Mei-02: Time Warp Alkmaar

Een kleine week terug zag ik weer leven in het ‘Kerstwinkeltje‘. Dwz na de Kerst stopte die zaak er mee, die er duidelijk maar tijdelijk zat. De ijzeren rolluiken gingen neer en niet meer omhoog. Tot dus een week terug en toen verschenen deze foto’s in de etalage langs de Langestraat en Hoogstraat:
De foto’s zijn van het Regionaal Archief en als je goed kijkt zie je opnames van de 2e wereldoorlog versmolten met die van nu. Dat had ik eerder gezien op een weblog van Michael de Vreugd. Omdat die zo’n 4 jaar jaar geleden stopte met dit soort fotoberichten heb ik die uit m’n linkenlijst gehaald. Nu bleek het nog lastig daar de website-url van te verzinnen. Temeer omdat ik niet meer wist hoe hij en dus zijn weblog heette. Gelukkig had ik nog een oude dump van webminlog en zo zie je maar weer; wie wat bewaart …

Die site is er dus nog en naast opnames van Alkmaar heeft ie het ook gedaan met oorlogsopnames in Duitsland. Sterker nog dit trucje was me na zijn weblog niet meer opgevallen en nu deze tijdelijke raamexpositie opdoemde, was ik vrijwel zeker dat hij achter dit fröbelwerk zat. Het is niet alleen fotosjoppen, de moeilijkheid zit er ook in om de originele plek van de fotograaf te vinden en de juiste zoomafstand, want anders kan het nog vertekenen en krijg je het niet goed passend gemaakt.

Binnen in het zaakje staat ook het een en ander, maar dat was slecht te zien. Er valt weinig daglicht in en de verlichting was uit. Ik vroeg me af of de deur nog op bepaalde tijden opengaat om bijvoorbeeld dat spul binnen te bekijken. Dat was nergens te vinden en om die reden belde ik toch maar even het archief. De deur gaat dus niet open, maar ze zouden wel kijken naar de verlichting/belichting. En via hen begreep ik dat dit spul van iemand was met een totaal andere naam. Ook een Alkmaarder die zich met deze foto-truc bezighoudt.

Ik vermoed wel dat hij eerder de website van De Vreugd heeft gezien en zo op het idee is gekomen. Vooral omdat ik dit buiten het Alkmaarse eigenlijk nooit tref. Deze zogenaaamde Time Warp- of Time Capsule-dingen ken ik niet van Amsterdam, Arnhem of Appingendam. De kans is groot dat die wel bestaan, maar ze zijn nog nooit op m’n pad gekomen.

De foto’s hierboven heb ik dus door de etalage-ruit gemaakt op een flink zonnige dag. De eeerste is de Watertoren met daarlangs de Bergerweg en thans voor het Regionaal Archief. De 2e is het Stadhuis aan de Langestraat dat schuintegenover deze raam-expositie is en de 3de is het V&D-gebouw aan de Laat hoek Ridderstraat dat nu dus leeg staat.

Meer van die foto’s zijn te vinden bij het Regionaal Archief en op deze site van Serc.nl. Bij die laatste kan je ook andere provincies en andere steden kiezen. In Alkmaar moet je de ‘straatnaam’ TimeWarp kiezen en bij andere steden tref ik die optie nog niet. Op het bijbehorende blog staat iets over deze tijdelijke raam-expositie.

Michael de Vreugd heeft in 2014 wel meegewerkt om een 100 jaar oude Alkmaarse film van een parallelfilm van nu te voorzien. Ook het bekijken waard.

Advertentie

Geplaatst op 2016-05-02, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Villasappho

  Ik kreeg dit fenomeen weer maar ook niet van de fotograaf die je noemt. Wel mooi iets.

 2. Dat is in ieder geval super gedaan

 3. @ Villa S.: Ik ken wel de naam van de fotograaf van het Regionaal Archief, maar ik weet niet of hij zijn naam genoemd wil hebben op het internet. Dwz die staat niet bij de foto’s of bij het bijbehorende blogbericht van het Regionaal Archief. Mogelijk spreek ik hem op 5 mei in een bunker vlakbij mijn huis. Mogelijk pas ik het bericht er daarna nog wat op aan.

 4. @Sjoerd: Dé reden dat ik er op m’n blog aandacht voor vraag. Het is zo mooi gedaan dat dat echt meer kijkers verdient op de site en bij die tijdelijke etalages. Nu zie ik daar mensen een vluchtige blik inwerpen zonder goed te zien wat het nu echt is.

 5. Ik hou erg van dit soort foto’s. Hoe de tijd de dingen verandert. Ik heb deze in elkaar verweven foto’s vaker gezien van andere steden. Zelf geef ik toch de voorkeur aan twee complete foto’s van exact hetzelfde punt. Van wat nu is ingevuld door het nieuwe beeld zie je het oude niet. Het is inderdaad heel moeilijk op hetzelfde punt nogmaals een foto te maken. Niet alleen kunnen bebouwing en begroeiing roet in het eten gooien, ook moet je eigenlijk dezelfde brandpuntsafstand gebruiken en hetzelfde seizoen en zonnestand. Als er helemaal niets meer staat uit de oude foto heb je ook geen vergelijkingspunt. Maar als het lukt is het geweldig.

 6. Echt heel bijzonder.

 7. @Margo: Ik zag dat je in 2014 bij Michael had gereageerd. Zelf had en heb ik ook het vermoeden dat er meer moet zijn. Zo’n gek idee is het nu ook weer niet. Alleen kon ik op die serc.nl nog niets in andere steden als Rotterdam, Dordrecht, ‘s-Gravenhage of Amsterdam vinden. Voor Alkmaar hebben ze dus een nepstraatnaam ‘Time Warp’ aangemaakt. Daar en op woorden als ‘foto*.*’ en ‘photo*.*’ heb ik gezocht en ook bovenaan en onderaan de straatnaamlijsten gekeken. Mogelijk gebruiken ze nog andere termen. Het zou beter zijn om zoiets onderaan te zetten.

  Natuurlijk moeten de originelen als orgineel beschikbaar blijven. Zelf heb ik wel eens ‘onmouseover’ gebruikt, waardoor je het nu ziet en met de muis er boven het toen. Helaas laat wordpress.com die instructie niet toe en met tablets kan je helemaal nergens een muis boven houden.

 8. @Zilvertje en anderen. Er zit erg veel werk in en helaas zien mensen dit niet als ze snel voorbij zappen. Sterker nog, dit soort sites wordt in het algemeen slecht bezocht. Die expositie is dus een goed idee. Het is op een plek waar erg veel mensen langs lopen.

 9. Ik kom op Facebook wel eens wat tegen. Ik zal het beter in de gaten houden en stuur je linken toe als ik iets tegenkom. Er is ook een filmpje van ik dacht London waar ook twee tijdsbeelden in elkaar verweven zijn. Misschien zou je je toch eens kunnen aansluiten bij Facebook, er zijn veel groepen waar bijzondere foto’s te zien zijn.

 10. @Sasolburgster: Kunnen ze die foto’s niet gewoon op Flickr flikkeren? Nog even en ik moet op dat façadeboek ook nog zoeken voor aanvullende zebrapullen. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: