5 moest gebeuren is al opvallend. De gemeente (Stadswerk) had al veel eerder hun afzetbakken opgehaald en de stad geveegd.

Deze ‘jongens’ kwamen met deze grote jongen uit Purmerend. Ze hadden vast geen idee wat ze deden en hebben waarschijnlijk ook niet de moeite genomen om zich er ook maar een beetje in te verdiepen. Bij het ‘positioneren’ maakte de bijrijder een geïrriteerde indruk toen de fietsers maar bleven doorfietsen en de auto dus niet achteruit kon naar de aso-plek op de foto.

Die fietsers hadden achteraf groot gelijk, want daarna kon je er als fietser vrijwel niet meer langs. Bij de deur van Velvet bleef daar maar een meter voor over. En dan te bedenken dat hier dagelijks 10.000 fietsers en nog meer voetgangers passeren. Het is niet alleen de drukste fietsroute naar en door de Binnenstad, maar er lopen ook veel mensen via die route de stad in en/of van en naar de populaire Singelgarage. Tussen 4 en 5 ’s middags is hier ook sprake van een behoorlijke piek van mensen die naar huis fietsen en lopen.

Ter illustratie: er passeren hier dagelijks meer personen dan op de Kanaalkade, Zeswielen of N243 (Provinciale weg Alkmaar-Hoorn). En daar zal niemand het in zijn of haar hoofd halen om een vuilniswagen dwarsover te zetten en dan minstens een kwartier zo te laten staan. (Ze waren nog lang niet klaar toen ik doorliep.)

Dat terwijl deze vrachtwagen ook in lengte-richting op de brug had kunnen staan. Dan had de knopdrukker gewoon op dezelfde plek gestaan en hadden de fietsers, voetgangers (en later de stadsbus) er gewoon langs gekund. Eigenlijk dom van me dat ik die bus niet af heb gewacht. Die kon er natuurlijk helemaal niet langs. Maar na 10 minuten kijken was ik het zat. Doorgaans passeren hier ook 3 stadswachten / toezichthouders en/of handhavers per kwartier, maar nu was er niet een te bekennen. Ik ben dus maar naar huis gelopen om een melding te doen bij 14072.

En jawel al hun medewerkers waren in gesprek. Waarschijnlijk met anderen die deze misstand hebben gemeld. Ik zal vast niet de enige zijn die zich aan zoiets doms en overantwoords stoort. En daarbij ligt de schuld echt niet alleen bij de dombo’s van Tol-milieu. Ik vind ook dat het Gulden Vlies (die de rotzooi liet ophalen) de chauffeur beter had moeten instrueren. Zij kennen de situatie maar al te goed. Kortom die boycot ik ook minstens een jaar.

Aanvulling 2016-04-29 20:00:
Aanvankelijk dacht ik nog bij het bovenstaande: ‘Waarom hebben ze dat hussie niet gewoon door Stadswerk op laten halen? Die doen dat beter en verantwoordelijker.’ Maar vandaag ben ik blij dat ik die gedachte niet heb opgeschreven. Op de overgang Varnebroek-Kennemersingel waren mensen van Stadswerk rond kwart voor 3 bezig enkele bomen te kortwieken. (Voor je heet weet vliegen die dingen weg.)

Op die plek is een van de linkste fietsoversteken van Alkmaar van het Ritsevoort via Varnebroek naar de Lindenlaan en zo naar Egmond. De gemeente heeft 20 jaar geleden de fietswegzijzers daar weggehaald omdat ze die oversteek zo link vonden. En nog altijd dagelijks verdwalen op die plek fietstouristen richting Egmond, die het bos van Heiloo in worden gtestuurd. Die hoorden dus op deze plek over te steken van het Varnebroek asfalt-gedeelte naar het straatsten deel van het Varnebroek. Idd ook nog eens een lastige straatnamen indeling die op menige kaart fout staat. Dus hier ook maar een kaartje waarbij de pijl de positie van het Stadswerk-autootje aanwijst.

Fietsende bewoners in deze richting kiezen begrijpelijkerwijze voor hun veiligheid en nemen de zebra naar de stoep aan de zuidzijde. Er is een officiele fietsoversteek en dan moet je ogen in je rug hebben. Die oversteek is een beetje beveiligd o.m. door het eilandje waar die ene fietser over rijdt. Hij moest wel, want het echte fietspadstukje was geblokkeerd door dat autootje van Stadswerk. Die dingen kan je op veel plekken neerzettten, ze zijn immers niet groot. Maar op deze plek haal je het echt niet in je hoofd, dan ben je minstens zo dom in de weer als die figuren van Tol hierboven. Voor alle duidelijkheid; de zager met helm staat niet op dat autootje, maar op een losse hoogwerkertje die er achter staat. Het is dus maar de vraag of er een noodzaak is om dat autootje op deze plek te hebben. En zo ja, dan is toch minimaal voor deze linke situatie een verkeersregelaar nodig. Op de doorgaande weg Varnebroek-Kennemersingel mag men 50km en dat wordt daar minimaal gereden dagelijks door zo’n 20.000 automobilisten, die hier niet opeens fietsers op de rijbaan verwachten door deze malloten.

(Nu maar hopen dat deze serie niet onbedoeld dagelijks langer wordt.)

Advertentie

Geplaatst op 2016-04-29, in Alkmaar, Fietsen, Milieumatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Laks, het komt vaker voor dat niemand de moeite neemt even rond te kijken of na te denken.
    Ergerlijk.

  2. Zo aan het einde van de dag zijn de hersens vast moe van al het nadenken gedurende de werkdag …..

    Vriendelijke groet,

  3. Heerlijk zo’n reactie…Sommige mensen hebben niet geleerd om na te denken.

  4. Vanuit andere verkeersdeelnemers denken lijkt erg moeilijk te zijn. Zo klagen mensen in de auto over fietsers die zomaar wat doen en klagen fietsers over automobilisten die geen rekening met ze houden. Het gekke is dat de meeste mensen zowel auto rijden als fietsen en lopen.

    Schijnbaar moeten anderen hier op wijzen en zou je denken aan de Handhavers of Politie die je hier veel ziet. Maar die lui liepen laatst ook om zo’n Post.nl-wagen heen, die een dik kwartier op de stoep met rollatorafrit voor een druk zebrapad over de Kanaalkade en daarbij op een drukke looproute (Grote Kerk – Polittiebureau/Stadskantoor/Overstad) en een blindenpad stond. Dat terwijl er plek zat was waar voetgangers er geen last van hebben.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: