Jul-07: WimLex in de Starnmeer

Een maandje geleden fietste ik vanaf Zaandam terug naar huis en kwam zo door de Starnmeer. Dat is een polder tussen de Knollendammen (Oost- en West-) en de Graftdijken (Oost- en West-). Eigenlijk is Markenbinnen, dat in de Starnmeer ligt, nog iets bekender. Deze polder is met de gemeente Graft-De Rijp meegelift en nu onderdeel van de gemeente Alkmaar. Het was al een uithoek in de gemeente Graft-De Rijp en nu binnen Alkmaar zal zo’n 95% van de inwoners van deze fusiegemeente nog nooit van de naam Starnmeer gehoord hebben.

Er zijn ook geen wegwijzers naartoe en, maar er staan wel een paar witte wijkborden:


Met 220 inwoners hebben ze ook een heuse postcode: 1488, die bij Waterland (Purmerend) hoort. Markenbinnen heeft met 330 inwoners postcode 1536. Dat ligt er dus in, maar hun postcode hoort bij die van de Zaanstreek. De postcode-uitdeler hield in er in dit gebied dus een vreemde logica op na. (Ik blogde daar al eerder over.) In elk geval staat Starnmeer als woonplaats in het postcode-bestand en hebben ze tegenwoordig dus een wit bord omdat er geen bebouwde kom is. Markenbinnen heeft wel een bebouwde kom er daar staat tegenwoordig op hun blauwe bord Markenbinnen gem Alkmaar.

Anderhalf jaar terug blogde ik al eens over Ursem gem Alkmaar. Dat is volgens het postcodebestand ook een woonplaats, aangezien ook zij een eigen postcodenummer hebben. Ook daar stonden en staan geen wegwijzers naartoe. En ook daar is geen bebouwde kom en heeft zelfs nooit een wit wijk- of buurschap-bord gestaan. Gemeente Alkmaar heeft voor deze ‘woonplaatsen’ als Starnmeer en Ursem gem Alkmaar begin-2015 de blauwe komborden wel laten maken maken en die liggen daar na een paar jaar nog steeds op zolder.

Dat geldt net zo voor de blauwe borden voor Oudorp en (het Alkmaarse deel van) Koedijk. De oorzaak is simpel, er zal eerst een officieel besluit genomen moeten worden om Oudorp en Koedijk weer de status van een woonplaats te geven. Sinds een eerdere fusie in 1972 zijn die woonplaatsen namelijk officieel opgeheven. In de Starnmeer en Ursem gem Schermer zal een deel bebouwde kom aangewezen moeten worden en ook dat is nog niet gebeurd.

Maar goed, ik stokpaard weer flink af om maar aan te geven in welk een uithoek ik zomaar onze Wim-Lex zag liggen.

Jawel, in het zuidelijke puntje van de Starnmeer naast de verhoogde N246 en bij een tuincentrum. Op de heenweg was ik er ook langs gefietst en toen viel ie me niet op. Houdt in dat 99% van de automobilisten het ook niet zien door een iets grotere afstand en een veel hogere snelheid. Op de luchtfoto van Google staat ie ook.

Deze is, met die in het ‘Stadshart’ van Amstelveen, in 2013 gemaakt ter ere van de eerste Koningsdag. De afgebeelde zou toen De Rijp bezoeken. Door de troonswisseling werd dit een jaar later. Op dat moment lag dit ding nog midden in het dorp op de kruising Koning Willem-Alexanderlaan met Julianalaan. Op veel kaarten (zoals Google maps) bestaat die eerste nog altijd niet en heet ie nog Driemaster.  Op de luchtfoto is niet meer in De Rijp te vinden, maar nog wel op een eerdere versie die ik bij de Regionale Fietsersbond vond.

Op die website werd een jaar geleden melding gemaakt van de aanleg van een nieuwe rotonde. En dat zal de reden zijn dat de afbeelding tijdelijk weggeparkeerd is in Starnmeer-Zuid. Inmiddels is die rotonde klaar en ik vermoed dat hij dus weldra weer terug gaat, mogelijk naar het midden daarvan.

Bij nazoeken over deze kunstwerken kwam ik nog een zeer verre achterneef tegen op de onderste youtube-opname van destijds.

Aanvulling:
Zelf vind ik dat de Starnmeer omsloten is door het Noord-Hollands kanaal, de Markervaart en de Knollen-dammervaart. Dat houdt in dat Spijkerboor (gemeente Wormerland) ook in die polder ligt. Toch zit het nog net iets anders en ligt Marken-binnen in de zuidwesthoek van dat gebied en daarmee ligt de Mozaiek van Willem-Alexander dus in Markenbinnen (en heeft ie de lichtblauwe lijn afgelegd). Toch ga ik de titel niet meer aanpassen, gewoon omdat het voor mij daar de Starnmeer betreft. (De woonplaats Starnmeer heb ik wat lichter gemaakt.)

Advertentie

Geplaatst op 2016-07-07, in Alkmaar, Kunstmatig, Ximatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Zullen de naaste buren van dit kunstwerk deze geschiedenis ook kennen.
  Of zullen zij op de hoogte zijn van dit kunstwerk.

  Vaak worden alledaagse dingen achteloos over het hoofd gezien.

  Zomerse groet,

 2. Toch is het een mooi werkje met Lexi erop

 3. Mooi idd, dat verdient een beter plekje!
  Heb je dit wel eens gezien: luchtfietserij: http://youtu.be/XvHybN23qYc

 4. @Margo: Ik verwacht dat ie wel weer terug gaat naar die nieuwe rotonde.

  Mooi filmpje. Ik weet van dit soort aparte vliegers, maar deze had ik nog niet gezien.

 5. prachtige namen in dit verhaal, ik vind Purmerend het mooist

 6. @Jan K: Weer iets anders dan Eindhoven. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: