Jun-26: Kroatische Raket

In mijn jeugd verscheen ‘Kuifje en de Raket naar de Maan’; een meer dan bekend stripalbum. De tekeningen van Hergé vond ik duidelijk minder dan die van Marten Toonder. Maar storend was het niet. Behalve dan die raket. Rood-wit-geblokt. Waar sloeg dat nu op? In die tijd gingen vooral witte en metaalkleurige raketten de lucht in, voorzien van de overmaatse letters U, S en A.

Inmiddels begrijp ik dat het een Kroatische raket betrof. De Kroaten hebben dit theedoek-patroon in hun wapen en vinden dat erg mooi. Zo mooi dat een voetballer het in zijn haar liet aanbrengen.

Alle Hrvatska– (want zo heet dat land toch engelijk) aanhangers op de tribune waren eveneens roodwit-geblokt en die ellende gaat door tot de kousen van de voetballers, die door de kuitbolling veel weg hebben van Kuifje’s raket.


Zelf wordt ik er compleet daaps van. Ik vraag me ook af of je tegenstanders dit aan mag doen. Voor mij is het een vorm van hypnose, maar in deze slaapverwekkende partij lukte het de Portugezen toch om zich op de bal te concentreren en nipt te winnen.

Ooit kwam ik het rechter patroon tegen. Als je naar het midden kijkt, dan lijkt het of de witte stippen op de kruisende lijnen met rood zijn gevuld. Maar als je daar kijkt is het gewoon wit en zijn weer andere stippen met rood gevuld. Kortom onze ogen en hersenen kunnen danig van slag raken en dat is met het tenue van Kroatië natuurlijk niet anders.

Advertentie

Geplaatst op 2016-06-26, in RTV-matig, Ximatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Het was een Syldavische raket. Syldavië was een prettig klein Balkanland, in tegenstelling tot het sinistere, stalinistische Bordurië.

 2. Hebben ze natuurlijk van Brabant afgekeken.

 3. @Emigrant: Dank voor de topografische aanvullingen. Ik heb franse wiki links onder geplaatst, omdat die uitgebreider zijn. Links kan altijd nog Nederlands of Duits worden gekozen. Ik zag nu ook dat het album al uit 1955 komt en dat is wel ruim voor mijn tijd. Ik was toen nog niet eens vloeibaar. Het komt er op neer dat wij dat het waarschijnlijk 2de hands hebben gekregen. Ik vermoed dat ie nu bij m’n jongste broer is aangezien die de meeste stripalbums mee heeft genomen.

 4. @Bertie in Beieren hebben ze een lichtblauwe versie, die minder zeer doet aan de ogen. De Brabantse blokken lijken me een slag groter. Speelt FC Brabantia met een vergelijkbaar tenue?

 5. Alleen de verpakkingen hebben dat dessin. :)

 6. Je zou er inderdaad tureluurs van worden

 7. Slaapverwekkende wedstrijden en toch tureluurs worden.
  Het voetballen laat ik aan mij voorbij gaan.
  Maar dit blog heb ik met plezier gelezen!

  Regenachtige groet,

 8. Hihi.. mooi gezien.. En die optisch bedrog-testjes zijn altijd erg leuk!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: