Jan-29: Geboorteplaats
M’n vorige bericht was een beetje overdreven. Ik heb daarover maar een reactie er onder gezet, om te voorkomen dat lezers het volledig serieus nemen. Bij dit bericht hoeft dat niet. Bij deze kom ik nog een keer terug op het bevallingsnieuws uit Amstelveen, maar dan gezien door mijn genealogische bril. In Amsterdam liggen de ziekenhuizen vol en daarom wordt er soms uitgeweken naar een Amstelveens ziekenhuis voor een bevalling. Een kind dat daar geboren wordt krijgt later als ‘geboorteplaats’ Amstelveen in het paspoort en dat vinden sommige Amsterdamse ouders niet leuk. Dus bedacht het ziekenhuis in Amstelveen dit op te lossen door een stukje van hun grond over te dragen aan de gemeente Amsterdam.
In mijn vorige bericht gaf ik aan dat ook mensen die in een kleinere buurgemeentes wonen, ook niet zo blij zijn als zij in de grote stad moeten bevallen omdat daar nu eenmaal het ziekenhuis voor de regio staat. Hun kinderen krijgen dan Alkmaar in het paspoort en niet Langedijk of Heerhugowaard. Die sentimenten zijn er echt, maar ze worden niet snel uitgesproken. Men weet niet beter of het kan niet anders. Dat Amstelveen aangeeft dat er een andere oplossing is zal ook deze mensen aanspreken.
Het gaat overigens niet alleen over bevallen in een ziekenhuis. Bij overlijdens kan het ook gebeuren dat iemand zijn/haar hele leven in een dorp heeft gewoond. Vervolgens niet goed wordt en later in het ziekenhuis in een nabijgelegen stad overlijdt. Die plaats komt dan op de overlijdensacte en dus op bijvoorbeeld een stamboom.
Zelf heb ik daar op onze stamboom een oplossing voor gekozen. De werkelijke overlijdensplaats geef ik aan met daarachter tussen haakje de woonplaats waar die persoon op dat moment woonde. Vaak kan dat nog dezelfde plaats zijn waar iemand begraben is, maar ook begraven kan buiten de eigen woonplaats gebeuren. Bij geboortes doe ik dat ook zo. Soms is er sprake van een doop in een kerk, maar ook die doopplaats hoeft niet gelijk te zijn aan de geboorteplaats of woonplaats waar de ouders wonen en het kind opgroeit.
En ik schrijf overal plaats aangezien we dat zeggen. Feitelijk gaat het om gemeentes, die als onze administratieve eenheden in ons paspoort staan. Vaak valt dat niet op. Alkmaar is zowel een woonplaatsnaam als een gemeentenaam. Maar met bijvoorbeels Warmenhuizen is dat anders. Die woonplaats was eerst een gemeentenaam. De laatste 30 jaar lag het in de gemeente Harenkarspel en tegenwoordig ligt het in de gemeente Schagen. Dus als je in Warmenhuizen bent geboren dan kwam die naam rond 1970 in je paspoort. Rond 1990 wordt Harenkarspel aangegeven en rond 2016 Schagen. Dat terwijl het 12 km van Schagen ligt en de woonplaats Warmenhuizen nog altijd bestaat.
Paspoorten kan ik niet veranderen, maar op onze stamboom geef ik woonplaatsen aan en geen gemeentenamen. Onderaan staat wel een een overzichtje in welke gemeentes de woonplaatsen liggen en hebben gelegen. Woonplaatsen veranderen niet steeds en het is een stuk nauwkeuriger. Naast Schagen ligt tegenwoordig de gemeente Hollands Kroon, waarin de volledige Wieringermeer, Wieringen, Anna Paulowna en Niedorp zijn opgegaan. Het gaat dan om zo’n 27 woonplaatsen. Nog even en dan fuseren ze door zodat heel Nederland 1 gemeente is. Daar heb ik als genealoog geen barst aan. Vandaar mijn keuze voor de woonplaatsen.
Geplaatst op 2017-01-29, in Woonmatig en getagd als Fusie, Geboorte, Gemeente, Genealogie, Overlijden, Plaatsnaam, Woonplaats, Ziekenhuis. Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.
Wanneer er zo iets als een wereldburgerschap bestaat is dit probleem opgelost.
Nu zal er om verschillende redenen een vorm van chauvinisme blijven.
Of dat zal slijten in de loop der jaren?
Vriendelijke groet,
Een terechte redenering.
Zelf ben ik ook in het ziekenhuis van Alkmaar geboren, maar woon al mijn hele leven in de gemeente Langedijk en ik voel mij ook een Langedijker.
Eigenlijk vind ik het ook niks dat ik volgens de boekhouding in Alkmaar ben geboren, ik heb niets met Alkmaar.
@Rob: Maar dan is er ook wereldcup voetballen meer, omdat de wereld toch altijd als enige deelnemer wint. ;-)
@Bytheway: Ik ben in Sint Pancras geboren en dat blijft ook mijn hele leven in het paspoort staan. Rond 1972 is Sint Pancras bij Langedijk gekomen. Zijn dat nu ook Langedijkers of blijven dat gewoon Pancrassers? ;-)
Het voetballen laat ik nu ook al aan mij voorbijgaan.
Vrolijke groet,
Ik ben in Hoensbroek geboren en zal waarschijnlijk in Heerlen sterven. Daar is Hoensbroek in opgegaan.
Ik ben in IJmuiden geboren maar Velsen staat als geboorteplaats. Ik heb niets met die plaatsen want ben er al op eenjarige leeftijd vertrokken dus het maakt me niets uit wat er op mijn geboorteakte staat. Ik zet in de stamboom de geboorteplaats, niet de gemeente.
Ik ben in Arnhem geboren.soms zeg ik dat ik na 3 poepluiers ben weggestuurd. Omdat mijn grootouders in Arnhem woonde heb ik wel mooie herinneringen aan deze stad.
Maar zo heb ik aan meer woonplaatsen mooie herinneringen.
Vriendelijke groet,
@Margo: Ik dacht dat IJmuiden ooit een zelfstandige gemeente was, bijvoorbeeld toen je daar werd geboren. Maar daar vind ik niets over. Het lijkt er op dat het altijd een dee van gemeente Velsen is geweest. Wel vreemd, want met aardrijkskunde moesten we voor Noord-Holland wel IJmuiden leren maar niet Velsen.
Ik ben in Groningen (stad) geboren, en getogen tot mijn 13e. En heb nog altijd warme gevoelens voor die stad.
Mijn (inmiddels overleden) man is geboren in Driesum (nu gemeente Dantumadeel). Hij is al heel jong verhuisd naar Heemstede en is daar getogen; hij had geen eigen herinneringen aan Driesum. Maar het gegeven dat hij in Friesland was geboren was voor hem voldoende om fan van voetbalclub Heerenveen te zijn; en dat heeft weer gemaakt dat in elk geval mijn oudste dochter nog altijd een zwak heeft voor Heerenveen.