Jun-16: Huys met de Koogel

Dit fraaie overblijfsel van de Kaeskoppenstad zag ik tegen de Laurentiuskerk geparkeerd. Ene schrijnwerker had zich flink uitgeleefd op het flipperen anno 1573. Hieronder nog wat detailfoto’s.


De flippers waren duidelijk van maatje roeispaan. Het was niet moeilijk om hier het Huis met de Kogel in te ontdekken, een rijksmonument dicht bij de Waag. Helaas heb ik deze kast niet zien werken en weet dus ook niet hoe groot de kogel was waarmee gespeeld werd.

We hebben in Alkmaar nog een ‘Huis met de kogel door de kerk’. Een pand aan het Verdronkenoord en niet zover van de Bierkade (en Turfhaven). Hier woonde Aris Volkertsz, de eerste remonstrantse predikant van Oudorp en de praktische grondlegger van de Godsdienstvrijheid. Voor die tijd was hij scheepsmaker en had ie een kleine scheepswerf aan de Turfhaven. Op het internet is vrijwel geen aanvullende info te vinden.

Ik vraag me dan af of de uitdrukking ‘De kogel is door de kerk’ met deze man te maken had. De uitdrukking komt waarschijnlijk wel uit de tijd waarin deze predikant leefde, maar wordt eerder toegeschreven aan een kogel die door de Sint Bavokerk in het centrum van Haarlem is gegaan. Maar over die lezing zijn de geleerden het het ook niet echt eens.

Advertentie

Geplaatst op 2016-06-16, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Staat er in Weesp niet ook een huis met de kogel.

    Ik herinner mij iets van jou verhaal, maar heb de juiste details niet meer voor ogen.

    Vriendelijke groet,

  2. @Rob: In Weesp kan ik nog niets vinden. Wel in Castricum. waar een kogel uit 1799 aan een nieuwer huis hangt: https://goo.gl/maps/qurChp9rAZ22

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: