Jan-12: Langs de Lijn 2007

Op De Wereld Draait Door werd vanavond aandacht besteed aan Langs de Lijn, een sportprogramma op de radio dat 50 jaar bestaat. Ik heb veel radio geluisterd, maar zeer zelden naar Langs de Lijn. Dat was toch vooral dramatisch schakelen tussen voetbalverslaggevers, die een doelpunt te melden hadden. En ik heb niet zoveel met voetbal.

In DWDD werd speciaal aandacht besteed aan de best beluisterde uitzending en die vond plaats in 2007 bij de laatste (daar is ie weer) voetbalcompetitiedag. Drie ploegen maakten nog kans op de eindzege; AZ (dat bij aanvang bovenaan stond), Ajax (maar dan moest AZ flink blunderen) en PSV (en dan moesten zowel AZ als Ajax flink blunderen). Alle 3 hadden ze matige tot zwakke tegenstanders in die laatste speelronde.

De 3 wedstrijden werden tegelijk gespeeld en via Langs de Lijn werd een ieder op de hun bekende manier op de hoogte gehouden. Zelf luisterde ik ook met een half oor aangezien AZ tot de kanshebbers behoorde en eigenlijk de doodgeverfde favoriet was.

Na 8 minuten ging voor AZ het licht al uit. Iemand ging met een rode kaart van het veld en ze kwamen op achterstand. Vervolgens scoorde PSV en die stond op dat moment virtueel bovenaan. Door wisselende doelsaldi wisselden Ajax en PSV een aantal keer van eerste en tweede plek en uiteindelijk won PSV.

De gang van zaken inspireerde me toen wel om er een grafiekje van te maken en daar moest ik bij DWDD aan terugdenken. Ik vond het grafiekje, maar kwam er achter dat ik die nooit in een blogbericht heb verwerkt. Waarschijnlijk waren er andere ideeën die destijds voordrongen en het zelfs verdrongen tot nu aan toe. Dus bij deze eindelijk on-Lijn:

(De schaal is in minuten. Bij 1 wedstrijd was er een verlenging van 4 blessureminuten.)

Advertentie

Geplaatst op 2017-01-12, in AZ-matig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Grappig dat voetbal je niet zo boeit, maar dat je toch een grafiekje maakt over het verloop van zo’n wedstrijd.

 2. @Margo: Ik heb gewoon een vreselijke statistiek- en grafiektic en die won het hier van de mijn apathie voor voetbal. Destijds heb ik die grafiek waarschijnlijk aan de kant gelegd omdat ik er niet veel mee kon. Dat het een legendarische ontknoping was was destijds wel duidelijk. Maar dat er nu bijna 10 jaar later nog lyrisch over wordt gesproken had ik me toen niet voor kunnen stellen. En dan is het wel leuk als zo’n oud simpel grafiekje nog op mijn ruim 10 jaar oude XP-schijf te vinden is.

 3. Dat heb je mooi in kaart gebracht, maar ook aan mij niet besteed. Voetbal zegt me niets.

 4. Voor de sportliefhebbers was het dan ook een waanzinnig populair programma.
  Anderen – en ik- liepen er voor het huis uit, AZ of niet.

 5. Ik was tijdens die wedstrijden op vakantie met een groep in Noord-Ierland. Een paar van de deelnemers waren erg geïnteresseerd in deze laatste dag van de competitie. Ze volgden het niet via Langs de lijn; één van hen (ik denk dat het er maar één was, in die tijd was meenemen van internet nog niet zo gebruikelijk) volgde dit alles. Ik weet niet meer hoe, wel dat het voor zover ik me herinner inderdaad via internet was; misschien had hij wel een blackberry, kan zijn dat hij zo iets voor zijn werk had.
  We werden in elk geval steeds op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen, als we dat wilden.
  Ik herinner me die vakantie heel goed, om heel andere redenen; het was voor mij een bijzondere en heel mooie vakantie. En daarom weet ik het jaartal nog, en daardoor weet ik ook dat het dit jaar was met dat bijzonder spannende einde van de voetbalcompetitie.

 6. Het feit dat het voetbalkampioenschap op de laatste speeldag werd beslist kan ik mij nog wel herinneren, maar de datum niet. Het was ook een van de weinige keren dat ik naar langs de lijn luisterde. Er zijn op zondag wel leukere dingen te doen dan naar de radio te luisteren en zeker naar voetbal verslaggeving.
  Als ik de uitslagen weet, is dat meer dan genoeg.
  Jouw grafiek geeft heel mooi het verloop weer, jammer dat AZ het in het begin verprutste, had de spanning nog groter gemaakt.

 7. Bytheway: Je reinste matchfixing natuurlijk. ;-)

 8. Ik zal het nooit vergeten. Cocu maakte de laatste.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: