Mrt-31: MiWuLa-Madurodam

Bij Mantelpower zag ik een mooi filmpje van Miniatur Wunderland (MiWuLa) in hartje Hamburg. Het gaat om een spoorbaan met een lengte van 15,4 km, waar 930 treinen op rijden. Gewone modelbaantreinen; H0 ofwel schaal 1:87.

Ik keek meteen ook even bij Fem, die actief over haar ‘Standort Hamburg‘ blogt. Ik las daar dat ze er nog niet was geweest en zich afvroeg of het niet een soort Madurodam was. Daarbij waren de rijen voor de entree te lang. Bij dat laatste kan ik me wat voorstellen. Eigenlijk moet je zoiets bekijken als het niet zo druk is, andsers loop je elkaar in de weg. Als ik weer eens in Hamburg kom, dan zal ik ook kijken of het te doen is en anders maar niet.

Zo’n probleem is dat niet, er zijn video’s genoeg op Youtube:
Hier een impressie van miWuLa zelf.
(duurt 5 minuten en is al 22 miljoen keer bekeken)
Satellietomroep 3Sat maakte een reportage van 30 minuten.
Er is zelfs een versie van ruim 4 en een half uur.
Zelf vind ik dit filmpje van 10 minuten bekijkenswaardig.
(Hier trekken miniatuurlocomotieven hun 87x grotere broer.)

Het is duidelijk wat anders dan Madurodam (tussen Den Haag en Scheveningen). Bij MiWuLa gaat het om treinen door landschappen van o.m. Duitsland, Zwitserland, Zweden en de USA. 930 treinen in totaal. Madurodam gaat over allerlei beeldbepaldende bouwwerken in Nederland. Daar rijden wat treinen tussendoor, maar niet meer dan 12 tegelijk. Bij beide zijn havens en een luchthaven. Alleen is die laatste bij MiWuLa op een kleinere schaal omdat zoiets teveel ruimte vreet.

Bij Madurodam is alles op dezelfde (veel grotere) schaal van 1:25. Een boeing is daar 2,8 meter breed. In MiWuLa zou die boeing 0,8 meter breed moeten zijn, maar haalt niet de 0,5 meter.

Madurodam is ruim 10x zo groot en een buitenpark. MiWuLa is in een voormalig pakhuis. Door de veel kleinere schaal passen er rondom net zoveel treinstellen op beide oppervlaktes. Toch rijden er ruim 50x zoveel treinen. Komt door meer niveau’s (in berglandschappen gaan de treinen hoog en laag). In Madurodam is alles (net als Nederland) plat op 1 niveau.

Als je de 15,4 km miniatuurraillengte van MiWuLa omzet naar de 1 op 1 schaal, dan hebben zij 1500 km aan raillengte. Bij Madurodam komen hun 4 km rails in de werkelijkheid uit op 100 km, dus 15 x korter. Voor de echte treinliefhebber zal MiWuLa beter scoren en voor de echte cultuurliefhebber Madurodam.

Advertentie

Geplaatst op 2017-03-31, in Kunstmatig, Overmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Sjoerd van bVision

    Voor de liefhebber van treinen is er maar een keus…

  2. Het bestaan van deze modelbaan wist ik niet, maar een aantal jaren terug waren wij in Berlijn en daar kwam ik bij toeval ook een modelbaan tegen. Niet zo groot, maar die waren ze wel aan het uitbreiden. Daar hebben ze Berlijn nagebouwd. http://loxx-berlin.de/

  3. @BYtheway: Hier even een youtube-filmpje voor de indruk.

    Die video is mooier dan wat ik kon vinden van Miniworld Rotterdam. Bij toeval stuitte ik daar op. Zitten prachtige Rotterdamse bouwwerken bij als de hefbrug, oude fabrieken, rafinaderij en bijvoorbeeld een containerterminal. Helaas weinig goede youtube-opnames.

%d bloggers liken dit: