Mei-07: Westerlicht – WOII

Afgelopen bevrijdingsdag was ik even naar De Hout gelopen. Daar is elk jaar een aardig bevrijdingsfestival. Dit jaar was dat niet anders. Maar ik was er vrij vroeg en het was nogal fris. Dus bedacht ik een rondje door De Hout te lopen met als klein tussendoel een koetennest dat in de vijver van Huize Westerlicht ligt. Eerder hoorde ik daarover bij een ander koetennest in de Singel.

Het nest ligt er inderdaad en de fontein is uitgezet. Anders zouden ze voortdurend in de regen nestelen. Het vijvertje is maar 20cm diep en Huize Westerlicht is al een jaar of 8 dichtgetimmerd. Het is gekocht door het ziekenhuis. Die hebben er een nieuwere vleugel afgehakt en omgezet in een parkeerterrein. Voor de rest hadden ze dit voormalige bejaardenhuis uit 1931 niet nodig. Inmiddels zegt het ziekenhuis er kantoren in te maken. Ben benieuwd en moet dat nog zien. De indeling schijnt erg onhandig en vooral verouderd te zijn.

Om de vijver is een flinke oprij- (omrij-) laan en die bleek vol te staan met legervoertuigen uit de 2e wereldoorlog. Onder een van de voorste lag iemand te sleutelen. Dat gaf bij mij het vermoeden dat ie de rest ophield. Later begreep ik dat het iets amders lag. Ze hadden al een rondje door alle kernen van de gemeente gereden en zo de vlamdragers van Wageningen naar de Alkmaarder Hout de laatste 20km vergezeld. (Kranten-artikel met video)

Ik wist van de estafette, maar pas later in de bevrijdingsavond las/hoorde ik dat deze voertuigen van KTR geescorteerd hadden. Nu stonden ze mooi geparkeerd en dat vond ik erg handig voor een serie foto’s. Zo net heb ik wat kentekens teruggezocht en ze waren vooral van met merk Dodge type WC-nogwat. Er stond acheraan een Ford amfibie, die ik meende te herkennen van wat jaren geleden in de stad. Toch had deze een ander kenteken en waarschijnlijk een andere eigenaar.

Een Jeep was voorzien van een grote rode vlag die ik niet kende. Bij nazoeken bleek het de Canadese vlag te zijn ten tijde van WO-II. De veel bekendere met het rode esdoornblad werd pas in 1964 ingevoerd.

Ziet hier het setje foto’s

Advertentie

Geplaatst op 2017-05-07, in Alkmaar, Ximatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Lekker setje voertuigen bij elkaar! De geel geblokte heb ik nog nooit gezien en laat ik straks ff aan m’n vriend zien. Die heeft overigens een Willys. Van de week uiteraard ook ritten gehad en weer veel kids dingen kunnen vertellen.

  2. @Villa S: Ik heb de andere foto’s ook nog eens nageken en schat dat er 30 voertuigen waren, waarvan 2 motorfietsen en 7 Willys. Bij die geelgeblokte dacht ik nog even aan een soort ambulance. Ik kan er tot nu toe niets over vinden.

  3. Mooie foto’s, ik ben blij dat er nog mensen zijn die willen investeren om dit soort voertuigen op de weg te houden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: