Jun-20: 2 Brexit or not 2 Brexit
Tot voor kort kon ik niet erg warm lopen voor het Brexit-gedoe (BRitains Exit out of the European Union). Britten zijn dwarse mensen die nu al niet goed aan de EU meedoen door onder meer vast te houden aan hun Britse Pond. Het is maar de vraag wat de uitslag zal worden en of de regering die accepteert. Of gaat de Britse regering de uitslag gebruiken om er een nog betere ‘deal’ bij de EU uit te slepen? En als ze uit de EU gaan is dat erg en gaan zij en wij daar iets van merken?
En op die laatste vraag bedacht ik onlangs dat het antwoord ‘Nee’ zal zijn. Dwz als het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de EU stapt, dan zullen zij vrijwel zeker terugkeren naar de EVA waar ze tot 1973 deel van uitmaakten. Nu zitten alleen nog Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein in deze Europese Vrijhandels Associatie. Het voordeel van de EVA is dat die goed samenwerkt met de EU, waardoor handelsverkeer vrijwel op de oude voet verder kan.
Zo hebben we ook weinig moeite met de Noren, die nooit in de EU wilden. Bij Zwitserland rij je ook zo de grens over. Je zult hooguit geld moeten wisselen en dat was bij GBR met hun eigen pond toch ook al het geval. De EVA stevent niet af op een politieke federale staat en in de ogen van veel Britten en andere EU-burgers doet de EU dit wel. Er zijn meer Europeanen die moeite hebben om macht af te staan aan de EU. Dat proces gaat dan ook heel langzaam er erg omzichtig.
Toch heeft dat EU-knuffelen er inmiddels wel voor gezorgd dat in veel landen nationalistische partijen meer aanhang hebben gekregen. Dat maakt het dan ook niet eenvoudig voor de EU om grote stappen te zetten, zodat mensen de voordelen ondervinden.
De Engelsen ten zuiden van Leeds zullen hoofdzakelijk voor de Brexit zijn, omdat de EU in hun ogen weinig voor hen heeft betekend. En dat is waar, dat deel zorgde goed voor zichzelf. Ten Noorden van Leeds was dat wel anders en de EU heeft flink geholpen om het noorden van Engeland rond Middlesborough en Newcastle te helpen. En dat geldt ook voor Schotland. Zij kijken dan ook anders tegen de EU en het zou mij niet verbazen als de noordelijke helft er voor zorgt dat het VK nipt binnen de EU blijft. En als dat niet lukt, dan zal zeker Schotland er nog een schepje bovenop doen, door uit de VK te stappen en dan zelf lid van de EU te worden.
Binnen de EVA zal er niet veel veranderen, behalve dat het VK zich niet meer kan bemoeien met het beleid en de ontwikkeling van de EU. Nou stelde dat toch al weinig voor omdat ze geen volwaardig lid wilden worden. Al met al moet ik dus nog zien of de wereld vergaat na een Brexit. Dat kan anders worden als het VK ook niet in de EVA wil en geen EVA-achtige afspraken met de EU wil maken. Maar zo dom schat ik ze nu ook weer niet in. Punt is wel dat je in de Brexit-campagne weinig hoort over een terugkeer naar de EVA (of EFTA in het Engels). Mogelijk weten veel Britten niet wat dat is en vinden politici het te lastig om dat er bij te betrekken.
Aanvulling 21 Juni:
Ik zat eigenlijk een beetje met de spotprent hierboven van Tom Janssen. Doorgaans vind ik hem prima en deze is ook niet gek behalve dat dat Guinness-blik niet juist is. Dat is bier/stout uit Dublin en dan hebben we het over Ierland dat mooi in de EU blijft en zelfs met de Euro meedoet. Gelukkig vond ik de poseeerder te weten Onslow. Hij staat hiernaast met dezelfde cap en in hemd, maar wel met een pint of Boddington’s. Meuk uit Manchester, dus uit de buurt.
Kortom de Britten weten niet veel van ons, maar omgekeerd is het niet veel beter en dat bewijst ook de spotprent van Jos Collignon:
Leuk gevonden, maar wat we hierboven zien is een Noord-Amerikaanse stekker. De Britten gebruiken het geval rechts en die krijg je echt nergens in, behalve in een Brits stopcontact. De lange aardpen is van plastic bij een ongeaarde stekker, anders krijg je ze niet in een geaard stopcontact. De gaten voor de andere 2 pennen blijven dan dicht.
Geplaatst op 2016-06-20, in Kiesmatig en getagd als Brexit, BS, Collignon, EFTA, EU, EVA, GBR, Onslow, Referendum, Spotprent, Tom, Uk, VK. Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.
Volgens mij zijn we beter af zonder de Britten…
Een strijd tussen buikgevoel en ‘facts and figures’. Begonnen met de historische fout dat Cameron zich nooit met een referendum´had moeten inlaten.
De Engelsen hebben in hun achterhoofd dat ze nimmer ‘bezet’ zijn geweest en vergelijken Brussel met Moskou. Of, nog weerzinwekkender, met het Nazi-bewind. Een dergelijke onderwerping moet uitgesloten worden met nog steeds nostalgische gedachten over een allang verloren gegaan wereldimperium.
Feiten: 2.5 miljoen banen in Engeland hangen van de export naar het continent af en 55 procent van de Engelse import komt van het continent.
Instijgen na een Brexit in programma’s en verdragen met Europese non-EU lidstaten is geen vanzelfsprekende zaak. Alles moet opnieuw uitonderhandeld worden. Inclusief de bijdragen die ook de huidige non-EU lidstaten aan Brussel betalen. ‘Achterdeurtjes’ zijn onmogelijk, een Engelse Exit is een Exit. Al ware het alleen al om de dan oplaaiende strijd hoe de gedelfde Britse inkomsten opgevangen moeten worden i.g.v. een Brexit en de huidige non-EU lidstaten niet te benadelen.
Engeland zou zonder Schotland een reactionnaire, ultrarechtse, armoeiige tea-party worden. Het bankwezen in London zou erg lijden en het land dus nog armer maken, want welke bank gaat er nu op zo’n geïsoleerd eiland zitten? Een gevaar aan onze grens ook, want andere machten zullen daar graag instappen om een ‘uitvalsbasis’ te hebben tegen de EU.
Nogal wat Engelsen leven in het verleden.
Een paar anderen hoorde ik zeggen dat bij een Brexit het lidmaatschapsgeld van de EU verdeeld kan worden onder de boeren, ze geloofden er ook nog in, haha.
Ze zouden het een jaartje moeten uitproberen.☻
Het blijven rare lui die Britten.
Vooral onderbuikgevoelens bepalen hun keuzen.
Ach, we zullen zien wat er uiteindelijk uitrolt.
Regenachtige groet,
Wat ik me ook afvraag is of ze automatisch weer naar de EVA kunnen terugkeren. Als ze het al willen.
Zo te horen willen sommige vooral een Engeland/Groot-Brittannië zoals het vroeger was: eigen baas. Misschien India er nog bij… ☻
@Bertie: Maar welke vroeger bedoelen ze? Ze waren lid van de EVA tussen 1960 en 1973 en de meeste Britten wisten dat niet, zoals nu veel Noren en Zwitsers niet weten dat hun land lid is van de EVA. Die club slaat veel minder op de trom dan de EU. Of de EVA ze wil hebben is maar de vraag, maar ze kunnen altijd nieuwe samenwerkingsverdragen met de EU maken, die feitelijk niet alnders zullen zijn als de verdragen tussen de EVA en de EU. Omgekeerd kan de EVA blij zijn als hun club groter wordt en dus meer onderhandelingsmacht krijgt.
Als het toch niet veel uitmaakt met wie ze een verbond (-je) sluiten, waarom maken sommige bedrijven zich dan zo druk? Vanmorgen las ik dat bijvoorbeeld Shell en Unilever, beiden Brits-Nederklands, de breuk vrij makkelijk overleven, ze zitten immers overal.
Ik denk dat de emotionelen met niemand in zee willen gaan, ze geloven in sprookjes en willen dat Engeland op zichzelf staat. Eéns een eiland, altijd een eiland.
Blijkbaar kregen ze niets mee van de voorgaande jaren.
Nog wat nuttige? links. De Brexshit van Pieter Derks en Brexit of Bremain van Fruttekoek.
The day after: inmiddels is het zo ver. De Schotten kunnen de Duitse stopcontacten overnemen.
Meer en meer ben ik tegen de referenda. Het is een onjuiste manier om beslissingen te nemen
@Staartje: Officieel zijn het raadgevende referenda en mogen regeringen die naast zich neerleggen. In de praktijk zie je dat niet gebeuren omdat de regeringen te zwak zijn. In erg veel landen (NED, GBR, USA, FRA, POL etc) is er onvrede op het gebied van schaalvergroting en globalisering. Dat zorgt voor meer nationalisme en uiteindelijk tegenstemmers bij deze referenda. De media speelt daar een kwalijke rol in. De aandeelhouders en adverteerders zijn bij hen belangrijker dan het functioneren van een land. Hun bijdrages zorgen er niet bepaald voor dat mensen een evenwichtig oordeel kunnen hebben.