Mrt-19: Onzin Tegels

De mozaiektegel van 2 berichten terug deden me herinneren dat ik ook nog iets wilde bloggen over een stel vreemde tegels in Alkmaar. Ziet hiernaast. ‘Stoep op? Stap af!’ en een verbodsbord voor fietsen moeten aangeven dat je daar niet op de stoep moet fietsen. Op zich begrijpelijk, behalve dan waar die tegels geplaatst zijn. Na wat maanden de stad doorstruinen weet ik van 3 exemplaren.

Een is me te ver weg en misschien ligt ie daar wel goed. Een andere ligt helemaal ten oosten van het busstation en een derde hier vlakbij waar ik zeer regelmatig de binnenstad in loop. Die laatste 2 liggen op plekken waar zeker niet op de stoep wordt gefietst en dat ook nooit een probleem is geweest. Die bij het busstation ligt naast een 2 jaar oud mooi breed, goed geasfalteerd en inmiddels volledig overbodig fietspad.


Dit pad van 30 maar meter in lengte gaat naar de fietsenrekken bij de voormalige spoorwegovergang, die zo makkelijk was om op een korte manier de perrons te bereiken. Nu die spoorwegovergang gesloten is, heb je niets meer aan deze rekken en fietst er niemand meer over dit fietspadje. Op de stoep daarnaast heb ik nog nooit een fietser gezien. En waarom ook als er een prachtig leeg fietspad naast ligt? Minstens zo opvallend is dat ik op dat miezerige stoepje ook nooit mensen zie lopen. De looproute is of langs het spoor of dwars door de spoorbuurt en in beide gevallen kom je hier dus als voetganger niet langs. Kan me dan ook niet voorstellen dat daar ooit een voorval is geweest die deze tegel ook maar enigszins kan verklaren.

De andere tegel ligt op de kruising Kennemerstraatweg-Varnebroek. Daar is een 10 meter brede stoep en op de plek waar de tegel ligt zie je weinig tot geen fietsers. Voetgangers komen er ook weinig. Die lopen meer langs de gevel over het blindenpad, waar de auto’s op geparkeerd staan. Dat is een stuk korter. Je ziet daar af en toe ook een fietser. Dat is prima te verklaren met de Blekerslaan en Tesselschadestraat, die via de Kennemerstraatweg niet te bereiken zijn. Het is levensgevaarlijk om die drukke weg bij deze 2 straatjes over te steken en daarom kiest een handjevol mensen dagelijks de stoep. Sommigen doen dat met de fiets aan de hand en dan ben je 2x zo breed. Anderen fietsen langzaam, maar zullen weinig in conflict komen met voetgangers. Zoveel mensen lopen hier nu ook weer niet en na de bushalte is er voldoende ruimte. Zoveel ruimte dat hier vaak (bestel-)auto’s op de stoep staan en je er dan nog met een extra brede duokinderwagen langs kan.

Als hier al zo’n tegel nodig is, dan had ie op de plek van het blindenpad moeten liggen. Maar eigenlijk is ook hier vrijwel geen probleem en moet je een ontzettend verzuurde muggenzifter (m/v) zijn om hier zo’n tegel te willen hebben.

Zelf weet ik wel een plek waar echt veel over de stoep wordt gefietst, door ouders met kinderen die zij zo naar school brengen. Het betreft een veel smallere stoep langs een andere bushalte. En het gaat om circa een 20-voud aan fietsers. Daar ligt dus geen aansporende tegel tot afstappen. Kan ook niet, omdat je daar naast de bakfiets lopend te breed bent voor de stoep. De mensen fietsen hier zeker niet zonder reden. Dwz je kan het pad naar de school niet bereiken anders dan over de zebra en de stoep. Oversteken bij het pad zelf is gekkenwerk. De Kennemersingel is daar veel te druk voor. Als de gemeente het lef had gehad om daar zo’n tegel te plaatsen, dan was dat meteen een rel geworden met deze ouders en de school. Dan zou pas goed duidelijk worden dat hier een extra vluchtheuvel nodig is en daar is eigenlijk geen ruimte voor.

Mensen fietsen dan ook vaak met een reden over de stoep. Als ze goed rekening houden met de voetgangers, dan is er weinig aan de hand. Zeker als het aantal voetgangers zeer beperkt is.

Ik vraag me dan ook af welke tragische figuur verantwoordelijk is voor de plaats van deze 2 onzin tegels. Neemt deze man of vrouw wel regelmatig zijn of haar broodnodige pilletje?

Een flinke aanvulling:
Ik ben toch nog maar even naar de Bergermeer gelopen om daar de 3de (of beter 1e) tegel op de foto te zetten. Ik wist dat ie er lag door een artikel in de krant. Hij was namelijk gestolen. Niet gek, zulke onzin vraagt er om. Inmiddels ligt ie er weer:

In de Blaeustraat dus, zo’n 30 meter van de kruising met de Jan van Scorelkade. (Kruist bij de hekjes.) Die hekjes staan er aan die westkant al heel lang. Zal te maken hebben met een basisschool die daar zo’n 50 meter verderop is. Dit is de enige plek waar ik die hekjes zo zie en aan weerszijde van een plateau. Het is een 30km-gebied. In de richting noord-zuid rijden er veel fietsers. Langs de Beethovensingel in het nieuwere deel zitten mooie fietsstroken en die houden voor het plateau op. Langs de Bleaustraat ontbreekt daar de ruimte voor.

Niet erg want dat is feitelijk geen doorgaande straat voor auto’s, wel voor fietsers. De doorgaande fietsers hebben geen enkele reden om hier de stoep te nemen en doen dat ook niet. De Blaeustraat is overigens wel slecht bestraat, maar ook de stoep is flink ongelijk en onnodig omfietsen. Wat daar af en toe op de stoep fietst zullen dus kinderen van de basisschool zijn. Als die jong zijn gaan ouders er vaak mee over de stoep en gelijk hebben ze. Als ze wat ouder worden dan kunnen ze beter over de weg fietsen.

Die hekjes staan er al veel langer en mensen met een rollator of kinderwagen zijn daar mooi klaar mee. Die zullen er vast over de weg uitwijken. Lijkt mij niet de bedoeling. Dus ook hier die onzintegel en de onzinhekjes weghalen en meer accepteren dat we samenleven. En wees blij dat kinderen de fiets pakken. In Google staat nog een stukje ‘cache’ van dat artikel van de gestolen tegel. Daaruit valt af te lezen dat de lastpak waarschijnlijk op de plek woont waar hier de tegel ligt. Ik las daar dat de tegel ontworpen door Stadswerk072. Mogelijk zijn er dan ook niet meer dan 3. (Het krantenartikel zelf is niet meer te vinden aangezien de krant haar website totaal heeft vernieuwd.)

Alle 3 liggen ze dus op onzinnige plekken. Een hele goede plek zou voor het Horizoncollege zijn. Daar wordt erg veel over de stoep door fietsers ‘voorgesorteerd’. Van die plek weet ik dat er echte klachten zijn. Het is niet zo ver van de Bleaustraat, dus liep ik er maar even langs. En jawel geen enkel spoor van een dergelijke tegel. Kortom 3-werf knoeiwerk.

Advertentie

Geplaatst op 2017-03-19, in Alkmaar, Fietsen, Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Sjoerd van bVision

  Minder regels voor fietser zou wel eens handig kunnen zijn in binnensteden.

 2. Heeft de bedenker wel ooit zelf op een fiets gezeten denk ik dan.

  Fietsvriendelijke groet,

 3. @Rob: Of ook maar daar ooit gelopen?

 4. @Sjoerd: Deze tegels liggen hier net buiten de binnenstad. In de binnenstad gaat het er behoorlijk gemoedelijk aan toe. Een deel is voetgangersgebied en tijdens winkeltijden rijden daar vrijwel geen fietsers. Een ander deel is shared-space of eigenlijk fietsers- en bus te gast bij de voetgangers. Door die trottoirloze straten wordt veel gefietst en fietsers houden rekeningen met de grote hoeveelheid voetgangers, die daar gelukkig behoorlijk aan de kant lopen. Met dat in gedachte zijn deze tegels ook niet goed te verklaren.

 5. Ik ben vandaag even door de Bergermeer gelopen, een buitenwijk waar de 3de tegel te vinden is. Vervolgens heb ik het stukje hierboven flink aangevuld.

 6. De boodschap is goed, maar jammer dat de plekken zo onzinnig zijn dan! Bij ons in het voetgangersgebied staan nu geschilderde tekeningen van een fiets met de tekst: Fietsers welkom tot 12 uur.

 7. @Vlijtig Liesje: Dit is allemaal buiten de winkelgebieden en de binnenstad. Het gaat vooral om het fietsen op de stoep. Ik kom er nog op terug aangezien ik 2 ‘betere’ voorbeelden heb gevonden.

 8. In de brede stoep richting Geert Grooteplein (Overdie), ligt er ook eentje. Op die stoep wordt veelvuldig gefietst. Waarschijnlijk onder het motto, plaats genoeg.

 9. @Ferrara: Daar zijn ze toch druk bezig met een soort herinrichting. Heb er anderhalve week terug gelopen Oosterhout-Lidl-bieb-Willem de Zwijger en toen helaas gemist. Inmiddels heb ik wel 2 andere gezien, wat zeker eem aanleiding is voor een vervolg.

  Inmiddels gevonden bij de ingang van de Bedweters: https://goo.gl/maps/W2PRDqvybYt

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: