Jun-24: Schotland heeft gewonnen?
Hieronder nog even de uitslag. Met een flinke opkomst heeft Brexit de meerderheid gehaald. Aanvankelijk dacht men nog dat de blijvers (Bremain) net de meerderheid zouden halen, maar na de eerste uitslagen van Newcastle en Sunderland bleek al snel van niet. Na deze belangrijke steden in Noord-west England storte de de GBP (Britse Pond) met 6% in. Inmiddels is de premier afgetreden. Een deel stemde duidelijk tegen het migratiebeleid en/of had onvrede met de huidige regering. Iets dat ook bij referenda in NL en andere landen gebeurt en een lastig neveneffect is. Misschien moet je niet aan kwaaie kinderen vragen wat ze willen en wachten tot ze weer redelijk zijn. Maar wanneer is dat?
Het was al duidelijk dat de Schotten juist voor blijven zouden stemmen en dat is duidelijk te zien aan de kaart. 62% stemde voor blijven. De opkomst in de gebieden voor in de EU blijven was wat lager. Dat zegt niet veel, het kunnen ook Brexit’ers geweest kunnen zijn die het niet nodig vonden om te stemmen. Voordeel is nu wel dat Schotland met deze uitslag veel mer kans maakt om los te komen van het Verenigd Koninkrijk en zich aan te sluiten bij de EU (Scentrance). Het is net zo groot als Ierland en heeft 2x zoveel inwoners. Ook leuk en opvallend dat de Schotten het deze keer goed kunnen vinden met de Engels universiteitssteden Cambridge en Oxford. In Gibraltar was zelfs 96% voor in de EU blijven. Die kunnen nu mooi aan Spanje worden overgedragen. Wales kan met deze uitslag in de Engels competitie mee blijven doen. Noord-Ierland stemde ook voor de EU, maar minder overtuigend. Het zou mij niets verwonderen als de voormalige Ieren meer met hun de Ieren in Ierland hebben, die wel in de EU blijft en al jaren de Euro heeft. De Brexit-stemmers zullen waarschijnlijk Engels roots hebben.
O ja, het Eiland Man en de Kanaaleilanden horen niet bij het Verenigd Koninkrijk. De BBC heeft ze in tegenstelling tot Ierland maar geheel van de kaart gelaten. Via het Verenigd Koninkrijk doen ze wel aan veel EU-zaken mee. Ben wel benieuwd wat zij gaan doen.
Geplaatst op 2016-06-24, in Kiesmatig en getagd als Bremain, Brexit, ENG, EU, FokSuk, GBR, Gibraltar, Landkaart, NIR, Opkomst, Referendum, Scentrance, SCO, Statistiek, Uk, VK, WAL. Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.
Niettemin een meerderheid voor verblijf in de EU, stemde 44.7 % van de Schotten voor een vertrek bij een opkomstpercentage van bijna 85%. Ook in Schotland is de verdeeldheid groot.
http://www.bbc.com/news/events/scotland-decides/results
@King Billy: Door deze Brexit uitslag kan de aversie tegen de Engelsen oplopen en halen ze de volgende keer wel een meerderheid.
Ik vind het prima dat ze verdwijnen.
We krijgen nu dus twee jaar gewauwel hoe de Britten uit de EU gaan maar zij wel alle voordelen van de EU willen behouden.
Gibraltar naar Spanje en Noord-Ierland naar Ierland vind ik wel een mooi gevolg.
Die Schotten blijven natuurlijk klagen en zagen.
Nu de Aardolie en het Aardgas niets tot weinig meer oplevert zal het moeilijk zijn om de staatsfinancien rond te krijgen.
Vriendelijke groet,
Hopelijk komt er toch iets goeds uit…. (ik heb er een hard hoofd in, maarja.)
Ik denk dat de EU nu harder moet gaan zoeken naar de knelpunten in haar richtlijnen. Als er in NL bijv. een (ik noem maar wat) bagger-project moet starten, om te voorkomen dat er overstroming komt bij veel wateraanvloed, dan moet er niet een tegenwerkende EU-machine bestaan. Een machine die met regels afdwingt dat niet lokale experts mogen gaan (bijv.) baggeren, maar dat internationale uitbesteding verplicht is. Of, nog erger: dat baggeren niet mag. Vanwege ‘het’ milieu. (Alsof je baggerslib niet ànders kunt afvoeren dan ‘in een weiland dumpen.’) Of, dat het wel mag, als je dan een zeg, Hedwige-polder onder water moet zetten, ‘ter compensatie.’
Ter compensatie van wat? In een wereld met voedselschaarste goede landbouwgrond onder brak water zetten?
Dat zijn de dingen die ‘burgers’ onthouden van de EU. Bij zulke voorbeelden denk ik: hadden we die EU-regels maar niet.
Niet dat ik denk dat de Britten vanwege hun baggerachterstand en daardoor overstromingen uit de EU hebben gestemd, dat is volgens mij gewoon hun eigen achterstallige keuze geweest.
Evengoed verandert er maar heel weinig, wordt het vertrek van het VK toch vooral symboolpolitiek. Ze hadden al geen euro.
@Jolie: De EU en de mensen die voor de EU zijn kijken toch vooral de andere kant op. Ze kijken vooruit op jacht naar nieuwe deelnemers, maar kijken niet achterom om te zien dat het achterste deel van hun vliegtuig afbrokkelt door een brand die al lang bezig is. Het lijkt er op dat zij niet kunnen herbezinnen door gebrek aan een draaibare nek of achteruitkijkspiegels. Daarbij ontbreekt het de EU aan effectieve EU-mdia als een TV-zender en of krant. Hun ‘goede daden’ moeten uitgedragen worden door nationale media en die hebben daar geen oog voor of belang bij.
Ben dus erg benieuwd of er iets gaat veranderen voor de Britten of de EU.
Met de kaart van Welsh-sprekenden blijkt dat de mensen die in Wales het meest Cymraeg spreken ook tegen de Brexit waren. In Noord-Ierland lijkt die verdeling er ook te zijn. Dwz dat de Engels bezetters vooral aan de oostkant zitten en Ieren een de westkant.