Aug-13: De Buurtbieb

rukt op. Steeds vaker zetten mensen iets van een kast aan de weg waar je gratis boeken kan lenen. Volgens mij vinden ze het ook prima als je er een boek bij zet. De duitse versie hiernaast zag ik 2 jaar geleden keurig centraal op een dorpspleintje. Eigenlijk viel me toen vooral het ‘kindervak’ op. Handig als je zo’n lastpak wilt ruilen.

Wat eerder zag ik er een in een nabij gelegen dorp. Onlangs eindelijk op de foto gezet en inmiddels staat er ook een tafeltje met water en glazen bij en wat klap- en stapelstoelen. Het is een soort ruime carport (overkapping), waar ik wel eens geschuild heb tegen een regenbui. Voorheen was deze weg water en lagen hier akkerschuitjes langs de wal.

In Zaandijk zag ik onlang een snukker hoisie met wat boeken er in. Een veel grotere boekenwand staat in Egmond a/d Hoef tegenover de ruïne. En ik kwam nog zo’n boekenhuisje tegen in Heiloo.Zelf woon ik op loopafstand van de grote stadsbieb. Ben daar geen lid van en ik lees ook nooit boeken. Wel lees ik daar regelmatig de regiokrant. Het lezen van een boek is voor mij verre van ontspannnend. Neemt niet weg dat ik het zo’n buurtbieb een leuk initiatief vind.

Aanvulling: De naam ‘Minibieb’ wordt vaker gebruikt.
Ik vond 3 relevante websites: Minibieb.nl, Nudge en Little Free Library. Op die sites vond ik er nog 5 in Alkmaar en die ik zelf heb geplaatst staan er nog niet eens bij.

Advertentie

Geplaatst op 2016-08-13, in Regiomatig, Ximatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. een bijzondere openbaring: ´´ ik lees ook nooit boeken´´ Je leeft van de wind, vind ik knap. Ben wel benieuwd wat er gebeurt als je wel een boek gaat lezen, ik sta nergens voor in…

 2. Ik vind het een prima idee, alhoewel ik het hier nog nergens heb gezien.

 3. Ik zag er pas ook een hier in Dordt. Ik heb er even in gekeken maar zag alleen onbekende boeken van onbekende schrijvers. Er wordt ook wat afgedrukt hier in Nederland, iedere bee-enner schrijft een boek.

 4. Wat een aardig idee, ludiek. Zouden ze overal moeten doen. Ik kende wel een initiatief voor trein-boek, Hetzelfde principe..
  Het inruilen van kinderen zal minder populair worden. :).

 5. @Jan K: Als het moet lees ik een boek en dat gaat me beter af met studieboeken of informatieve boeken met erg veel grafieken e.d. Een roman of ander leesboek is bij mij nooit wat geworden. Ik kan me er niet op concentreren. Wel geprobeerd en verder dan de pockets van Tom Poes kwam het niet. Ik ben ook geen speelfilm kijker, maar kijk wel veel documentaires. Mogelijk zou ik zo’n boek van Joris Luyendijk over de City uit krijgen. Maar ik heb hem er al zo vaak over gehoord dat ik me afvraag of ik er nog iets nieuws in lees.

  Los daarvan vind ik lezen van m’n laptop prettiger dan van papier. Ik merk dat vooral bij grote rapporten, waarbij Ctrl-F op papier niet werkt en ik een loupe moet zoeken om in te zoomen op details. Soms zet ik op het schrem akelige lettertypes als Times om naar iets leesbaarders als Arial.

 6. @Bertie: Doen ze ook overal. Ik heb onderaan 3 websites toegvoegd, die zulke minibiebs verzamelen. Dat zijn er erg veel en die ik zelf heb uitgelicht staan er nog net eens bij.

 7. Ja, dit rukt zeker op, ondertussen las ik van de week toevallig? Dat er in Almere nu ook in elk geval 1 bieb is, en daar kwamen weer reacties onder dat er al meerderen zijn, ik ben ze nog niet tegen gekomen, maar ja, als je niets te zoeken hebt in een wijk, dan kom je het ook niet tegen.

  X

 8. Ik vind dit een mooi initiatief.
  Zelf zoek ik al weer even een kastje dat dienst kan doen als bibliotheek.

  De versie die te koop is vind ik persoonlijk te duur.

  Maar langs de straat vind ik misschien wel een geschikte versie om bij mij thuis op te hangen.

  Leesvriendelijke groet,

 9. Leuk idee, we willen het op school ook doen. Wat een schattige huisjes staan erbij. Hier op de camping is ook een bieb met rijp en groen.

 10. Ik heb in Duitsland wel eens telefooncellen, die niet meer gebruikt werden, omgetoverd zien worden in zulke minibiebs.

 11. @Staartje: IK had dus al een redelijke variatie gezien en dat Zaansche huisje haalde me over om er iets over te berichten. Ik dacht dat die in Heiloo een gewoon standaard koopding was, maar dat blijkt niet zo te zien. Die dingen hebben geen makelaartje en deze wel. Dus ook een vrij unieke uitvoering.

 12. @Rob: Kijk eens bij de kringloop naar een kastje dat als meubel niet meer voldoet, maar nog wel als zo’n buitenboekenkast.

 13. @Morgaine: Ik vond via de lnks boven al 7 van die dingen in Almere. Waarschijnlijk zijn het er veel meer als je bedenkt dat geen van de dingen hierboven op ook maar 1 van die sites te vinden is.

 14. Een minibieb kastje moet tegen bar weer kunnen, vandaar dat er aan de koopkastjes zo’n prijskaartje hangt.
  Natuurlijk kun je een bestaand kastje gebruiken, maar dan moet je hem wel van binnen en van buiten vochtwerend maken, anders zwellen je kastje en je boeken binnen de kortste keren op.

 15. @Marlien: Dank voor je reactie. Van je eigen blog begrijp ik dat je er niet meer zoveel werk van maakt.
  http://vanalleswatjetoe.blogspot.nl/2016/12/een-jaar-minibieb.html

 16. Nicole Orriens

  Superleuk om al die minibieb zo op een rijtje te zien. Mijn favoriet is die uit Zaanstad.

 17. @Nicole: (Je zate even bij de spam.)
  Ik heb later nog een aardige gevonden in Amsterdam op het Java-Eiland (Zeeburg). Misschien neem ik die mee met een volgend blogje over dit onderwerp.

 18. Een maand na het plaatsen van dit bericht zag ik een grote op het Java-eiland in hartje Amsterdam:

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: