Jul-29: Amsterdam-Duivendrecht

Daarmee bedoel ik niet het station, dat nog gewoon Duivendrecht heet, maar een nieuwe plaatsnaam in de gemeente Ouder-Amstel. Bij toeval kwam ik op Streetview het kombord rechts tegen. Dat is een heus blauw plaatsnaambord en ik dacht dat er een fout was gemaakt. Iedereen die wel eens met de trein tussen Alkmaar en Utrecht reist kent het rijtje ‘Amsterdam Sloterdijk, Amsterdam CS, Amsterdam Muiderpoort, Amsterdam Amstel, Duivendrecht, Amsterdam Bijlmer Arena en Amsterdam Holendrecht.

Jawel bij allemaal begint het met de gemeentenaam Amsterdam, behalve bij Duivendrecht omdat die woonplaats niet in Amsterdam ligt maar in gemeente Ouder-Amstel. Had dus ook Ouder-Amstel Duivendrecht kunnen heten. En toen stond er zomaar bij station Duivendrecht langs de weg het kombord Amsterdam-Duivendrecht gemeente Ouder-Amstel. In 2013 heeft de westelijke helft van Duivendrecht tussen het spoor en de A2 de naam Amsterdam-Duivendrecht gekregen. Het gaat om een bedrijventerrein waar ook nieuwe woningen komen. Men vond dat logischer. Ik heb daar zo m’n bedenkingen over.

Hieronder een kaart met Amsterdam en Amsterdam-Zuidoost, de 2 woonplaatsen in gemeente Amsterdam die los van elkaar liggen. Ze worden gescheiden door de gemeentes Ouder-Amstel en Diemen. DV is wat er nog van Duivendrecht over is, inclussief dat station. Links daarvan A-D, het nieuwe Amsterdam-Duivendrecht.

Advertentie

Geplaatst op 2016-07-29, in OV-matig, Overmatig, Ximatig en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

  1. Logisch of niet. Het staat er. Maar ik geef toe dat je dat ook mooi gevonden hebt.

  2. Het blijft arrogant landjepik van de Gemeente Amsterdam.
    Maar zo is mijn woonplek eerder ook ingepikt.

    Op het kadaster woon ik nog steeds in Weesperkarspel.

    Vriendelijke groet,

  3. Wonderlijke actie; ik heb een aantal jaren in Amsterdam-Zuidoost gewoond, op twee adressen, eerst tegenover waar nu station Duivendrecht is: het begin van de bouw konden we vanuit ons huis zien. Er bestond toen wel een metrostation Duivendrecht. Dat heet nu Van der Madeweg. Een tijd lang stond op het bord op dat metrostation nog tussen haakjes klein onder de naam Duivendrecht. Grote steden en de plaatsen eromheen. Het is altijd wat. Zo is er in Groningen nu gedoe over Haren. Eerder zijn al plaatsen ingelijfd door Groningen die nog aparte plaatsje waren in de tijd dat ik als kind ‘in stad’ woonde.

  4. Of denken ze bij de gemeente Ouder Amstel dat ze op deze manier de kavels beter verkopen?

  5. @Rob: Het is gewoon gemeente Ouder-Amstel gebleven en het is eerder wat Karien schrijft.

  6. Ik vond hier http://www.dichtbij.nl/amstelland/regionaal-nieuws/artikel/3339297/duivendrecht-geannexeerd.aspx een ‘verklaring’. Het komt door een nieuwe postcode 1114 en de plaatsnaam daarvoor is daarbij bedacht door het bedrijfsleven. Nog steeds komt het onlogisch bij mij over en vermoed ik dat de verwarring er eerder door toe- dan door afneemt.

  7. Voor de postbezorging en voor de brandweer zal het technisch misschien makkelijker zijn zo; en voor de brandweer is het natuurlijk wel van belang dat die zo snel mogelijk ter plaatse kunnen zijn in geval van brand. Maar of dit nu in het algemeen een handige oplossing is? Voor ‘gewone’ mensen die zo’n bord zien zal toch de eerste gedachte zijn: heeft Amsterdam een deel van Ouder-Amstel ‘overgenomen’?
    Het lijkt erop dat het bedrijfsleven beter denkt te kunnen scoren als de naam Amsterdam in de plaatsnaam voorkomt.
    Sowieso is de onderlinge ligging van de gemeentes Amsterdam, Ouder-Amstel en Diemen natuurlijk nogal chaotisch op de kaart.

  8. @Trijntje: Dat laatste was voor mij een reden om er zelf maar een soort kaartje van te maken. Bij deze hernoeming heb ik geen kaartje kunnen vinden, alleen een omschrijving van waar tot waar deze nieuwe woonplaats gaat.

    Zelf denk ik dat gemeente Ouder-Amstel toch ook niet een lang leven beschoren is. Ze hebben maar weinig inwoners en het zou mij niet verbazen als dat over enkele jaren bij Amsterdam wordt gevoegd. Aan de noordkant van Amsterdam is dat al jaren terug gebeurt en toen zijn daar alle woonplaatsjes als Holysloot, Ransdorp en Durgerdam opgeheven, die wonen nu officieel in de woonpklaats (en dus ook gemeente) Amsterdam.

  9. @Trijntje: Daarbij heeft Amsterdam zo’n 50 postcodenummers en dat is nooit een reden geweest om er maar 50 woonplaatsen van te maken. Duivendrecht gaat van 1 naar 2 postcodenummers en dan moeten het wel meteen 2 woonplaatsen worden. Beetje vreemd lijkt me dat.

  10. Het is volgens mij ook de eerste keer dat een buurgemeentenaam voorkomt als plaatsnaam in een andere gemeente. Zo ken ik geen Hoorn-Oost in Drechterland.

  11. Ximaar, het lijkt me leuk om dit stukje ook op http://amsterdamcentraal.nl te zetten. Mag dat?

  12. @Arnoud: Natuurlijk, maar ik ontdekte later dat het een paar jaar geleden op op dichtbij.nl is gezet in een iets andere vorm. (zonder mijn station-inzichten. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: