Mrt-16: GEBDordrecht +Watertoren

Margo merkte het al op, ik was onder andere naar Dordrecht getreind voor Villa Augustus. Zij had me al eerder op het spoor gezet van deze voormalige en zeer grote watertoren. Omdat ik na Breda geen zin had om alsnog door te treinen naar Eindhoven werd het dus een kort terugritje naar Dordrecht. Ik ben daar al vaker geweest en vind het een aparte stad. Over de binnenstad komt nog een bericht. Nu eerst maar even die watertoren. Zo stapte ik bij hun station uit en had thuis op de landkaart gezien dat via het Oranjepark en Oranjelaan een directe weg was naar de watertoren.

Dordrecht heeft er overigens nog een watertoren aan de Provinciale weg naar het pontje richting Werkendam. Ik heb ooit dat pontje genomen en zal toen zeker deze eenvoudigere watertoren gezien hebben. Nu was het me te ver omlopen en heb ik hem flink rechts en oost laten liggen.

Zelf vind ik het leuk om door oudere buitenwijken te lopen en al snel betaalde dit zich uit. Ik zag een grappig poortgebouwtje. Toen ik daar op af liep ging ik langs een speelterreintje waar een vader met een Marokkaans uiterlijk zijn dochtertje leerde fietsen. Een veel te klein fietsje en het kind scheurde er over. Vader, die te voet was, kon haar niet bijhouden. Natuurlijk stak ik m’n hand op en hij groette eveneens lachend terug. Aan de andere kant van het speelterreintje stond ik zomaar voor een oud elektriciteitshuisje. En omdat ik zoiets ook spaar ging die meteen maar op de foto. Net even nagezocht, hij staat ook in de Dordtse beeldbank spiksplinter nieuw in het jaar 1935. Het struikje is na 80 jaar een flinke boom geworden. Daarna dus ook het poortgebouwtje op de foto.

Ik kon weer teruglopen langs het speelterreintje, maar bedacht het iets anders te doen. Dwz aan de overkant zag ik een soort stadspark en dat was het ook. Bij binnenkomst viel me dus die QR-code op. Ik had aan de noord-oostkant het park moeten verlaten, maar liep daar net iets te ver voor door. Daardoor werd het de nood-west uitgang. Ook geen probleem, gewoon even de de koers verleggen als dat zo uit zou komen. Een mooie stellingmolen zorgde ervoor dat ik de koers niet echt verlegde en dus een stuk ten westen van de grote watertoren uitkwam.  Die molen en dat eerdere poortje komen nog een keer aan bod. Nu viel me een oud GEB (of beter GEBD) gebouw op uit 1910. Zoiets sluit toch maar mooi aan op dat eerdere transformatorhuisje.

Vervolgens werd het dus een stukje naar rechts en daarmee richting oost. De watertoren was al snel in zicht. Maar het was me ook duidelijk dat ik over een soort Energiepark liep. Ik trof dan ook de grote hoofdaansluiting van Dordrecht met daarvoor nog een klein oud e-huisje. De afgeronde deur geeft aan dat dat ding ook uit de ’30-er jaren stamt.

Het werd dus bij toeval een elektrisch rondje en dat had ik me zeker niet voorgenomen. Het voornemen was de grote watertoren (zie wikipedia voor meer info) en daar was mooi omheen te lopen. Wel een beetje jammer dat het weer toch nog een beetje somber was. Deze watertoren moet ik overigens eerder gezien hebben. Rond 1980 heb ik een paar keer in de jeugdherberg van Dordrecht geslapen en die was toen nog ergens wat nu de Tijpoort als straatnaam heeft gekregen. Destijds ben ik naar de binnenstad gegaan en dan kom je duidelijk langs de watertoren. Maar ja, toen wist ik niet dat het een watertoren was, eerder een oud fabrieks- of kantoorgebouw.

Na een rondje door de binnenstad te lopen trof ik alsnog een 2e watertoren. Die van Zwijndrecht (ook op Wikipedia) kon ik met m’n 8x zoom over ruim 500 meter Oude Maas voldoende dichtbij halen voor een redelijke foto. Kan dus ook mooi bij de watertorenverzameling.

Zie hier de foto’s

Advertentie

Geplaatst op 2017-03-16, in PEN-matig, Treinlopen en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Dordrecht zou nooit zo bij me opkomen, om naar toe te gaan, maar nu word ik toch nieuwsgierig!

  2. Die tweede watertoren staat hier tamelijk dicht bij ons huis, in Dubbeldam. Is ook een restaurant. Villa Augustus is ook niet ver bij ons vandaan, we fietsen er regelmatig even langs om te kijken hoe de tuinen ervoor staan en een drankje te nemen. De bedenkers van Villa Augustus zijn dezelfde als van Hotel New York in Rotterdam. Zelfde stijl. Dordrecht is altijd de moeite van een wandeling waard. Oud Dordrecht dus. Wij doen het regelmatig en zien nog steeds nieuwe dingen.

  3. Zonder meer mooie foto’s

  4. @Vlijtig Liesje: Als je in de buurt bent zou ik er zeker eens een stadwandeling maken. Dit deel ging door wat buitenwijken en die heb ik doorgaans helemaal voor mezelf. Later ben ik nog door het oude historische centrum gewandeld en daar kom je flink wat dagjesmensen tegen. Naast aparte grachten/haventjes zijn er wat hofjes en een paar leuke winkelstraten. Kan wel een maand duren eer ik daar nog wat over plaats omdat ik ook over andere dingen wil bloggen.

  5. @Margo: Voor die tuinen was ik wat te vroeg. Over een dikke maand zal dat er groener en fleuriger uitzien. Toch liepen er nu ook veel mensen en ik vond het te druk om even het gebouw van binnen te bekijken. Op een doordeweekse dag had ik dat zeker gedaan. Die andere watertoren was me net te ver weg. Ik had al een kilometer of 5 door Breda gestruind en dit rondje in Dordrecht liep al op 7km uit. Met die andere waterrtoren was daar nog eens 5 km bijgekomen en dan had ik waarschijnlijk dat oude stadspark en het eerste elektriciteitshuis gemist.

  6. @Sjoerd: Op die Beeldbank staan trouwens flink wat oude foto’s over het GEBD.

  7. Dordrecht is een heel leuke stad voor een stedentrip, heel veel te doen. En bij Villa Augustus heb ik al eens heerlijk gegeten (reserveren vaak nodig)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: