Nov-22: Zwolle

Eigenlijk begon m’n serie Nederlandse fietsrondjes halverwege augustus in Overijssel. Toen wist ik al dat een echte fietstocht dit jaar weinig kans maakte. Zelf had ik flink wat bezigheden en daarbij wilde de buitenom-schilder ons pand van 2 boven- en 2 benedenwoningen in september een nieuwe laag verf geven. En september is nu net mijn fietsvakantiemaand.

Maar zoals altijd had ik geen idee omdat ik mijn vakanties pas onderweg bedenk. Dus bedacht ik wat fietsdagtochten te maken totdat de schilder zou komen. En de eerste was naar een verjaardag in Overijssel. Met de fiets in de trein stapte ik in Ommen (toch nog even controleren of er geen hoogwerker op het spoor stond) uit en fietste een klein stukje naar Dedemsvaart. Het was er gezellig, maar ik sloeg het avondeten (hamburgers etc.) af. Ik wilde op de terugweg een langer stuk fietsen en dat kan prima met de lange zomeravonden en het mooie weer.

Je kan er mooi fietsen en ik heb dat al vaker gedaan. Deze keer was het schitterend fietsweer en dat hield aan tot ver in September. Het kwam dus mooi uit dat ik in Nederland bleef. Om een of andere reden kom ik dan meestal door Dalfsen en het eindpunt was station Zwolle. In Zwolle was het kermis en dat hield in dat een deel van hun binnenstad was afgesloten voor fietsers. Zo raakte ik een beetje aan de buitenkant waar ik een 12-kantige watertoren zag. Niet echt mooi maar wel een vrij unieke uitvoering. Vanaf die plek fietste ik weer de binnenstad in en zag ik een fraai plaatje met een klein kerkje. Iets dat je hier niet verwacht. Ik dacht er nog aan om daar een quizvraag van te maken, maar die leek me te lastig.

Deze keer bleef het bij maar 2 foto’s. In 2014 had ik er wat meer gemaakt. Toen begon ik in Zwolle te fietsen met als einddoel Dedemsvaart en dezelfde verjaardag, maar dan 2 jaar jonger. Destijds maakte ik in Zwolle een handvol foto’s, die ik al lang en breed vergeten was. Nou ja, op 1 na. Een vreemd binnenvaartschip. Het was even zoeken, maar inmiddels staat een link onder de foto met meer info over deze ‘sprookjesboot’.

Bij elkaar net genoeg voor een fotopagina.

Daar heb ik ook een luchtfoto onder gezet, waarin de citadelvorm van Zwolle goed te herkennen is. Door deze indeling heeft het overeenkomsten met bijvoorbeeld Kampen en zelfs Alkmaar. Alleen is in Alkmaar het Noordhollands Kanaal er door gegegraven en zitten we met een veel drukke Kanaalkade en Bierkade langs de binnenrand van de Binnenstad. Zwolle heeft die pech niet gehad en hun binnenstad zou daarom nog een stuk autoluwer kunnnen.

Verder behoorde Zwolle ook tot de hanzesteden, net als het naburige Kampen. Links zie je op de luchtfoto het station, dat dus aan de zuidkant ligt en het belangrijkste spoorknooppunt van de 4 noordoostelijke provincies is. Aan de onderkant (oostkant) ligt een kanaal dat naar Almelo gaat. Dit Almelose Kanaal heet bij Zwolle nog Nieuwe Wetering en daarin ligt de omgetoverde klipper.

Advertentie

Geplaatst op 2016-11-22, in Kunstmatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Mooi die twaalfkantige toren. Trouwens het lijkt me een mooie plaats.

 2. @Sjoerd: Zwolle is zeker bezienswaardig en een fraaie stad om te wandelen. Je kan daar desgewenst ook Kampen aan toevoegen. Dat ligt er dichtbij en heeft veel overeenkomsten en meer stadspoorten. Ik heb het verhaal nog een beetje uitgebreid met een luchtfoto, dat kwam er gisteravond niet meer van.

 3. Zwolle is een mooie stad, we fietsten er ook een paar keer. Doet aan als een geschiedenisboek.
  Dat aparte schip lijkt een kruising tussen aak, praam, ark en jonk☺ Heb je met de opvarenden gesproken?

 4. Leuk om al die foto’s van Zwolle én van de sprookjesboot binnen en buiten te zien. Hij was mij al eerder opgevallen als ik er in de trein langs kwam.

 5. @Bertie en Raamopen; Toen ik 2 jaar gelden langs dat schip fietste was het erg verlaten. Er stond ook niets bij in de vorm van enig informatiebordje. Ik had geen idee wat het was en of het bewoond werd. Gisteren bedacht ik er een website bij te vinden en het enige dat ik vond was het verhaal waar ik naar heb gelinkt. Toen pas las ik dat het een soort sprookjesschip was. Het sloot wel aan bij mijn idee dat er Perzische elementen in verwerkt zijn. En al met al een leuk verhaal dat gelezen mag worden. Helaas publiceert die website al sinds februari niet meer, anders had ik hem graag bij m’n regio blogs gezet.

 6. De boogjes zijn eerder Moors dan Perzisch. Ik ben geen expert op het gebied van tapijten, maar ‘Perzisch’ is nogal een containerbegrip.
  In elk geval valt er veel te zien.

 7. @Raamopen: Grappig want ik wilde ook Moors en/of Oosters schrijven, maar vereenvoudigde dit tot Perzisch, waar ik vooral het geinige puntdakje op de stuurhut mee bedoelde. Het sloot ook aan op 1001-nacht in het artikel.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: