Mei-19: NPO-3 Blindonvriendelijk

En dan druk ik me nog zwak uit. Blinden kunnen de uitzendinggemist-programma’s van Nederland 3 (NPO-3) niet meer bekijken sinds de nieuwe NPO3-website. En dat is al zeker een half jaar of meer. Dus geen mooi programma’s als Keuringsdienst van Waarde, Streetlab of bijvoorbeeld 3 Op Reis. Blinden kunnen dat alleen direct kijken op een TV en als dat even niet uitkomt, dan hebben ze niets aan uitzending gemist. Voor hen verschijnt er geen startknop en de programma’s starten niet zelf als je een link stuurt. Bij NPO-1 en 2 (die nog oude websites hebben werkt dat laatste nog wel.

Ik heb alles geprobeerd, en heb vervolgens een mail gestuurd. Daar kreeg ik een nette ontvangsbevestging op en daarna bleef het maanden stil. Vandaag was ik op een promotiemidag van Freedom Scientific die braille-, voorlees- en aanverwante apperatuur en -software voor blinden en slechtzienden levert. Een groot Amerikaans bedrijf met een goede vertegenwoordiging in Nederland. Jaws is een van hun bekendere prodructen.

Naast een programmeur was er ook een service-engineer die van wanten weet. En zij kwamen niet uit het bovenstaande probleem. Ze gebruikte Windows 10 met de laatste Jaws-versie en Chrome. Zelf gebruik ik nog XP en de nieuwste versies van Firefox en Chrome. En in alle gevallen is de startknop niet te bedienen zonder een muis. Dus geen enkele toetsencombinatie en met de Tab-knop kom je er niet. De startknop voor deze uitzendingen is simpelweg niet gefinieerd door de NPO en dat is meer dan zwak. Het is voor hen ook een fluitje van een cent om dat wel te doen.

En ik heb dus geen idee waarom het dan ook niet is gebeurd, ook niet na mijn mail en mogelijk mails van andere gebruikers die hier op vastlopen. En het echte probleem is dat de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) eigenlijk alles naar dit nieuwe platform willen brengen. Dan kunnen blinden ook niet meer uitzending gemist kijken voor NPO-1 en -2 programma’s.

Mogelijk maakt Freedom Scientific hier meer werk van. Zij kunnen als bedrijf meer gewicht in de schaal leggen. Wordt hopelijk positief vervolgd.

Advertentie

Geplaatst op 2016-05-19, in RTV-matig, Webmatig, Ximatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Beetje raar, klantonvriendelijk ook.

  2. Wat goed, dat jij dat signaleert en er iets aan probeert te verbeteren!

  3. @Sjannes: Het is erg lastig vast te stellen. Dwz zienden zien het niet, die gebruiken gewoon de muis. Bij blinden verschijnt er niets en die denken dat dergelijke uitzendingen om wat voor reden dan ook niet beschikbaar zijn. Zelf stuur ik vaak een uitzending gemist link naar een blinde kennis en dan pas valt het op.

    Eigenlijk horen vernieuwde websites te worden getest door een soort gebruikersgroep, die ook let op blindvriendelijkheid. Om een of andere vreemde reden is dit niet goed gebeurd.

    Maar het past ook de NPO niet om na maanden geen enkele terugkoppeling meer te geven op m’n vraag. Schrijf desnoods dat er aan gewerkt wordt en het nog lang gaat duren of dat er niets aan gedaan kan worden.

  4. Vreemd, dat moet toch een fluitje van een cent zijn om een on-mouse-click event toe te voegen.

  5. @Sjoerd: De oplossing kan niet moeilijk zijn. Net zoals vroeger uit zichzelf laten starten en/of een startknop toevoegen die je zonder muis kan gebruiken. (met de muis werkt het immers juist wel). Ze gebruiken nu ongedefinieerde layers. Geen idee welk nut dat heeft, maar zonder muis is het niet te bedienen en het is bekend dat blinden niets met een muis kunnen uitrichten.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: