Feb-14: E-Hûskes Fryslân

Afgelopen september heb ik wat fietstochtjes gemaakt en 1 daarvan was van Alkmaar naar Steenwijk. Ik heb daar al een beetje over geblogd omdat ik ruim over de helft een opvallende zuil van Peter Stuyvesant trof. Ik ben trouwens via de pont Enkhuizen-Stavoren gegaan en heb vooral de zuidkant van Friesland gezien.

Al snel trof ik er een aardig e-huisje aan. Leuk voor m’n verzameling. Ze hebben er zelfs een picknickbank bijgezet voor de echte liefhebbers. Dit huisje is aan de hoge kant, maar een echt e-torentje vind ik het niet.

In Sloten (of om het verschil met Sloten bij Amsterdam te hebben: Sleat) trof ik een ouder type aan die mooi in hun oude stadje past. De foeilelijke golfplaatstalen fabriek daarachter hadden ze wat mij betreft daar nooit mogen bouwen. Waar zijn welstandcommissies als je ze echt nodig hebt? (Ik heb meer foto’s in Sleat gemaakt en daar kom ik dus zeker nog een keer op terug.)

Een stukje verder in Hemelum trof ik wederom zo’n hoog e-huisje aan, maar deze was wat breder, had 2 geinige dakkapelletjes, een eigen bruggetje en een eigen Qbuzz-halte. Kijk, dan heb je het over voldoende voorzieningen lijkt mij.

Bij de zuil van Stuyvesant stond ook nog een apart, maar behoorlijk nieuwer, e-huisje. Ik was van plan om die op de foto te zetten, maar al snel trok de zuil de aandacht en ben ik het hele huisje vergeten.

Daarmee komt m’n fotoverzameling van Friese e-huisjes voorlopig niet verder dan 3. Tegenwoordig zijn ze allemaal van Liander, die ook de e-huisjes in Noord-Holland beheert. Eerder zullen deze Friese van hun PEB geweest zijn. Maar over het Provinciale ElektriciteitsBedrijf Friesland is weinig te vinden.

Aanvulling 2017-02-17:
Toevallig was ik gisteren in Leeuwarden en na flink zoeken vond ik nog 2 e-huisjes die ik aan de fotopagina heb toegevoegd. Eigenlijk viel het me op dit gebied in Leeuwarden tegen. Ook nergens iets met PEB er op. Dat laatste aanbouwhuisje ging vooral op de foto vanwege de overmaatse schemerlamp, die op meer plekken in de stad hingen.

Geplaatst op 2017-02-14, in PEN-matig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Gelukkig is de voorraad die je niet hebt groter dan degene die je wel hebt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: