Jun-30: Gelukzoekers in Alkmaar

Tien dagen geleden liep ik met miezerig weer en boodschappen huiswaarts en viel mijn oog op een groot doek dat langs de Grote Kerk werd gehesen. Dat gebeurt vaker en aan weerszijde van het hoge raam aan de Canadaplein- (noord-) kant. Niet vreemd, die kan je het beste zien en valt dus goed op.

Alleen wilde het niet zo. Het takelsysteem was vastgelopen en met een hoogwerkertje moest dat halverwege op een meter of 12 hersteld worden. Het trof,  aan de overkant zit een ijsboer waar je droog kunt staan. Ik kon daar mooi het gepruts bekijken en deed dat niet alleen. Twee andere mensen naast mij deden het ook, waarbij de ene waarschijnlijk een filmpje maakte voor facebook. Ze hoorden beide bij het project en de fototentoonstelling, die inmiddels geopend is.

Hier nog een foto toen het inhijsen weer liep en nog een foto van het geheel. Later is dus ook zo’n lang geval aan de andere kant van het raam opgehesen.

Het ziet er erg fraai uit en ik vind deze mooier dan de gebruikelijken, die jaarlijks opgehesen worden voor trouw-, begrafenis- en tattoo-exposities.

In de Grote Kerk is dus regelmatig iets te zien en deze tentoonstelling met 50 grote portretten is wat mij betreft een aanrader. De foto’s zijn van vluchtelingen die in de 2 asielcentra van Alkmaar verblijven. Er staan korte verhalen/interviews bij over waar zij vandaan komen, en het waarom en hoe zij zijn gevlucht. Natuurlijk mensen uit Syrië en Eritrea, maar ook uit de Ukraine en bijvoorbeeld de vrouw op de banner uit Iran.

De verhalen komen zeer hoopvol over. Ze zijn blij dat het vluchten is gelukt en zien hier een veel betere toekomst voor henzelf en hun kinderen weggelegd. Vaak staat er iets over de stichting Vrolijkheid en ik heb sterk het vermoeden dat die ook bij deze tentoonstelling is en anders zeker bij de AZC-bewoners. De portretfotograaf Rick Akkerman maakt regelmatig series voor de krant over aparte mensen in de regio Alkmaar

Zelf vind ik ‘Gelukzoekers’ een mooie titel. De politiek wil graag een onderscheid maken en gebruikt daarbij het woord gelukzoeker om vluchtelingen af te wijzen. Punt is dat vrijwel ieder mens naar geluk zoekt. Als je niet veilig bent in je land door oorlogen en/of onderdrukking, dan vlucht je om je situatie te verbeteren. West-Europa, de USA en Australië komen dan meer in aanmerking dan Roemenië, Mongolië of Mali. Dat is meer van de regen in de drup.

Je kan er nog tot 14 augustus gratis kijken op alle dagen behalve maandagen tussen 11 en 17 uur. Naast de Grote Kerk is een grote gratis bewaakte fietsenstalling, die alle dagen open is tot middernacht.

Aanvulling:
Op het Youtubekanaal van Theater de Vest staat een fraai videoverslag van het openingsfeest met de geportretteerden in de Grote Kerk (4 minuten).

Advertentie

Geplaatst op 2016-06-30, in Alkmaar, Kunstmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Mooie tip!

    Vriendelijke groet,

  2. Leuk, thanks!

  3. Zeker een mooie titel.
    Trekt ook meteen aller aandacht,. Slim!

  4. Ik zocht iets over een bijbehorende stadswandeling. Dat bleek weinig voor te stellen. Maar zo vond ik wel een aardige youtube-video die ik als link onderaan toegevoegd heb.

  5. zeer fraai lang hangdoek!

  6. Die mensen hebben het absoluut niet makkelijk, het enige wat ze hier hebben is een vorm van veiligheid, en de angst dat ze alsnog terug moeten.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: