Jul-02: Bal, Bala, Bale, Bales

Je mag uit deze titel opmaken dat ik voor Bales (oeps) Wales ben, waar het om het EK2016 gaat. De knoeiers van Nederland hebben dit Europese voetbal-Kampioenschap al in de voorrondes verknald en kunnen nu thuis TV kijken. Ik zit daar niet zo mee. Voetbal kan leuk zijn om naar te kijken, maar veel meer ook niet.

Het nationalistische Oranje-gevoel blijft nu achterwege. Eens kijken of de Nederlandse samenleving dat gaat overleven. Deze keer is het de beurt aan IJsland en bijvoorbeeld Wales om hun eenheidsgevoel een ‘boost’ te geven. Ja, als Wales niet wint, dan gun ik het daarna IJsland. Beide ‘landen’ hebben weinig inwoners en geen eigen competitie van prof clubs.

Ijsland is voor mij overigens wel een land, maar Wales is een deel van GB en daarmee een deel van het Verenigd Koninkrijk. Dat Verdeelde Koningkrijk kent 3 voetbalcompetities, die van Schotland, Noord-Ierland en Engeland met in die laatste Wales. Dus Wales is al moeilijk te zien als land en doet gewoon mee in de Engelse competitie, zoals Monaco meespeelt in de Franse. Het is dus een wonder dat Fryslân niet aan de voorrondes van dit EK heeft deelgenomen.

Nu zou je denken dat de inwoners van Wales na hun eigen team het meest op de hand zijn van England. Beide delen van het VK stemden met zo’n 53% voor de Brexit. Terwijl de Schotten en Noord-Ieren tegen de Brexit stemden. Nou kan dat stom toeval zijn en zeker als ik mijn herinneringen van 1998 er bij haal.

Ik fietste toen een flink rondje en omdat het in het hoogseizoen was en in Frankrijk een WK werd gespeeld, besloot ik eerst maar een dwars door Engeland en Wales te fietsen. In het noorden van Wales belandde ik in Bala een plaatsje vernoemd naar een zeer vriendelijke goed opgeleide internationale verkoopmedewerker, die ik zo’n 15 jaar op het werk meemaakte. Deze man met een Maleisisch accent en een achternaam met 5 lettergrepen en alleen a’s was beter verstaanbaar dan de mensen die ik in een drukke kroeg in Bala trof.

Ik had er wat gegeten en het was nog vroeg, dus werd het even kijken bij de druktse kroeg. Die was stampvol en de meesten hingen om de bar waar een voetbalwedstrjd op een TV was. En volgens mij ging het om de wedstrijd England-Argentina, die de Engelsen verloren. Ik had er niet zoveel oog voor en stond meer versteld van het feit dat ik hier voor het eerst (en naar blijkt (tot nu toe) het laatst) de Keltische Cymraeg hoorde spreken.

Ik was in voorgaande jaren kriskras door Wales gefietst en overal spraken ze onderling Engels met hun eigen accent. Nu dus niet, hier was hun aparte harde taal met veel G-klanken en een zwaar gebrek aan klinkers te horen. Totaal onverstaanbaar, nog erger dan het Fries of Beiers. Ik sprak dus iemand maar aan in het Engels en toen hij begreep dat ik geen Engelsman was, was het ijs gebroken. Ze waren namelijk totaal tegen Engeland. Dat lag waarschijnlijk niet alleen aan het spel van de Engelse voetballers, dit zat duidelijk dieper.

Nee, ze waren juist voor Nederland, want die speelden zo mooi. Dat terwijl ik daar niet verteld heb dat ik uit Nederland kwam of dat ik naar hier op de fiets was gekomen. Ik hoorde het dus amusant aan en sprak me niet voor een deelnemend land uit. Ik deed juist mij best om niet als Nederlander op te vallen om zo geen vragen over Oranje over me heen te krijgen. Mogelijk dachten ze dat ik een Amerikaan was, dat dachten ze wel vaker in GB.

En zo’n vreemde herinnering is net genoeg om voor Wales te zijn. Ze speelden daarbij gisteravond een mooie wedstrijd, aantrekkelijker dan het Nederlandse elftal de laatste jaren doet. Bale (het goudhaantje van Real Madrid) is ook duidelijk een deel van het team en loopt er niet naast zoals zijn bekendere Portugese ploeggenoot. Het zou mooi zijn als die ploeg in de volgende ronde door Wales naar hus wordt geschopt.

Diederik Live op Radio 1: Over de Walesianen

Advertentie

Geplaatst op 2016-07-02, in Overmatig, RTV-matig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Leuk blog.
  De info over de taal op Wikipedia maakte mij ook weer een stuk wijzer.

  Zonnige groet,

 2. helemaal eens, drie doelpunten in de laatste wedstrijd en geen van Bale. In mijn voorspelling wint Wales de EK finale van Duitsland

 3. @Rob: Ik heb inmiddels het kaartje met Cymraeg-sprekenden van die wikipagina bij het bericht geplaatst en daar m’n fietsroutes en Bala op aangegeven. Achteraf logisch dat het me juist daar opviel.

  Ik heb destijds ook een woordenboekje gekocht, maar met google-translate kan je nu veel sneller vinden dat pêl-droed voor voetbal staat en beic voor fiets.

 4. @Jan: Ik hoop toch wel dat IJsland nog even van Frankrijk en Duitsland wint om in de finale tegen Wales te spelen. ;-)

 5. Mooi dat deze taal nog op zoveel plekken gesproken wordt.

  Zonnige groet,

 6. Ik hou wel van het spelletje als het goed gespeeld wordt. Ben ook voor die kleine landen die echt hun best doen. IJsland en Wales, daar gaan we voor.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: