Okt-17: Boombespiegeling

Een paar maanden terug blogde Peter over boomspiegels met de vraag: ‘Hoe gaat dat in andere gemeentes?‘ Voor die tijd had ik in mijn loopomgeving al eens wat foto’s genomen van boomspiegels met wat bloemen er in of een keurig miniheggetje en een waar je makkelijk fietsen tegen aan kan zetten. Ik had ook een krantenbericht gelezen waarin de gemeente (Alkmaar dus) aangaf dat ze blij zijn als mensen een boomspiegel adopteren.

Boomspiegels rond het Nassauplein, de achterste boom wordt nog niet geadpteerd.

Van dat laatste kan ik weinig vinden, behalve dat het Emmakwartier 800 euro subsidie heeft gekregen om iets met de boomspiegels te ondernemen. Dat participeren zorgt er voor dat de plantsoenendienst (Stadswerk) minder werk heeft en dat mensen meer betrokken raken met het groen in hun buurt en daar dan ook wat netter mee omgaan. Het malle is dat in die buurt veel boomspiegels zijn en ik ook daar vaak wandel, maar ik daar niets opvallend genoeg vond voor een foto.

LindenlaanEen boomspiegel is de ruimte rond een boom dat ‘open’ blijft. Het gaat dan om bomen langs straten, waarbij de stoeptegels dus niet doorgaan tot tegen de boom. De wortels moeten kunnen ademen en anders drukken die de tegels die te dichtbij liggen gewoon omhoog. Maar er worden ook palen geplaatst als een boompje te jong is. En er zijn frames om te voorkomen dat Lindenlaanmensen bomen niet beschadigen bij het parkeren.

Zo zag ik ooit het optimale fietshekje in een Duitse stad. Eindelijk 1 die niet te lang was en waar je de fiets (met fietstassen) wel goed tegenaan kon zetten. Later zag ik ze vaker en bleken beugels te zijn aan weersijde van een boom die bedoeld zijn om de boom dus te beschermen.

Gedempte Nieuwesloot

Hier in Alkmaar zijn een paar jaar geleden zeer fraaie geplaatst bij de Gedempte Nieuwesloot. Dat deel van de binnenstad is een soort shared space geworden zonder stoepranden. Naast een handige fietsenhekje met aanbindmogelijkheid zie je soms ook mensen op zitten.

Deze beugels hadden we al langer langs de Oudegracht, maar dan half aangezien er vanaf de Oudegrachtwaterkant niet tegenaan wordt gebotst. Bij het Luttik Oudorp (een andere gracht) hebben ze betonnen verhogingen gebruikt. Daar zou je op kunnen zitten, maar ik zie dat nooit. Hoeft ook niet, want hier staan behoorlijk wat banken. In deze ‘bloembakken’ zit allerlei gewas en volgens mij onderhoudt de gemeente dit.

Luttik OudorpIn het Nassaukwartier hebben veel mensen zelf ‘iets gedaan’ aan boomspiegel voor hun huis. Heel vaak zie je er stokrozen in, maar daar heb ik nog geen foto van gemaakt en nu is dat seizoen duidelijk voorbij. Eerder maakte ik wel wat foto’s met de allerhande die hier te vinden is. En dit gebeurt al zo lang ik hier woon en zonder enige gemeente-inbreng.

Boven de Singelgarage

Dat de gemeente dit tegenwoordig aanspoort is niet zo gek, het bespaart kosten. Ik vraag me dan ook af of de ‘boomspiegel’ boven de Singelgarage om die reden een behoorlijke afmeting heeft. Zullen ze daar al een adopterende aanwonende voor gevonden hebben?

Voor de Bieb. 2 streetviewopnames binnen een halfjaar.

Die voor de bieb wordt in elk geval door de gemeente onderhouden. Een paar keer per jaar zie ik daar andere bloemen bloeien. Dit zou overigens ook onder rotondeversiering kunnen vallen aangezien je er met een auto omheen kunt rijden. Het wordt overigens niet echt als rotonde gebruikte en er is geen wegmarkering die dat aangeeft.

Granulaatgevuld bij de Bergehout BloemenstalWe hebben overigens ook een paar van die granulaatgevulde dingen. Dwz waterdoorlatend, maar geen begroeiing mogelijk. Behalve als je er een paar emmertjes groen op zet, zoals te zien is op de streetview-opame rechts. Die zullen wel van het achtergelegen bloemstalletje zijn.

Fusiehekje op de Stadswal (Klik er op voor rondom)

Nog een fraaie die me een half jaar geleden opviel:
Dit ding staat op de stadswal tussen de Kneppelbrug en de Molen van Piet. Hij is aangebracht ter herdenking van de gemeentelijke fusie tussen Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer. Hier is geen bestrating, maar dit deel is op mooie zomerse dagen druk met stadswalliggers, en die gebruiken dit ding dus ook als een soort fietsenhek.

Nog een aanvulling op 20 okt 2016:
De foto links maakte ik gisteren. In de Emmabuurt is ook een kort dwarsstraatje en daar liep ik toevallig door. Daar is een boom tussen 2 parkeervakken voorzien van een heg van 2 bij 2 meter en zo’n 3 meter hoog. Die groeit er al heel lang en lijkt mij een particulier initiatief. Een heg of struik om een Emmakwartierboom ze je ook regelmatig langs de Stadswal zoals op de foto rechts. Ook een reden dat dat ‘fusiehek’ niet zo opviel.

Stadswal

Advertentie

Geplaatst op 2016-10-17, in Alkmaar, Fietsen, Ximatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

  1. Mooie voorbeelden van boomspiegels.
    Meestal erger ik mij aan de hondendrollen …..

    Vriendelijke groet,

  2. @Rob: Een aantal wordt daar zeker voor gebruikt, maar in het algemeen valt dat hier erg mee. Maar bijvoorbeeld langs de grachten is er geen ander ‘groen’ en zie je het wel eens. Veel mensen ruimen het trouwens netjes op en anders doet de poepzuiger dat.

  3. Goh, ik wist niet eens dat ze dat zo noemen. Ik zal er hier ook eens op letten. Ik heb het idee dat ze er niet veel mee doen

  4. Een boomspiegel waar bewoners zelf iets moois van hebben gemaakt brengt meteen leven in een straat. Zo van: in deze straat wonen mensen die zoveel om hun straat geven dat ze er zelf zorg voor willen dragen. En dat zou dan zomaar weer kunnen leiden tot andere mooie dingen in de straat zoals dat mensen hun straat samen schoon houden door zo af en toe samen zwerfafval op te ruimen.

  5. ‘Boomspiegels’, weer een woord geleerd.

  6. @Peter; Met het zwerfafval valt het hier ook behoorlijk mee. Er wordt duidelijk minder gedumpt dan vroeger en de gemeente ruimt ook vaker op. Zelf doe ik het ook (en ga niet wachten tot ik een groepje heb), maar heb steeds meer moeite om zwerfvuil te vinden. Op de bovenstaande foto’s zie je wel bladeren en een oranje kat, maar voor de rest valt het erg mee. Hier een impressie uit 2010: https://ximaar.wordpress.com/alkmaar-schooongenoeg-2010/

  7. Op Kreta gingen wij regelmatig eten bij een tentje wasr, zoals op veel plaatsen in Griekenland, het terrasje om de boom heen leek te zijn gebouwd. Oude bomen blijven staan, desnoods maakt men een gat in het dak. Prima! Maar wat je dan ook regelmatig ziet is: GEEN boomspiegel! (Woord kende ik ook niet) dus tegels of beton rondom tot aan de stam van de boom. Ik vroeg me af hoe zo’n boom aan z’n water komt. Misschien via een ondergrondse leiding?

  8. @Margo: Naast jonge bomen zie je nog wel eens een stukje slang uit de grond steken. Die wordt dan gebruikt voor extra water. Grotere bomen hebben een pakket wortels dat zo groot is als de kruin en die kunnen het water van een meter of 3 diep en een meter of 5 van de stam halen. Die hoef je zeker hier geen water te geven waar ze vaak maar 1 m boven het grondwater staan.

    In Griekenland moet een boom het treffen. Als ie wat hoger staat moet er een soort ondergrondse waterloopje zijn. Die herken je soms aan routes waar struiken groeien. Als er niets groeit, dan gaat een boom het daar ook niet redden, tenzij je dagelijks erg veel water geeft en dat gaat daar niet gebeuren.

    Hier ook een leuke, een boom die in een tijdelijke (2 jaar) fietsenstalling is blijven staan: https://fietsmaar.wordpress.com/2014/05/01/stationsgebied-alkmaar-cs/

  9. Boomspiegel is ook voor mij een nieuw woord. Ik zie in Ede soms wel boomspiegels die kennelijk door bewoners van de straat worden voorzien van beplanting: vaak met een individuele smaak. Ik denk dat dit op eigen initiatief gebeurt. En dat het voorbeeld van één bewoner van een straat anderen inspireert.
    Ik zie inderdaad soms ook zo’n stukje slang.voor watervoorziening.

  10. @Ximaar: goed om te horen, mooie PR ook voor de stad Alkmaar

  11. Ik heb er onder nog 2 fotootjes aan toegevoegd met flinke heggen die de boom beschermen. Tegelijkertijd heb ik de foto met beugel langs de Oudegracht vervangen door 1 wat verderop, waar iemand een emmer met wat groen voor geplaatst heeft. Waarschijnlijk om zo aan te geven dat ze liever niet hebben dat een hond daar zijn grote boodschap aflevert of dat die anders netjes wordt opgeruimd door de begeleider van de hond.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: