Mrt-13: Ari’s Alkmaar

Ik ben inmiddels gestopt met het verzamelen van die Nogwat Second-fimpjes. Een leuke inkijk in andere landen. Er is er zelfs 1 gemaakt van Alkmaar, maar die vond ik met vele anderen erg tegenvallen. Rond die tijd verscheen er in onze regiokrant een fraai stukje in de serie ‘Onderweg‘. Met zo’n verhaal ontkracht je een berg negatieve onzin. Vandaar dat ik het hier graag een keertje extra plaats. Je mag daar ook nog bij bedenken dat Alkmaar-Noord duidelijk minder scoort dan Alkmaar-Zuid.

Onderweg: Hollandser dan Hollands

(Door Rob Bakker NHD 23-01-2017)

Hij is de eerste om het toe te geven: na 25 jaar in Nederland is zijn Nederlands nog steeds niet geweldig. Toch heeft José de Arimateia Souza Teixeira – beter bekend als ‘Ari’ – nooit lang nodig om contacten te leggen, waar en met wie dan ook. Ari kletst met iedereen en is vooral in de omgeving van De Mare een bekende, vrolijke verschijning.

Hij is daar al 25 jaar werkzaam bij het filiaal van Albert Heijn. Door een samenloop van omstandigheden kreeg hij in 1991 werk in de supermarkt. Inmiddels is Ari er niet meer weg te denken.

“Ik sprak en verstond destijds geen woord Nederlands. Dat was heel moeilijk. Een vrouw vroeg aan mij waar ze de lucifers kon vinden. Ik schrok. Het woord ‘Lucifer’ kende ik alleen als naam van de duivel. “No, no, I’m from Brasil, I am a good catholic boy”, stamelde ik. Dat mijn Nederlands nog niet is wat het zou moeten zijn heeft ook te maken met het feit dat ik hier in Holland altijd werk heb gehad. Dat laat zich bijna niet combineren met Nederlandse les in de avonduren.”

Ari komt uit een gegoede familie. Zijn wieg stond in de stad Fortaleza, in het noordoosten, maar hij groeide op in Rio de Janeiro. Hij werkte in een kledingfabriek en was gids in de toeristensector. De criminaliteit was een belangrijke reden om te vertrekken. Toen hij voor de 2e keer een overval had meegemaakt op zijn toeristenbus, besloot hij, reislustig als hij is, voor 3 maanden op vakantie te gaan naar Europa. Via een in Amsterdam wonende landgenoot belandde hij in Nederland. Hij wilde wel eens zien of hij het daar een jaar kon volhouden.

“In 3 maanden tijd was ik van Rio naar Heerhugowaard gegaan. Geloof me: het contrast kan niet veel groter zijn. ’s Avonds hoorde ik alleen kikkers. Ik verstond niemand, en niemand begreep mij. Ik had heimwee. Maar tegelijk wilde ik niet opgeven. Ik ben zó blij dat ik volgehouden heb. Ik ben hier gelukkig. Het leven in Alkmaar heeft mij alles gegeven.”

“Ik ben gek op reizen. Overal geweest. Azië, Dubai, Quatar, de VS en diverse Europese landen. Andere culturen trekken mij, maar Nederland steekt overal een stuk bovenuit.”

“Ik ben in Alkmaar een mazzelaar geworden. Steeds komt er hier iets leuks op mijn pad. Allereerst mijn baan bij Albert Heijn. Bij AZ heb ik de buitenlandse voetballers wegwijs gemaakt in Nederland. Dat begon met mijn naam- en landgenoot Ari, die tegenwoordig in Rusland voetbalt. Ik was in 2015 genomineerd voor de titel ’Kaaskop van het Jaar’. In Alkmaar ken ik ontzettend veel mensen, en heel veel mensen kennen mij. Mijn eigen wereldje heb ik hier gecreëerd.”

Ari houdt van pindakaas, hagelslag en appelmoes, van koffie en op tijd komen, van Zwarte Piet, Jan Smit, Marco Borsato en André Hazes. “Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘Jij bent Hollandser dan Hollands”. En dat is ook wel zo. Het enige dat ik niet heb overgenomen is het gemopper van Nederlanders. Zó onterecht. We hebben hier alles, echt alles. Het weer? Ach… dat is ook gezeur. Ik vind het juist mooi dat je hier 4 seizoenen hebt. In Brazilië is het altijd warm. Maar dat gaat ook vervelen.”

Advertentie

Geplaatst op 2017-03-13, in Alkmaar, AZ-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Een “andere” Nederlander aan het woord. Iemand die wel integreert en nooit meer weg wil. Dat zijn de beste…

  2. Er zijn er meer dan je denkt.
    Mooi dit te lezen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: