Jan-10: Prullenplank en Wally

Ook deze jaarwisseling zijn er weer veel afvalbakken gedemonteerd en tijdelijk veiliggesteld door Stadswerk072. Ik ken inmiddels de reden; de gemeente is bang voor opgeblazen bakken door vuurwerk. Zelf denk ik dat het opruimen en terugplaatsen meer kost dan een enkele opgeblazen bak van het type helahola. Het gaat dus om die simpele groene bakken op een paal die je hier vooral in de parken en op de stadswal treft.

Toch valt de rotzooi erg mee. Je ziet wel wat meer zwerfvuil, maar dan vooral rond de plek waar de bakken missen. Een veel groter deel ruimt gewoon wel hun zooi op door het netjes op de plank te leggen die niet mee is genomen. Hieronder 2 foto’s, maar zo kan ik er nog wel 20 maken.


Die met het vuurwerk vind ik wel aardig. Geeft aan dat de opgeschoten jeugd netjes hun rommel verzamelt en op de plank legt. En anders was het gewoon iemand die mijn aanpak kopieert. Dwz als iedereen per rondje wandelen 5 dingen van de weg raapt, dan zijn binnen enkele weken alle parken en straten zwerfvuilvrij. Iets dat hier eigenlijk al het geval is. Nog maar zelden tref ik 5 items, veel vaker ligt er te kort.

Met Kerst was ik een dagje in Middenbeemster. Ik liep daar met een kennis omdat ie zijn hond mist. Wat hij niet zag en ik dus wel was een flinke zooi troep op het padje tussen de snackbar en hun vrijwel verlaten gemeentehuis. Je verwacht dat niet in een dorp. Het zal ook een blinde vlek zijn voor Stadswerk0299 of hoe de afvalinzamelaars zich in Purmerend/Beemster ook noemen. Zelf zou ik de snackbar verantwoordelijk houden, die kunnen de troep op zo’n 40 meter afstand best even dagelijks opruimen. En ook daar zal gelden: Als er niets ligt gaan mensen er ook niet iets bij dumpen.

Nog even terugkomend op de afvalplanken in Alkmaar. Dit jaar zijn er meer baken blijven staan en lukte het mij om vuil netjes daarin te deponeren. Ze zijn trouwens na een dikke week nog weg. Net als een jaar eerder duurt het terugplaatsen behoorlijk lang. Destijds had ik ook verwacht dat ze schoongemaakt zouden worden en dan teruggeplaatst. Voor een enkele bak was dat misschien zo, maar voor erg veel bakken niet.

Vorig jaar dacht ik trouwens ook dat WALLY dNO de aanstichter was. Op alle bakken in de Westerhout en langs de Stadswal staat zijn signatuur. Wally heb ik destijds tijdens zijn daad een keer gesproken, maar tegenwoordig zie ik hem niet meer. Zijn ‘adres’ was toen Dienst NoodOpvang, vandaar dNO. Hij is een jaar of 60 en wilde via dit kladden aan een baan komen. Dat is volgens mij niet gelukt. Dat terwijl ie toch best de bakken schoon had kunnen maken.

Advertentie

Geplaatst op 2017-01-10, in Alkmaar, Milieumatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Sjoerd van bVision

  Dat ze na een week nog niet terug zijn vind ik erg slordig

 2. In Ede worden vanwege vuurwerkdreiging de afvalbakken niet weggehaald, maar tijdelijk afgesloten, met een soort tijdelijk vastzittend deksel.

 3. @Sjoerd: Dat zal wel door de ‘strooi-drukte’ komen. Het heeft hier een nacht gevroren en dan strooien ze 5 dagen prevententief vanwege hun strooischema. Erg overdreven natuurlijk.

  Wat ook opvallend is is dat het afval van deze planken opgehaald is en dat niet tegelijkertijd de bakken zijn teruggehangen. Schijnbaar moet een andere ploeg dat doen. ;-)

 4. @Trijntje: Maar dan zijn die bakken dus ook niet te gebruiken. In de binnenstad en bij het station staan grotere en vooral robuustere bakken die wel gewoon open blijven. De bakken hierboven zijn van een kwalijk type. Om dergelijke meuk op te halen en terug te plaartsen vind ik overdreven. Waarschijnlijk kost dat meer aan mensuren dan wat er mogelijk aan vervangingskosten mee bespaard wordt.

 5. Net nu ik gisteren geconstateerd heb dat vrijwel ale bakken weer teruggeplaatst zijn, gaat de politiek zich ermee bemoeien:
  https://alkmaarcentraal.nl/nieuws/42883049-bas-stelt-vragen-over-wegblijven-prullenbakken-in-parken

 6. Enkele jaren geleden overkwam het mij in de nieuwjaarsnacht dat een opgeblazen vuilnisbak horizontaal vlak voor mijn auto langs over de weg vloog. En dat was geen kleine bak, maar zo’n metalen cilinder van meer dan een meter hoog. Hier kwam ik goed weg. Mij lijkt het dus goed om ze toch weg te halen.

 7. @Arnoud: Waarschijnlijk is dat ook een van de redenen. Punt is wel dat die grote cylinders in de Binnenstad en bij het station hier niet weggehaald zijn en dat deze kleine dingen vooral in parken staan waar je met een auto niet mag komen. Waarschijnlijk zijn de bakken die weggehaald zijn nogal zwak en gaat dat de gemeente nog net iets meer aan het hart.

 8. Die bakken zijn dan inderdaad niet te gebruiken; waren wel snel weer open dit jaar. En ik heb niet gezien dat het veel extra rommel gaf.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: