Aug-22: SocRio-4030

Acht jaar geleden heb ik een bericht gemaakt met de titel BeiRino-4014. Idd de medialles opgetelt van Beijing-2008 en en toRino-2006. Inmiddels is het 8 jaar later en doe ik het nog eens dunnetjes over met Sochi-2014 en Rio-2016. En net als in London-2012 staat ook nu Grenada bovenaan. Zie hier SocRio-4030.

Deze keer scoorde dit microstaatje geen goud, maar zilver. Dat ze niet deelnamen in Sochi maakt niet uit. Met 0,11 miljoen inwoners is 1x zilver ruim voldoende om de andere landen achter zich te houden. Nederland staat in deze lijst op de 8e plek. Natuurlijk door het vele schaatsgoud, maar ook in Rio werd er flink goud verzameld. Noorwegen kwam in Rio niet verder dan 4x brons. Maar zij deden het in Sochi nog een stuk beter en ze hebben veel minder inwoners.

De lijst is dus opgebouwd uit de totale hoeveelheid goud (zilver is een halve gouden en brons 1/3e goud), gedeeld door het aantal inwoners. Lijkt mij een eerlijkere manier. In de orginele Rio-lijst staat de USA bovenaan, maar dat land heeft 19x zoveel inwoners en dan valt er meer te kiezen. Zoiets kan je eerder met de EU vergelijken. En die haalde met maar 7% van de wereldbevolking, ruim 34% van de medailles op.

Wat dat betreft scoort India met 1,2 miljard inwoners erg slecht, met maar 1 zilver en 1 bronzen medaille. Maar goed Pakistan en ruim 100 andere landen gingen met niets naar huis.

De teleurstelling van missiebaas Maurits H hiernaast op Teletekst begrijp ik dan ook niet. Nederland haalde meer goud in Rio (8x) dan in London (6x) of Beijing (7x). Vergelijk het eens met Finland en Oostenrijk, die elk niet meer hebben dan 1x brons.

De landen die voor ons staan hebben allemaal meer inwoners en wat mij betreft hebben ‘we’ (die TeamNL-fanatiekelingen) dus veel teveel goud binnegeharkt. Laat eens wat over voor een ander. Dat lijkt mij ook een fraaie Olympische gedachte.

Advertentie

Geplaatst op 2016-08-22, in RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Het gaat tenslotte om de sport, en daar zijn de Nedelanders best wel goed in en dat hebben ze laten zien. Al dat gelul erom heen slaat nergens op.

 2. Teleurgesteld ben ik niet.
  De prestaties van anderen zeggen niets over mijn te dikke buik …..

  Vriendelijke groet,

 3. @Rob A: Er is eerder een relatie tussen veel medailles en veel obesitas. De USA en de EU grossieren in beide. Het is ook verklaarbaar. Als je het beter hebt met meer geld en meer tijd dan kan je dat in sporten steken, maar ook in onbeperkt kanen.

 4. Iets anders is dat alleen goud telt. Toch jammer, het laat weinig verheffende reacties zien van een paar zilveren finalisten.

 5. Ik heb me vaak afgevraagd wie het perspectief kwijt was, ikzelf, of de mensen die een 2e, 3e, 4e of 10e plek keer op keer “teleurstellend” moesten noemen.
  Dat geseyck dat “alleen goud goed genoeg is.” Alsof het niet prachtig is dat landen die elkaar ‘normaal gesproken’ (kuch) het liefst bombarderen, samen een sport beoefenen. Alsof gekwalificeerd zijn om mee te doen niet al fantastisch is. (Maar ja, wie ben ik.*)

  (ik ben uit mijn eigen blog geband, ik *BEN namelijk een robot, volgens dat reCAPTCHA-kreng van Google ;-) ;-) ;-))

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: