Feb-07: Velser Railpont

Even iets heel anders. Ik ben actief in een werkgroep van Mirt/NowA, die alternatieven moet aandragen voor de ontlasting van de A9 (en N242) tussen Schiphol en Alkmaar (Heerhugowaard). Mirt staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport en NowA staat voor NOordWestkant Amsterdam. De A9 zou verbreed moeten worden voor voldoende capaciteit, maar mogelijk kan dat geld beter besteed worden om mensen daar van de auto naar het OV (Openbaar Vervoer) en/of de fiets over te halen. Dat hoeft niet voor de volle lengte, er rijden voldoende auto’s, die maar een stukje van de A9 gebruiken tussen bijvoorbeeld Alkmaar en Uitgeest.

Het is leuk en goed dat er aan de fiets wordt gedacht. Een fiets is net als een auto flexibel, je hoeft niet naar een opstapplek en hebt niet te maken met een dienstregeling. Daarbij zorgt de e-bike voor grotere fietsafstanden. Het gaat dan vooral om woonwerkfietsers. Er wordt inmiddels druk overlegd en over de uitkomst valt nog weinig te zeggen. Veel deelnemers zien de fiets zeker zitten als oplossingsrichting.

Het probleem voor de fiets is echter het Noordzeekanaal. Daar is de zogenaamde concurrentiepositie voor de fiets zeer nadelig. Voor de auto’s en de trein zijn er 3 tunnels en voor de fiets 0 (nul). Die hebben feitelijk maar 1 pont en die staat dan ook vol met fietsers. fietsers kunnen ook over de sluizen, maar dat is voor de meeste fietsers 5km omfietsen volop in de wind vanaf de Noordzee.

Bij de pont hoor je fietsers klagen over de speciale transporten. Die hebben voorrang. Dwz als zoiets op de pont staat dan mogen fietsers niet mee en moeten ze op een volgende afvaart wachten. Zelf heb ik dat nog niet meegemaakt. Ik kom er weinig en heb er simpelweg tekort ervaring.

Wat ik wel kon bedenken was een totaal ander alternatief voor de fietsers en voetgangers. Een nieuwe tunnel aanleggen voor de fiets zit er voorlopig niet in. Maar waarom niet een speciale railpont, die gebruik maakt van de Velserspoortunnel? Een pont hoeft niet over het water, die kan je ook door de tunnel sturen. Een trein doet er maar 5 minuten over om van station Beverwijk naar station Driehuis te rijden, de stations aan weerszijde van de Velserspoortunnel.

Zet daar een simpel pendeltreintje in, die ingericht wordt als een pont en als zodanig heen en weer rijdt. De kosten zullen lager zijn dan een extra pontverbinding over het water en het gaat veel sneller. Mogelijk is er ook minder personeel voor nodig omdat het aanmeren van een trein langs een perron niet echt lastig is.

Nu moeten mensen uit Beverwijk 3km ofwel 10 minuten fietsen en staan ze 10 minuten op de pont en fietsen ze aan de zuidkant ook nog eens 3km (10 minuten) naar station Driehuis. Met het wachten voor de pont is het totaal een minuut of 40. Met het wachten op zo’n railpont kan dezelfde afstand binnen 15 minuten worden afgelegd en dan verbeter je echt iets aan de concurrentiepositie van de fietsers tussen bijvoorbeeld Beverwijk en Haarlem.

Om het goed te doen zal je de railpont van een groot rijtuig moeten voorzien met een mininaal aantal klapstoelen langs de ramen en grote roldeuren met een brede toegang. Die rijtuigen zijn er. Ook zal het perron voor deze toepassing hoger moeten zijn zodat je niet de fiets op hoeft te tillen bij het instappen. En je zult net als op de veerpont een 1-richting verkeer moeten instellen. Dwz instappen via de voordeur en uitstappen via de achterdeur. Zodat dat in- en uitstappen gelijktijdig kan zonder last van elkaar te hebben.

Je zult het ook fysiek moete scheiden van het normale perron. In Beverwijk geen probleem, maar bij Driehuis zullen wat rails aangelegd moeten worden. De machinist zou van de GVB (Gemeentelijke VervoersBedrijf Amsterdam) kunnen komen, die nu de veerdienst onderhouden tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid. Tussen het gewone spoorverkeer moet mogelijk zijn, zo druk is deze zogenaamde Kennemerlijn niet. Een pont over het water moet ook rekening houden met de kruisende scheepvaart.

Vervolgens zal het net als de gewone pont gratis moeten en zal de provincie en/of de gemeentes een bijdrage moeten leveren. Simpelweg omdat het vele malen goedkoper is dan de aanleg van een fietstunnel. En als zo’n fietstunnel er ooit komt, dan zal zoiets zeker niet van enige tolheffing worden voorzien.

Toch zit ik nog met een belangrijke vraag en dat betreft de doelgroep. Hoe groot is die? De veerpont mag dan elke keer vol staan met fietsers, maar dat wil niet zeggen dat ze van Beverwijk naar Haarlem gaan. Als het vooral fietsers zijn tussen IJmuiden en Tatasteel, dan gaat deze railpont hen niet helpen. Zelf valt me wel op dat de meeste fietsers van de pont richting Beverwijk (of noordelijker) fietsen. Aan die kant zal er dus een behoefte zijn. Aan de zuidkant heb ik geen idee. Ik heb er nooit zo opgelet welke kant de fietsers gaan als ze daar van de veerpont stappen.

Bij rondbellen en flink zoeken op het internet ben ik zo’n plan nog nergens tegen gekomen. De mensen die ik er over heb gesproken vinden het wel iets, maar hebben eigenlijk ook geen idee of het goed gaat uitpakken. Het is voorgesteld bij Mirt/NowA, maar zit wel buiten het gebied waar ik over mee mag denken. Het zal dus opgepikt moeten worden door anderen, woonachtig en verantwoordelijk voor fietsverbindingen in de IJmond.

Mocht zo’n railpont werken, dan zijn er vast nog een paar plekken in Nederland te verzinnen waar het een uitkomst kan zijn.

Advertentie

Geplaatst op 2017-02-07, in Fietsen, NH-matig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Zo denk ik al jaren over overdekte fietspaden en die te financieren met zonnepanelen als dak…

  2. @Sjoerd: Dat leunt er een beetje tegenaan. Het is natuurlijk geen oplossing voor de gebrekkige fietsverbinding tussen tussen Ijmond-Noord en -Zuid. Later kom ik zeker een keer op je idee terug.

  3. Nog even een nabrander. Het idee vonden verschillende mensen te gecompliceerd en echt ingediend is het daarmee niet.

    Iets anders is dat dit idee een beetje z’n oorsprong heeft in 2005 toen ik met iets dergelijks werd geconfronteerd rond kilometer 1945. Vanuit Limburg a/d Lahn wilde ik de Lahnradweg volgen. Dat ging echter niet, die waren ze aan het verbeteren eb daarvoor werden rotsen opgeblazen. Als alternatief mocht je gratis met de fiets met de locale trein mee tot het station na de werkzaamheden. Die trein ging langs de andere oever door een paar tunnels. https://ximaar.blogspot.com/2013/07/fietsvakantie-2005.html

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: