Okt-14: The Donald & Hillary

Op Youtube, Twitter en Facebook is het een wereldwijd iets; het duet dat LuckyTV voor de De Wereld Draait Door maakte. Zeker 98% van de reacties zijn behoorlijk lovend. Zelf zag ik het gewoon aansluitend aan DWDD en ik vond het toen al flink geslaagd. Beter dan dat doorzeveren over Willy en Max, waar ik al een tijdje klaar mee ben. Een keer is leuk, maar tientalle keren doen daar flink afbreuk aan.

Nee dan was dit een zeer fraaie. En leuk dat ie zo wordt opgepikt in de USA, Australië en West-Europa. Het idee was voor de hand liggend. Het gedrentel met handmicrofoon van Trump en Clinton, waarbij vooral Trump steeds in de nek heeg van Clinton, vroeg er om. Zelf vind ik het mooi dat dit deuntje uit Dirty Dancing komt en dat sluit goed aan bij dit ‘debat’ dat vooral om moddergooien draaide.

Kortom van iets zeer negatiefs iets positiefs maken is misschien nog wel het grappigst. Het zou leuk zijn als dit filmpje er voor zorgt dat de Amerikanen weer een beetje gaan nadenken voor ze gaan stemmen. Dat het wellus-nietussen niet meer door de kiezers geaccepteerd wordt. Wat mij betreft blijft 70% thuis omdat er voor hen geen zinnige keuze is. Het is immers bezopen en beschamend hoe er op deze manier een staatshoofd wordt gekozen.

In Nederland zal de meerderheid Trump niet zien zitten. De GOP (Grand Old Party ofwel Republikeinen) kan in het algemeen niet op veel steun in NL rekenen. Het zijn halve nationalisten en cowboys die het eigenbelang (zoals wapenbezit en grote ongelijkheid) hoog in het vaandel hebben. Vrije markt zonder overheidsbemoeienis is hun motto. Ze hollen daarmee de samenleving uit. En Trump is daar de overtreffende trap van. Zo erg dat de huidige partijleider Paul Ryan Trump niet zal steunen.

Trump moet het net als bijvoorbeeld Fortuyn, Wilders en Le Pen hebben van zijn afkeer tegen de huidige politiek. Hoe meer die afgeeft op hen, des te meer stemmen trekken ze van mensen die al jaren de politiek niet meer zagen zitten. Eigenlijk heeft Obama ook zijn eerste verkiezing om die reden gewonnen. Met ruziemaker Trump zie ik de uitwerking echter een stuk somberder in.

Dus dan maar Hillary? Daar kan je ook je bedenkingen over hebben. Ze heeft ontegenzeggelijk politieke ervaring en kan met lastige problemen (zoals haar man) omgaan. Het land en de wereld zal er zeker minder schade door oplopen, maar zeer waarschijnlijk is het geen verbetering ten opzichte van Obama of haar eigen man.

En eigenlijk maakt het allemaal niet veel uit. De ‘democratie’ zit in de USA al decennia muurvast. Alles van de tegenpartij wordt geblokkeerd. Van polderen hebben ze nog nooit gehoord. Steeds meer mensen zijn daar teleurgesteld in politici en met deze 2 presidentscandidaten wordt dat alleen maar erger.

Op dit moment zijn er 2 mooie documentaire series, die het andere USA laten zien. Droomland Amerika en Americanos. De Verenigde Staten van Eva Jinek was overigens ook aardig, maar vond ik wat oppervlakkiger.

Advertentie

Geplaatst op 2016-10-14, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Een meerpartijdenstelsel heeft soms voordelen…
  Het filmpje was me bekend, het is schitterend.

 2. @Bertie: De maker gaf het een zeventje, maar het idee is gewoon erg leuk.

  Er doen nog 4 partijen mee, maar die maken geen schijn van kans:
  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2016 Die partijen doen vaak maar in een paar staten mee en dan ga je het überhaupt niet halen.

 3. Die tellen niet mee, ik bedoel een levendiger politiek waarin ook middengroepen aan bod komen. Wat Amerika nu heeft is bijna een ja-nee-spel te noemen met tirannieke trekjes. Hun democratie staat op de rem ren blijft er op deze manier nog jaren op staan. Er zal iemand met visie en lef moeten opstaan om dit te doorbreken. Of een groep wijze mensen die het volk aantoont dat het stelsel op de schop moet.
  Ik heb gezegd ☻

 4. @Bertie: Obama is het maar minimaal gelukt en veel betere ga je niet vinden. Bill Clinton was ook akelig handig om dingen voor elkaar te krijgen, maar of het nu nog zou lukken vraag ik me af. De Republikeinen hebben bij Obama alles gedwarsboomd wat er te dwarsbomen valt en dat alleen maar vanwege het dwarsbomen. Op die manier kom je nergens.

  Misschien moeten simpelweg de staten onafhankelijker worden. California is zo groot als Frankrijk een heeft 2x zoveel inwoners als Nederland. Hun inwoners zijn behoorlijk anders dan die van Texas. Geef dat meer ruimte en de kiezers voelen zich meer serieus genomen en er valt waarschijnlijk veel meer te bereiken. Groter is niet altijd beter.

  Van de EU een soort Verenigde Staten van Europa maken kan ook wel eens erg dom zijn. Nu is trouwens Donald Tusk onze EU-‘president’ en niemand heeft daar iets mee. We mochten hem niet eens kiezen. Misschien kan die wel heel goed opschieten met Donald Trump en krijgen we een grote Disney Wereld ;-)

 5. Dat Tusk Engeland de wacht aanzegt vind ik toch wel goed, verder is het afwachten.

  Amerika terug in de tijd brengen, dat zal niemand voor elkaar krijgen.
  Maar een Total Disney World maakt misschien een kans. ☻

 6. Leuk filmpje.
  Waarschijnlijk ook het enige leuke aan deze presidentiele verkiezingen.
  De verkiezingsuitslag blijft beroerd.

  Bezorgde groet,

 7. Volledig eens met je betoog. Het enige wat ik wel heb, is dat ik eigenlijk wel hoop op Trump, puur zodat de wereld eens ziet dat het niet zo heel veel uitmaakt als je zo’n Pipo president maakt.

 8. @Mack: We hebben Reagan, Nixon en Bush Jr ook overleefd en daarbij Putin is toch al een Pipo?

 9. Zo is het Ximaar. Ik riep laatst exact hetzelfde.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: