Dec-23: Zündapps in NH

In het afgelopen jaar kwam ik bij toeval 3 oude zündapp brom- en motorfietsen tegen. De eerste keer was in Mei, toen ik een rondje fietste door Medemblik en daar naast het stoomgemaal (blog ik ook nog eens over) een Zündapp brom- en motorfiets zag staan. Van 1 kon ik het jaartal achterhalen. De andere was volgens de eigenaar van dezelfde leeftijd. Later fietste ik die dag door via Onderdijk en de watertoren van Hoogkarspel. Het is opvallend hoeveel blogberichten je uit 1 fietsrondje kan persen, en dan moet ik die over het bijbehorende stoomgemaal nog maken.

Eigenlijk had ik niet apart over Zündapp geblogd, ware het niet dat ik eind-oktober een fraaie zijspan-versie uit 1942 in Haarlem trof. Op de 2de foto zie je een ‘schepje’ dat ook als peddel is te gebruiken. Ik vond er een geinig youtube-filmpje bij waarin je ook die toepassing voorbij ziet komen.

Zie hier de foto’s.

Zelf heb ik niets met bromfietsen of motorfietsen. Net als bij roken was ik daar rond mijn 15e van genezen. Rond die tijd hoeste mijn vader elke ochtend in de keuken onder m’n slaapkamer. Met een houten vloer gaf dat behoorlijk wat herrie en begreep ik niet wat zijn lol was met roken. M’n oudste broer hielp me op een zelfde manier van de bromfiets af. Die dingen stonden elke zaterdagochtend bakken met herrie te maken onder m’n raam bij het schuurtje.

Dat waren vooral zündapps met van die dubbele achterveringen. Volgens eigen zeggen konden die dingen wel 120km/h halen. Als dat zo was, dan kwam de gemiddelde snelheid niet boven de 5km/h. Dwz per kwartier rijden zat ie minstens 3 uur te prutsen en stationair lawaai te maken. Sindsdien heb ik het bij een fiets gehouden, waar ik niets aan doe en die all-in (fietsen, repareertijd en afschrijving) ruim boven de 20km/h komt.

Zündapp staat overigens voor “Zünder-Apparatebau-Gesellschaft mbH” in Nürnberg, zie wikipedia. Waarbij “Zünder” het duitste woord is voor ontsteking. KS staat voor ‘Kardan Sport’, terwijl ik toch ook bij die die dingen een kettingkast zie. KS werd ook afgekort als ‘KlotenStoter’, een specifieke ervaring bij mannen die zo’n ding berijden.

Advertentie

Geplaatst op 2016-12-23, in NH-matig, Overmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Toch waren dat de betere bromfietsen… Samen met Kreidler.

  2. Ik denk dat je dat ‘Gesellschaft mbH’ beter helemaal kunt afkorten tot GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung). Het is een in Duitsland bekende rechtsvorm (onderneming met beperkte aansprakelijkheid). Zo is de naam dan duidelijker, m.i.: Zünder Apparatebau GmbH.

  3. @Arnoud: Ik heb het gekopieerd van de Nederlandstalige wikipediapagina. Op de Duitstalige, die ik om een andere reden heb gekoppeld, staat vrijwel dezelfde omschrijving. Ik heb dat dus zo maar gelaten. Lees nu dat er ook een ‘Zündapp Gesellschaft für den Bau von Spezialmaschinen mbH’ bestond. GmbH hoeft dus niet immer aan elkaar te staan. In een artikel van Der Spiegel in 1984 staat het op dezelfde manier en de kans is groot dat dat de officiele schrijfwijze is. http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-13509110.html

  4. @sjoerd: je noemt het heel voorzichtig, samen met Kreidler de betere bromfiets. Nu kan dat wellicht, na zoveel jaren: er een beetje boven gaan staan en beide merken wat voordelen meegeven in eenzelfde kwaliteitsklasse. Maar dat was vroeger heel anders, elk van de merken vertegenwoordigde een klasse in het nozemdom, bloedvergieten is overdreven.

    En beide merken werden belachelijk met de opkomst van het bromfietsrijwiel met dat hoge stuur, de Puch. Hierbij speelden de voorkeuren van jonge dames die de mode volgden en dat zijn er heel veel, ook een belangrijke rol. Ik wil slechts bekennen dat ik nooit een Puch had.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: